«Καταθλιπτικές» εκθέσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Δύο «μάλλον καταθλιπτικές» εκθέσεις για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έλαβαν την Τρίτη μέλη του Εκτελεστικού Συμβούλιου του ΔΝΤ, με σκοπό να τις συζητήσουν σε ειδική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, με επικρατέστερη ημερομηνία σύμφωνα με πληροφορίες την 6η του μήνα.

Ο «καταθλιπτικός» χαρακτηρισμός του περιεχομένου της έκθεσης προήλθε από πηγή με γνώση της κατάστασης, την οποία επικαλείται το σάιτ του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο εκθέσεις

δεν είναι καλές για τη χώρα μας, ωστόσο έχουν κάποιες θετικές αναφορές. Αυτό που ξεχωρίζει προς το παρόν είναι η γνωστή θέση του ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Η πρώτη έκθεση προκύπτει από την επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας που έκανε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου. Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης που είχε δημοσιευθεί πριν από πέντε μήνες, το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση των συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου.

Ειδική βαρύτητα στην έκθεση του άρθρου 4 έχει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Το Ταμείο έχει τονίσει από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ότι «για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα, θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζεται, και η οποία πρέπει να υπολογιστεί βάσει ρεαλιστικών παραδοχών σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει βιώσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες η θέση αυτή επαναλαμβάνεται αυτούσια και στην έκθεση του άρθρου 4 στην οποία γίνεται και μια πρώτη αποτίμηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η δεύτερη έκθεση που θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αφορά στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνομολογήσει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012 και το οποίο ολοκληρώθηκε πρόωρα τον Ιανουάριο του 2016. Αυτή η έκθεση συντάχθηκε από μια ομάδα στελεχών του Ταμείου που δεν έχει σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Αλλωστε, επικεφαλής της ομάδας είναι ο Βιτάλι Κραμαρένκο, στέλεχος του Ταμείου που μέχρι πρόσφατα είχε εμπλοκή στα προγράμματα του ΔΝΤ στην Αφρική.

Αντίστοιχη έκθεση είχε συνταχθεί από το ΔΝΤ και για το πρόγραμμα στήριξης του 2010. Η δημοσιοποίηση της τον Ιούνιο του 2013 είχε αναδείξει τα πρώτα προβλήματα στις σχέσεις του Ταμείου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

The post «Καταθλιπτικές» εκθέσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα