Καμμένος: Πώς μπορεί να πέσει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Δικαιωμένος για τις αναφορές του στα περί ομηρίας των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη αλλά και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα απελευθερωθούν πριν από το Πάσχα εμφανίστηκε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος όμως στη συνέντευξή του στην φιλόξενη τηλεοπτική συχνότητα του ΑΝΤ1

το πρωί της Τρίτης, προχώρησε πέρα από τις εξελίξεις στη Βάρνα και περιέγραψε τις οριακές ισορροπίες εντός της κυβέρνησης στο θέμα της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έφθασε ένα βήμα προτού απειλήσει τον Αλέξη Τσίπρα με πτώση της κυβέρνησης σε περίπτωση που ο Νίκος Κοτζιάς συνεχίσει να διαπραγματεύται ένα όνομα με τον όρο «Μακεδονία».

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη, ο κ. Καμμένος τόνισε καταρχάς ότι ο ίδιος αισθάνεται δικαιωμένος για τα περί ομηρίας των στρατιωτικών και πρόσθεσε ότι αυτήν την ορολογία χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ορεστιάδα.

Παράλληλα εμμέσως απάντησε στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Φώτη Κουβέλη περί «υπερτροφικού λόγου»

«Την πολιτική του υπουργείου την χαράζω εγώ, σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Ο καθένας μπορεί να κάνει τα δικά του σχόλια, αλλά ο στόχος είναι να γυρίσουν οι δύο Έλληνες. Ο κ. Κουβέλης, για τον διορισμό του οποίου συμφώνησα κι εγώ, έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες: για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την αμυντική βιομηχανία. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συνεργαζόμαστε άριστα», είπε.

O Πάνος Καμμένος από το γραφείο του στο Πεντάγωνο μίλησε επί ώρα στον Γιώργο Παπαδάκη και τον Ντίνο Σιωμόπουλο στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1

Ο κ. Καμμένος χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά την λέξη «ομηρία» για την κατάσταση των δύο στρατιωτικών.

«Είναι όμηροι, διότι βρίσκονται έγκλειστοι σε μια φυλακή, χωρίς επί 26 ημέρες να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο, ενώ εκατοντάδες φορές τα τελευταία χρόνια, σε ανάλογες περιπτώσεις, στρατιώτες και από την Ελλάδα και από την Τουρκία επεστράφησαν μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των διοικητών των μονάδων στην μεθόριο», εξήγησε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «από την πρώτη στιγμή που δεν έγινε εφικτή η συνεννόηση μεταξύ των ταξιάρχων, κατάλαβα ότι είναι κάτι πολύ σοβαρό και πρόκειται για ομηρία. Μιλάμε για ευρωπαίους πολίτες. Δεν είναι Ελληνες, διότι είναι ευρωπαίοι στρατιωτικοί που φυλούν ευρωπαϊκά σύνορα και είναι και ΝΑΤΟϊκοί στρατιωτικοί».

Ο κ. Καμμένος σχολίασε ακόμη την αναφορά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που τη Δευτέρα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι στρατιωτικοί θα γυρίσουν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα (στις 8 Απριλίου).

«Θεωρώ ότι η παρέμβαση των κ. Γιούνκερ και Τουσκ θα έχει αποτέλεσμα και οι δύο στρατιωτικοί θα γυρίσουν στα σπίτια τους πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. Ωστόσο, δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί, διότι στην Τουρκία υπάρχει και ένας αμερικανός όμηρος, ο πάστορας Μπράνσον, τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τις ΗΠΑ με τον Φετουλάχ Γκιουλέν», σημείωσε ο κ. Καμμένος.

Η Τουρκία, είπε ακόμη, «αν είναι ειλικρινής και θέλει να επιλέξει έναν ευρωπαϊκό δρόμο, δεν μπορεί να κρατεί δύο στρατιωτικούς και του ΝΑΤΟ, όπου είναι μέλος».

Για το Μακεδονικό

Σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό εξήγησε ότι «είναι αδύνατον, με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες στα Σκόπια, να γίνει αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που είναι όρος της ελληνικής πλευράς, καθώς αυτό προϋποθέτει εκλογές». Συμπλήρωσε δε ότι πιστεύει πως «το Σκοπιανό δεν θα έλθει ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές», και ως εκ τούτου δεν τίθεται και θέμα κυβερνητικής συνοχής και παραμονής των ΑΝΕΛ στην συγκυβέρνηση.

Τόνισε πάντως ότι «εμείς θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε με οποιονδήποτε τρόπο την χρήση του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία της γειτονικής χώρας» και αυτή του η αναφορά προκάλεσε αίσθηση.

Σε ερώτημα αν ο «οποιοσδήποτε τρόπος» μπορεί να σημάνει και πτώση της κυβέρνησης απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, λέγοντας ότι η σύμπραξη των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε στην βάση δύο συγκεκριμένων όρων και στόχων, το τέλος των μνημονίων και την κάθαρση από τη διαφθορά. «Και τα δύο προχωρούν», σημείωσε με νόημα.

Επιμένοντας, εξήγησε ότι στο υποθετικό σενάριο που έρθει τελικά κυβερνητική πρόταση για ονομασία της ΠΓΔΜ τότε θα το συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. Και έθεσε τις προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο. «Αν γίνουν εκλογές στα Σκόπια και αν ανατραπούν τα πάντα και αποδεχτούν τις συνταγματικές αλλαγές, τότε μόνο η κυβέρνηση θα φέρει την πρόταση στη Βουλή. Θα πρέπει να συνυπογράψει και η ΝΔ γιατί θα χρειάζονται 180 ψήφοι. Εμείς, ως κυβερνητικός εταίρος, όχι μόνο δεν συμφωνούμε να έρθει συμφωνία με τον όρο “Μακεδονία” στην Βουλή αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το εμποδίσουμε. Για να πέσει η κυβέρνηση πρέπει να το θέλουμε κι εμείς και ο κ. Τσίπρας και εμείς έχουμε πει ότι θα πάμε ως το τέλος».

Για την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ονομασία «Gorna Macedonija» είπε ότι «αυτή είναι η άποψη του Πρωθυπουργού».

Συμπλήρωσε ότι το Σκοπιανό «δεν θα έλθει ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές», και άρα δεν τίθεται και θέμα κυβερνητικής συνοχής και παραμονής των ΑΝΕΛ στην συγκυβέρνηση.

The post Καμμένος: Πώς μπορεί να πέσει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα