Και ο ουρανός (του Αρη) θα γίνει πιο γαλανός

Εχοντας ταξιδέψει 253 μέρες στο Διάστημα ο ρομποτικός εξερευνητής Curiosity της NASA τον Αύγουστο του 2012 πάτησε το έδαφος του Αρη και ξεκίνησε την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη.

Η πρώτη φωτογραφία που τράβηξε ήταν μια εικόνα του όρους Σαρπ (Sharp) στο οποίο είχε προσεδαφιστεί. H επίσημη ονομασία του όρους Σαρπ έχει αρχαιοελληνική προέλευση αφού ονομάζεται Αιολίς (Aiolis Mons), η περιοχή της Μικράς Ασίας όπου εγκαταστάθηκαν οι Αιολείς κατά τον πρώτο ελληνικό αποικισμό.

Ο Guardian

δημοσιεύει μια φωτογραφία του όρους Σαρπ την οποία είχε τραβήξει το Curiosity τον Σεπτέμβριο του 2015 αλλά οι τεχνικοί της NASA επεξεργάστηκαν ενισχύοντας τα χρώματα της ώστε να αναδειχθεί με καλύτερο τρόπο το περιβάλλον του Αρη. Για αυτό ο ουρανός στην νέα εικόνα δείχνει περισσότερο γαλάζιος από ότι είναι στην πραγματικότητα. Τα πολύ υψηλά επίπεδα οξειδίου σιδήρου και σκόνης στην ατμόσφαιρα του Αρη του προσδίδουν την χαρακτηριστική απόχρωση η οποία μοιάζει στον μακρινό παρατηρητή ως ερυθρή αλλά στην πραγματικότητα είναι καφεκίτρινη.

To Curiosity προσεδαφίστηκε στον Κρατήρα Γκέιλ (Gale) μια βαθιά τρύπα που άνοιξε στην επιφάνεια του Αρη η αρχαία πρόσκρουση ενός αστεροειδή. Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής έγινε επειδή το μεγάλο βάθος του κρατήρα θα επέτρεπε στο ρομπότ να εξετάσει τι κρύβεται κάτω από την απέραντη, άνυδρη έρημο που καλύπτει σήμερα σχεδόν ολόκληρο τον Αρη. Τα πετρώματα στο βάθος και τις πλαγιές του κρατήρα είναι πολύ αρχαιότερα από ότι η επιφάνεια και πιθανότατα περιέχουν γεωλογικές ενδείξεις για το θερμό και υγρό παρελθόν που απολάμβανε ο Αρης πριν από περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ο Αρης διέθετε κάποτε συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής

Το Curiosity έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός αυτοκινήτου Mini Cooper και τροφοδοτείται από μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια πλουτωνίου. Διαθέτει 17 κάμερες που μπορούν να τραβούν απλές αλλά και στερεοσκοπικές φωτογραφίες ενώ διαθέτει διάφορα όργανα γεωλογικών ερευνών και χημικών αναλύσεων. Η αρχική εκτίμηση των κατασκευαστών του ήταν ότι η διάρκεια ζωής του δεν θα ξεπερνούσε τις 100 μέρες. Εξι χρόνια μετά το Curiosity συνεχίζει ακάθεκτο την εξερεύνηση του Κρατήρα Γκέιλ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κινείται με αργό ρυθμό και έτσι αν δεν παρουσιάσει κάποια βλάβη και συνεχίσει να λειτουργεί θα χρειαστεί μερικά χρόνια για να φτάσει στο πρώτο υπερυψωμένο επίπεδο που διακρίνεται στην εικόνα όπου υπάρχουν πετρώματα υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος. Εκτιμάται ότι το Curiosity δεν θα μπορέσει ποτέ να προσεγγίσει την κορυφή του όρους Σαρπ που διακρίνεται στο βάθος της εικόνας.

The post Και ο ουρανός (του Αρη) θα γίνει πιο γαλανός appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα