Κάρλες Πουτζδεμόν: από σαλπιγκτής της ανεξαρτησίας στο κελί

Πέντε μήνες. Τόσοι πέρασαν από τότε που ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, αποφάσισε να ακροβατεί ανάμεσα στον ρόλο του εθνικού ήρωα των Καταλανών και σε αυτόν του αποσυνάγωγου αυτονομιστή. Ο άνθρωπος που δήλωνε ότι δεν υποχωρεί μπροστά στις προθέσεις της Μαδρίτης και της κυβέρνησης Ραχόι, κατέληξε από ηγέτης μιας νεοσύστατης και μονομερώς ανακηρυγμένης Δημοκρατίας να συλληφθεί σε ένα βενζινάδικο στη Γερμανία…

Είναι η κατάληξη μιας προσπάθειας που προσέκρουσε στην άκαμπτη στάση της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, αλλά και σε αυτήν της Ευρώπης που θεωρούσε

το ζήτημα εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας.

Ο Monde υπενθυμίζει το οδοιπορικό από την Βαρκελώνη στις Βρυξέλλες ενός πολιτικού που εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αγαπητός στην Καταλονία, αν κρίνουμε από τα επεισόδια που έγιναν μετά τη σύλληψή του.

Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν με γοργούς ρυθμούς μετά τις 27 Οκτωβρίου και την συμβολική ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία. Εβδομήντα από τους 135 βουλευτές είχαν ψηφίσει «ναι» στην ανεξαρτησία, οπλισμένοι με την συντριπτικά θετική ψήφο όσων πολιτών (43% συμετοχή…) επέλεξαν να προσέλθουν στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Η απάντηση της Μαδρίτης καθόλου δεν άργησε να έλθει. Ανακοίνωσε ότι απολύει την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, διαλύει την Βουλή και προκηρύσσει νέες εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου.

Κίνηση σιδηράς πυγμής από την μεριά του πρωθυπουργού Ραχόι που είχε μεν την κάλυψη του ισπανικού Συντάγματος αλλά προκάλεσε κύμα σχολίων στην Ισπανία και όλη την Ευρώπη: είναι αυτός ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης σε ένα αυτονομιστικό κίνημα; Και, αν όχι, ποιος θα μπορούσε να είναι;

Για ημέρες η Βαρκελώνη συγκλονιζόταν από διαδηλώσεις και εκδηλώσεις υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας.

Σε αυτό το κλίμα, ο Πουτζδεμόν αποφάσισε να καταφύγει στις Βρυξέλλες, στις 30 Οκτωβρίου, για να αποφύγει την σύλληψη για στάση και διασπάθιση πόρων (για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για το δημοψήφισμα), κατηγορίες που αντιμετώπιζαν και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του.

Φυγάς στο Βέλγιο ο «κατηγορούμενος» Πουτζδεμόν«Ο Πουτζδεμόν μας κατέστρεψε και εξαφανίστηκε» λέει η δήμαρχος της ΒαρκελώνηςΣτο Βέλγιο -μέχρι τον Ιανουάριο- θα παραμείνει ο Πουτζδεμόν

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 2 Νοεμβρίου, ο πρώην αντιπρόεδρος Οριόλ Τζουνκέρας και επτά υπουργοί φυλακίστηκαν για «εξέγερση και στάση».

Για τον Πουτζδεμόν και τέσσερις υπουργούς του εκδόθηκαν ευρωπαϊκά εντάλματα ωστόσο η Μαδρίτη τα απέσυρε στις 5 Δεκεμβρίου. Θα μπορούσαν να συλληφθούν κατά την επιστροφή τους στην Ισπανία.

Στις 21 Δεκεμβρίου, στις εκλογές που οργάνωσε η ισπανική κυβέρνηση, οι Καταλανοί ψήφισαν μαζικά και έστειλαν στο κοινοβούλιο της επαρχίας τους αυτονομιστές – χωρίς να είναι ευκαταφρόνητη η παρουσία των δυνάμεων κατά της ανεξαρτησίας.

Με το νέο έτος και τη σύγκληση του Κοινοβουλίου, η παρουσία του Πουτζδεμόν έγινε ξανά αισθητή. Το κόμμα του τον όρισε υποψήφιο για την προεδρία της επαρχίας, γεγονός που χαρακτήρισε ο Ραχόι «παράλογο».

Καταλονία: Στις 30 Ιανουαρίου οι εκλογές για νέο πρόεδρο – Μόνος υποψήφιος ο ΠουτζδεμόνΡαχόι: «Παράλογο ο Πουτζδεμόν να θέλει να κυβερνήσει εξ αποστάσεως»

Η Μαδρίτη ούτε που να ακούει δεν ήθελε για την πιθανότητα ο Πουτζδεμόν να είναι πρόεδρος από τις Βρυξέλλες– όποιος και αν είναι θα ασκεί τα καθήκοντά του αυτοπροσώπως, διαμήνυε. Και ήταν έτοιμη να εμποδίσει την επιστροφή του στην Καταλονία με οποιοδήποτε τρόπο «ακόμη και στο πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου».

Κενή η θέση του Πουτζδεμόν στο καταλανικό Κοινοβούλιο (Reuters)

Τελικά η (μάλλον ανέφικτη) ιδέα της εξ αποστάσεως προεδρίας ακυρώθηκε και από το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο στα τέλη Ιανουαρίου. Το καταλανικό Κοινοβούλιο επέμεινε και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προκειμένου να επιτραπεί η αποκατάστασή του Πουτζδεμόν στην προεδρία.

Ο πρώην πρόεδρος, την 1η Μαρτίου, έδειξε να υπαναχωρεί: δεν θα διεκδικήσει την προεδρία αλλά, όπως είπε, δεν θα παραιτηθεί από την προσπάθεια να διεκδικήσει το δίκιο του και την υπόθεση της Καταλανικής Δημοκρατίας, φτάνοντας ακόμη και στον ΟΗΕ.

Αποσύρει ο Πουτζδεμόν την υποψηφιότητα για την προεδρία της Καταλονίας

Μόλις την περασμένηΠαρασκευή, 23 Μαρτίου, η ισπανική Δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι θα εξεταστούν 25 άτομα που σχετίζονται με τους αυτονομιστές για τον ρόλο τους στην προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας. Για τους έξι φυγάδες, μεταξύ τους και ο Πουτζδεμόν, εκδόθηκαν εκ νέου εντάλματα σύλληψης.

Το πρωί της Κυριακής, 25 Μαρτίου, ο Πουτζδεμόν συνελήφθη από τη γερμανική Αστυνομία λίγη ώρα αφότου πέρασε τα σύνορα από τη Δανία. Νωρίτερα ήταν στην Φινλανδία.

Τώρα το ερώτημα που χρειάζεται απάντηση είναι αν και πότε θα εκδοθεί στη Μαδρίτη – και τι θα γίνει από εκεί και πέρα.

Πότε θα τον εκδώσουν;

Οι γερμανικές αρχές είναι απίθανο να αποφασίσουν αυτή την εβδομάδα αν θα τον εκδώσουν ή όχι. Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του κρατικού εισαγγελέα στο περιφερειακό δικαστήριο του Σλέσβιγκ.

«Η απόφαση δεν θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα πριν από το Πάσχα», δήλωσε η εκπρόσωπος Βίμπκε Χοφέλνερ.

Ο Στέβεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι το θέμα τυγχάνει των χειρισμών που προβλέπονται από την γερμανική νομοθεσία σχετικά με τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης και το θέμα του Κάρλες Πουτζντεμόν δεν μπορεί να επιλυθεί παρά στο πλαίσιο του ισπανικού νόμου.

«Η Ισπανία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου και η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει την πεποίθηση ότι αυτή η καταλανική διαφορά πρέπει να επιλυθεί εντός του ισπανικού δικαιικού και συνταγματικού πλαισίου», υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ και πρόσθεσε:

«Για τον λόγο αυτόν, κατά τους τελευταίους μήνες υποστηρίξαμε τη σαφή θέση της ισπανικής κυβέρνησης για τη διαφύλαξη του δικαιικού και συνταγματικού της συστήματος».

The post Κάρλες Πουτζδεμόν: από σαλπιγκτής της ανεξαρτησίας στο κελί appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα