Κάμερα σε χάπι κάνει διάγνωση από τα… αέρια του εντέρου

Η πέψη των τροφών είναι κάτι σαν το μαύρο κουτί των αεροπλάνων. Τα τρόφιμα περνούν από το στομάχι και το έντερο διάφορες φυσικές και χημικές διαδικασίες, ώστε να διασπαστούν στα συστατικά τους, να απορροφηθούν τα θρεπτικά και οι βιταμίνες και στο τέλος να αποβληθούν τα άχρηστα.

Το πεπτικό σύστημα είναι πολύπλοκο και αποτελείται από το στομάχι, το ήπαρ, τον σπλήνα, τον οισοφάγο, το πάγκρεας και άλλα όργανα. Και είναι σχετικά εύκολο κάτι να πάει στραβά. Πώς όμως μπορούμε με απλό τρόπο να διαπιστώσουμε που είναι το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε;

Σήμερα για να γίνει αυτό χρειάζονται

δεκάδες εξετάσεις. Σύντομα όμως ένα χάπι με κάμερα θα δίνει όλες τις απαντήσεις, απλώς αναλύοντας τα… αέρια. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Electronics, αναφέρεται ότι ομάδα ερευνητών διέγνωσε με ακρίβεια διάφορες καταστάσεις σε πέντε ασθενείς, οι οποίοι κατάπιαν ένα χάπι με κάμερα. Το χάπι εντόπιζε βάση της χημικής σύστασης των αερίων και αναμετέδιδε τα αποτελέσματα, φυσικά ασύρματα, σε έναν ειδικό εξωτερικό αισθητήρα κάθε πέντε λεπτά. Η κάψουλα αυτή θα μπορεί να δίνει πληροφορίες για επερχόμενες νόσους και διαταραχές του πεπτικού συστήματος, αλλά παράλληλα θα αποτελεί και εργαλείο παρακολούθησης απαραίτητων διατροφικών αλλαγών.

Οι δοκιμές

Οι δοκιμές της κάψουλας-αισθητήρα έγιναν ήδη σε επτά υγιείς ανθρώπους. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της μελέτης Καλαντάρ-Ζαντέχ, από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, τα πρώτα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. «Βρήκαμε ότι το στομάχι απελευθερώνει οξειδωτικές χημικές ουσίες για να διασπά και να καταπολεμά τις ξένες ουσίες που μένουν μέσα του περισσότερο από το συνηθισμένο. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένα σύστημα γαστρικής προστασίας κατά των ξένων ουσιών, που είναι άγνωστο μέχρι σήμερα στην ιατρική επιστήμη». Μία άλλη παρατήρηση που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν, είναι ότι το παχύ έντερο μπορεί να περιέχει οξυγόνο και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά σε όσους διατρέφονται με πολλές φυτικές ίνες. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αντίληψη ότι δεν υπάρχει ποτέ οξυγόνο στο έντερο» συμπληρώνει ο Καλαντάρ.

Η κάψουλα μπορεί επίσης να προσφέρει ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο καταγραφής της δραστηριότητας του μικροβιώματος, δηλαδή του συνόλου των δισεκατομμυρίων βακτηρίων που έχουμε στο έντερο, κάτι πολύ σημαντικό για τη γενικότερη υγεία του πεπτικού συστήματος, χωρίς να χρειάζεται να γίνεται ανάλυση κοπράνων ή λήψη δειγμάτων μέσω χειρουργικής επέμβασης. Αφού η κάψουλα πέρασε τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους, δείχνοντας ότι είναι ασφαλής και χωρίς παρενέργειες, το επόμενο βήμα θα είναι να καταστεί διαθέσιμη στην αγορά.

Οι ενδοσκοπικές κάψουλες στην Ελλάδα

Οι ενδοσκοπικές κάψουλες που χρησιμοποιούνται σήμερα στα περισσότερα ελληνικά νοσοκομεία κάνουν έλεγχο μόνο του λεπτού εντέρου. Το λεπτό έντερο δεν είναι δυνατόν να εξετασθεί με τη συμβατική γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση, ενώ οι απεικονιστικές μέθοδοι που υπάρχουν για την εξέτασή του είναι χαμηλής ευαισθησίας.

Η ενδοσκοπική κάψουλα επιτρέπει την εξέταση του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου σε όλο του το μήκος, καταγράφοντας εικόνες, οι οποίες μεταφέρονται στο λογισμικό φορητής συσκευής. Το σύνολο των εικόνων που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της εξέτασης, η οποία κρατάει περίπου 8 ώρες, δημιουργεί ένα βίντεο το οποίο στη συνέχεια μελετά ο γιατρός.

The post Κάμερα σε χάπι κάνει διάγνωση από τα… αέρια του εντέρου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα