Ανάβουν τα αίματα, καβγάς για τις χωριστές ΚΟ

Η συμφωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη (όπως δημοσίως παραδέχθηκαν αμφότεροι κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού τηλεοπτικού ντιμπέιτ στην ΕΡΤ2) για μη διάλυση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού μετά τις εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους άλλους υποψηφίους και μπαράζ αλληλοκατηγοριών.

Μολονότι ο Σταύρος Θεοδωράκης το είχε προεξοφλήσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού από τις

αρχές Σεπτεμβρίου (διαβάστε εδώ), οι Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μανιάτης επιτέθηκαν με δριμύτητα σε βάρος των επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού διαμαρτυρόμενοι για κρυφή συμφωνία.

«Για κάποιους στόχος δεν είναι η διεύρυνση της δημοκρατικής παράταξης, αλλά η διατήρηση των μικρών ελεγχόμενων σχημάτων και μηχανισμών», παρατήρησε ο κ. Καμίνης κάνοντας λόγο για «συμφωνία κάτω από το τραπέζι».

Ο νέος φορέας πρέπει να έχει ενιαία φωνή, υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας «όχι» σε μία «πολυκομματική Βαβέλ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης.

Οξύτερος εμφανίστηκε ο Γιάννης Ραγκούσης που ζήτησε από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να ανακαλέσουν την «κρυφή τους συμφωνία».

Με το σύνθημα «ένα κόμμα, μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, ένας πρόεδρος στη Βουλή και στο κόμμα», απάντησε ο Γιάννης Μανιάτης στην «πρωτοφανή» -όπως τη χαρακτήρισε- συμφωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη. Επισημαίνει σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook ότι «κινδυνεύει να αποτελέσει σημείο εσωτερικού πολιτικού διχασμού, με σημαντικές επιπτώσεις στην αφετηρία και στην εξέλιξη του εγχειρήματος» του νέου ενιαίου φορέα.

Αντεπίθεση Θεοδωράκη

Αντιμέτωπος με τα πυρά των ανθυποψηφίων του, ο Σταύρος Θεοδωράκης πέρασε στην αντεπίθεση καταλογίζοντας στους κ.κ. Καμίνη και Ανδρουλάκη ότι με τη συμπεριφορά τους εξυπηρετούν «μόνο τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που θέλουν λιγότερη αντιπολίτευση στη Βουλή». Για τον Γιώργο Καμίνη, ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε πως είναι «αδιάβαστος» σε ό,τι αφορά την χωριστή λειτουργία των ΚΟ, ενώ για μία ακόμη φορά κάλεσε τους δύο αντιπάλους του στην κούρσα για την ηγεσία Κεντροαριστεράς να απαντήσουν πώς θα ηγηθούν του νέου φορέα -σε περίπτωση εκλογής τους- διατηρώντας παράλληλα τα αξιώματά τους και ποιος θα τους εκπροσωπεί στη Βουλή.

ΔΗΜΑΡ: «Παγκόσμια πρωτοτυπία» οι χωριστές ΚΟ

Για «παγκόσμια πρωτοτυπία» έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ζήτησε την άμεση ενοποίηση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, εντός του 2017.

«Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού πρέπει να ενοποιηθούν εντός του 2017, σε μία ισχυρή ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτός της Βουλής ο νέος φορέας με ένα νέο όνομα και εντός της Βουλής μία άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα. Θα μπερδευτεί ο κόσμος, δεν θα υπάρχει συνοχή», εξήγησε ο κ. Θεοχαρόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM». Επισήμανε δε την ανάγκη «να υπάρχει πλήρης αφοσίωση στο εγχείρημα, μακριά από λογικές διπλών θέσεων και διπλών ρόλων και η νέα ηγεσία να τιμήσει την εμπιστοσύνη της βάσης».

«Η νέα ηγεσία θα πρέπει να προωθήσει άμεσα τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα με θεσμοθετημένες τάσεις και όχι τη συγκρότηση ενός πολυκομματικού φορέα. Θα πρέπει να προωθήσει την ανανέωση των προσώπων και την ενότητα, αυτά είναι τα στοιχήματα για την επόμενη μέρα» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εκτιμώντας πως πολλά από τα ζητήματα που έχουν ανακύψει «αν υπήρχε διπλή κάλπη τώρα, τον Νοέμβριο, θα είχαν λυθεί από τον κόσμο της Κεντροαριστεράς».

Πώς άναψε το φυτίλι της αντιπαράθεσης

Ολα ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας προς το τέλος του ντιμπέιτ των 9 υποψηφίων, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε το θέμα στην κυρία Γεννηματά και στον κ. Θεοδωράκη. «Η ενότητα θέσεων ξεκινά από τη Βουλή. Δεσμευόμαστε ότι θα ενοποιήσουμε τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι;» ρώτησε ο ευρωβουλευτής της Ελιάς.

Πρώτος απάντησε ο επικεφαλής του Ποταμιού: «Ο πρόεδρος θα έχει το τιμόνι της παράταξης και θα καθοδηγεί τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες που δεν διαλύονται» είπε και αποκάλυψε ότι το ζήτημα το έχει συζητήσει και συμφωνήσει με την κυρία Γεννηματά. «Οταν δίνω τον λόγο μου τον τηρώ. Δεν διαλύονται οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες» επιβεβαίωσε τη συμφωνία η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Υπήρξαν και στο ντιμπέιτ αντιδράσεις. «Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα στον κόσμο τι κόμμα δημιουργούμε, η κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι μία», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο Γιώργος Καμίνης εξάλλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισε ότι πρέπει «να πάμε σε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα, να έχουμε μία φωνή». Λίγο αργότερα κατήγγειλε συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη.

Δυστυχώς ακούσαμε για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, περί μη διαλυσης των ΚΟ. Οι πολίτες έχουν γυρίσει σε αυτα την πλάτη εδώ και καιρό pic.twitter.com/i86wy3f0dN

— Georgios Kaminis (@KaminisG) October 30, 2017

Οπως διεμήνυσαν από τη Χαριλάου Τρικούπη το ζήτημα είχε κλείσει από τα τέλη του περασμένου έτους και κατά τη διάρκεια της επιτροπής διαλόγου μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού. Σημειώνουν ότι, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, είχε προταθεί, στη μεταβατική φάση, μέχρι τη σύσταση του ενιαίου φορέα, τα δυο κόμματα να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται και κοινοβουλευτικά, κάτι που τελικώς δεν προχώρησε με ευθύνη του Ποταμιού, όπως τονίζουν.

Από το Ποτάμι εξηγούσαν ότι μια ενοποίηση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων θα περιόριζε στο μισό την εκπροσώπηση και τη φωνή τους μέσα στη Βουλή. «Θα ήταν δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μέσα στη Βουλή» όπως είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του debate ο κ. Θεοδωράκης. «Ναι, στον συντονισμό, όχι στην ενοποίηση» ήταν το μήνυμα του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά.

Αν ενοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΔΗΣΥ & Ποτάμι χάνουν τον μισό χρόνο εκπροσώπησης στη Βουλή. Συντονισμός ναι, όχι ενοποίηση #debate

— George Mavrotas (@Mavrogiorgos) October 30, 2017

The post Ανάβουν τα αίματα, καβγάς για τις χωριστές ΚΟ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα