Καλύτερα να μασάς παρά να προβλέπεις

Οι αναλυτές ζουν για να παίζουν με τις πιθανότητες. Δεν φτάνει η γνώση του αντικειμένου ή η εδραία πεποίθηση που διαθέτουν για ένα γεγονός. Οφείλουν να έχουν και με το μέρος τους τον παράγοντα τύχη. Δεν συμβαίνει πάντα. Ή, τουλάχιστον, όταν δεν συμβαίνει το πλήγμα είναι μεγαλύτερο. Μια πρόβλεψη που επαληθεύτηκε εύκολα την ξεχνάς, μια όμως που έπεσε ολότελα έξω ποτέ δεν φεύγει από το μυαλό σου. Το κακό είναι ότι ακολουθεί για πολύ καιρό αυτόν που την έκανε.

Ο ιστότοπος Politico, θέλοντας να κάνει μια άλλου τύπου ανασκόπηση, ανέσυρε από τη λήθη των 365 ημερών του 2015 όλες εκείνες τις προβλέψεις

που πήγαν στράφι. Τα δήθεν μελλούμενα που η πραγματικότητα τα καταπάτησε συν τω χρόνω. Φυσικά, η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά σε αυτή την περίεργη λίστα, καθώς αρκετοί αναλυτές μέσα στη χρονιά προσπάθησαν να κάνουν ένα χρονικό άλμα και ως άλλες Κασσάνδρες (τις περισσότερες φορές) να εικάσουν το μέλλον.

Υπάρχει, ωστόσο, και ένας κορυφαίος παράγοντας του διεθνούς πολιτικού και οικονομικού σκηνικού που θέλησε να δώσει μια αισιόδοξη νότα για τη χώρα μας και δυστυχώς έπεσε εντελώς έξω. Είναι ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, ο οποίος προέβλεπε ότι το 2015 θα ήταν μια καταλυτική χρονιά για την Ελλάδα που θα την οδηγούσε έξω από το τούνελ που περιέπεσε το 2014. Αυτά τα είχε πει στα τέλη του 2013, αλλά ήταν πολύ καλά για να βγουν αληθινά.

Το Politico σημειώνει σχετικά: «Αντιθέτως, το 2015 ήταν μια ζοφερή χρονιά για την Ελλάδα λόγω της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης, ενώ η κυβέρνηση απέφυγε την τελευταία στιγμή την χρεοκοπία της χώρας, αφού αναγκάστηκε να συμφωνήσει σε μια σειρά από σκληρά μέτρα λιτότητας και δύσκολες μεταρρυθμίσεις».

Το Grexit

Από την άλλη, βέβαια, δεν έπεσαν μέσα ούτε και ο «ιέρακες» του Grexit. Και τούτο διότι δεν συνέβη ποτέ. Τον Φεβρουάριο, σε ένα γκάλοπ που διενήργησε το Reuters μεταξύ επενδυτών, ένας στους τέσσερις έβλεπε ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη στο τέλος του 2015. Το, δε, Sentix, μια ερευνητική ομάδα στη Γερμανία, έκανε λόγο για 38% πιθανότητες να υπάρξει διάλυση της Ευρωζώνης. Τίποτα από όλα αυτά τα καταστροφολογικά δεν συνέβησαν.

Η περίπτωση Βαρουφάκη

Οταν ο Γιάνης Βαρουφάκης έλεγε πως δεν θα παραιτηθεί

Μήπως, όμως, υπήρξε ασφαλής πρόβλεψη για το μέλλον του Γιάνη Βαρουφάκη στην κυβέρνηση; Σε αυτή την περίπτωση δεν ήταν οι αναλυτές που έπεσαν έξω, αλλά ο πρώην ΥΠΟΙΚ. Ούτε και ο ίδιος δεν περίμενε ότι θα αποχωρήσει από το υπουργείο του. Οταν το έγραφαν οι ξένες εφημερίδες, εκείνος απέρριπτε τα σενάρια. Γράφει το Politico: «Ο Βαρουφάκης απέτυχε ακόμη και να προβλέψει τη δική του μοίρα. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας ο οποίος συνέκρινε τους δανειστές της χώρας με τρομοκράτες, στα τέλη του περασμένου Μαΐου ξεκαθάριζε ότι δεν θα πήγαινε πουθενά». Τελικά, ο Γιάνης Βαρουφάκης παραιτήθηκε στις 6 Ιουλίου.

Δεν ήταν, όμως, μόνο η Ελλάδα το πεδίο άδοξων προβλέψεων των αναλυτών. Το επόμενο παράδειγμα είναι αυτό που λέμε «καλύτερα να μασάς παρά να προβλέπεις».

Κάμερον, Κόρμπιν και Λεπέν

Οι αναλυτές τα έκαναν θάλασσα με τις εκλογές στη Μ. Βρετανία

Οι δημοσκόποι στη Βρετανία έβλεπαν θρίλερ και ισοπαλία. Απαντες έκαναν λόγο για κυβέρνηση συνεργασίας και τελικά η μόνη φωνή (βοώντος εν τη ερήμω) ήταν εκείνη του Ντέιβιντ Κάμερον που έλεγε ότι θα κερδίσει τις εκλογές και μάλιστα άνετα. Ναι, αυτός είχε δίκιο. Το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε 330 έδρες και στο νησί δεν άλλαξε τίποτα.

Λανθασμένων προβλέψεων συνέχεια: κανένας αναλυτής δεν πέτυχε τη νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν στους Εργατικούς της Βρετανίας, ούτε και τα αποτελέσματα του Β’ γύρου στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας όπου η Μαρίν Λεπέν δεν πέτυχε το ποθητό αποτέλεσμα. Επίσης, δεν διαλύθηκε η ΕΕ όπως προέβλεπαν πολλοί και κυρίως ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπόρν που τον περασμένο Σεπτέμβριο με σιγουριά… καρδινάλιου έλεγε: «Η ΕΕ μπορεί να διαλυθεί. Μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα. Επίσης, δεν έχει διαλυθεί ούτε και η Συνθήκη Σένγκεν όπως αναφέρει η τελευταία πρόβλεψη.

Η ανοδική πορεία της VW

Ο χειρότερος όλων, όμως, είναι ο υπεύθυνος για τις πωλήσεις της Volkswagen, ο οποίος γεμάτος σιγουριά για το μέλλον της εταιρείας είχε επισημάνει στην αρχή του 2015 ότι η VW θα καταφέρει να πουλήσει πάνω από έξι εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα μέσα στη χρονιά. Πόσα λίγα ήξερε και πόσα λιγότερα έβλεπε μπροστά του. Το σκάνδαλο που ακολούθησε λίγους μήνες με τα παραποιημένα στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων της VW οδήγησε την εταιρεία σε μια βουτιά άνευ προηγουμένου.

Η περίπτωση Τραμπ

Κανείς δεν περίμενε την εκτόξευση του Ντόναλντ Τραμπ

Στις αρχές του 2015, οι αναλυτές στις ΗΠΑ έκαναν λόγο για μια ακόμη μάχη ανάμεσα σε έναν Μπους και μια Κλίντον. Φυσικά, έφαγαν τα μούτρα τους. Κανείς δεν σκέφτηκε ότι θα εμφανιστεί από τη γωνία ο Ντόναλντ Τραμπ και θα φέρει τα πάνω κάτω στις υποψηφιότητες των Ρεπουμπλικάνων.

The post Καλύτερα να μασάς παρά να προβλέπεις appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα