Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση: η ναυτοσύνη στηρίζει την πατρίδα

Πρόσφατα έφθασε στα χέρια μας ένα βιβλίο με τίτλο «Απολογισμός έργου 2017» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, όπου παρουσιάζεται συνοπτικά το πραγματικά εντυπωσιακό εύρος των δραστηριοτήτων του. Και ναι, είναι τόσες πολλές και άγνωστες αυτές οι δράσεις που χρειάζονται ένα ολόκληρο βιβλίο για να αποτυπωθούν.

«Το 2017 είχαμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε 169 φορείς που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών δράσεων και συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας δίκαιης, σύγχρονης και ανοιχτής κοινωνίας. Διαρκής μέριμνα του Ιδρύματός μας είναι η κατανόηση της κοινωνικής

πραγματικότητας και των τάσεων που διαμορφώνονται και η ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων και προγραμμάτων που θα υπηρετούν τις συγκεκριμένες ανάγκες» αναφέρει στον πρόλογό του εκ μέρους του Εκτελεστικού Συμβουλίου ο πρόεδρος δρ Πέτρος Καλαντζής.

Η δραστηριότητα «Ζωντανεύοντας ένα μουσείο με δραστηριότητες επαυξημένης πραγματικότητας» σχεδιάστηκε για μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ Δημοτικού

Οι αριθμοί μιλούν ξεκάθαρα. Κατά τη διάρκεια του 2017:

110.000 άτομα ωφελήθηκαν από δράσεις που χρηματοδότησε το Ιδρυμα,50.800 άτομα ωφελήθηκαν από προγράμματα νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,3.900 άτομα έλαβαν βοήθεια μέσω παροχής βασικών αγαθών (τρόφιμα, θέρμανση, κ.ά.),7.300 άτομα υποστηρίχθηκαν από προγράμματα κοινωνικής προστασίας και ενσωμάτωσης,5.700 μαθητές και μαθήτριες και 640 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα,210 υποτροφίες χορηγήθηκαν σε νέους και νέες που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης,12 θέσεις εργασίας σε φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών υποστηρίχθηκαν μέσω των χρηματοδοτήσεων του Ιδρύματος,13.000 άτομα επισκέφθηκαν το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα.

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο στον τομέα του πολιτισμού και πέρα από τις εκθέσεις, τα φεστιβάλ, τα θεατρικά προγράμματα, τις μουσικές και άλλες υποτροφίες, μεγάλη εντύπωση προκαλεί το ανασκαφικό έργο στο Δεσποτικό Αντιπάρου, το οποίο υποστηρίζει το Ιδρυμα από το 2010. Τέσσερις εβδομάδες διήρκεσαν οι αναστηλωτικές εργασίες το 2017, κατά τη διάρκεια των οποίων ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση δύο κιόνων του εστιατορίου και των κιονοκράνων τους, ενώ περισσότεροι από 45 φοιτητές διαφορετικών εθνικοτήτων συμμετείχαν στην ανασκαφή.

Το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστηρίζει τις εργασίες ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο Δεσποτικού Αντιπάρου από το 2010

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο Δεσποτικό, στην ακατοίκητη νησίδα με το παρθένο φυσικό τοπίο νοτιοδυτικά της Αντιπάρου, έχει αποκαλυφθεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαϊκά ιερά των Κυκλάδων, αφιερωμένο στον Απόλλωνα (6ος αιώνας π.Χ.). Οι ανασκαφικές εργασίες, τις οποίες διευθύνει από το 2001 ο αρχαιολόγος Γιάννος Κουράγιος, έχουν φέρει στο φως πλήθος κτιρίων και ευρημάτων κεραμεικής που επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ένα εκτεταμένο λατρευτικό συγκρότημα ισάξιο με το ιερό της Δήλου. Κατά πάσα πιθανότητα το συγκρότημα λειτουργούσε ως χώρος αποθήκευσης και διαμονής, με μεγάλη φήμη και υψηλή επισκεψιμότητα κατά τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους.

Η συστηματική ανασκαφή ξεκίνησε το 1997 και από το 2014 έχει ξεκινήσει ένα ευρύ αναστηλωτικό έργο με στόχο την προστασία ενός από τα σημαντικότερα μνημεία των Κυκλάδων, την αποκατάσταση της αρχικής μορφής του και την απόδοση της τρίτης διάστασης που θα βοηθά τους επισκέπτες να κατανοήσουν πλήρως το μέγεθος και τη μορφή των αρχαίων κτιρίων. Με την ενίσχυση, λοιπόν, των εργασιών, το Ιδρυμα Σ. Λάτση συμβάλλει στην ανάδειξη ενός πρότυπου αρχαιολογικού χώρου που αναμένεται να γίνει πόλος έλξης τουριστών και κεντρικός άξονας ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία (και όχι μόνο).

Το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό τη συνέχιση της κληρονομιάς και της αφοσίωσης του Γιάννη Λάτση στην υλοποίηση κοινωφελών έργων.

Tο Ιδρυμα δώρισε δύο υπερηχογράφους στο Κοινωνικό Ιατρείο «Υγεία» της Μητρόπολης Νεάπολης και Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη

Το Ιδρυμα σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως εκπαίδευση, επιστήμη, τέχνες και πολιτισμός και κοινωνική πρόνοια και ανάπτυξη, αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς της κοινωνίας των πολιτών καθώς και με οργανισμούς κομβικής σημασίας στα πεδία αυτά.

Στόχος του Ιδρύματος είναι να ανταποκρίνεται σε τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες δίνοντας προτεραιότητα στην άμεση ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, τη βελτίωση υποδομών και την ενδυνάμωση των ΜΚΟ, την ανάπτυξη των κοινωνικών δομών, την επιβράβευση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής παραγωγής και, βέβαια, την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πρόνοιας και ανάπτυξης δίνονται πανεπιστημιακές υποτροφίες, στηρίζονται ασθενείς, συγγενείς και κοινωνικά ιατρεία, γίνονται δωρεές ιατρικού εξοπλισμού (όπως για παράδειγμα η δωρεά αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο), ενισχύονται επιστημονικές εταιρείες, ενώ κορυφαίο έργο του Ιδρύματος είναι η δημιουργία (χάρη στη μεγάλη δωρεά της Μαριάννας Λάτση) το 2015 του πρότυπου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», όπου οι ασθενείς υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή επεμβάσεις και παίρνουν εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Το πρότυπο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» δημιουργήθηκε με δωρεά της Μαριάννας Λάτση

Οι αριθμοί είναι και πάλι εντυπωσιακοί. Το 2017, πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν:

15.397 χημειοθεραπείες (κατά μέσον όρο 72 ημερησίως),2.129 χειρουργικές επεμβάσεις (κατά μέσον όρο 9 ημερησίως),5.410 συνεδρίες ακτινοθεραπείας σε 283 ασθενείς,12.000 μαστογραφίες,5.300 υπέρηχοι.

Σταχυολογώντας βρήκαμε ακόμη κάτι πολύ σημαντικό. Το Ιδρυμα συγχρηματοδότησε, με το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ιδρυμα, την παραγωγή και μετάφραση στην Ελληνική του ενημερωτικού εγχειριδίου με τίτλο «Βοήθεια για τους περιθάλποντες άτομα με άνοια». Ο οδηγός δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και παρέχει οδηγίες και συμβουλές σε όσους φροντίζουν ανθρώπους με άνοια, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της νόσου για τους ίδιους και την αποτελεσματικότερη φροντίδα για τους ασθενείς.

Εκτυπώθηκαν 10.000 οδηγοί και διανεμήθηκαν δωρεάν σε όλη τη χώρα μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και άλλων οργανώσεων σχετικών με τη νόσο. Ομως ο οδηγός είναι επίσης διαθέσιμος online εδώ.

Το ιστορικό επιβατηγό πλοίο «Νεράιδα» στο λιμάνι της Αίγινας, όταν ήταν ακόμη στην ενεργό δράση

Αφήσαμε για το τέλος το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, που βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Φλοίσβου. Το ιστορικό επιβατηγό πλοίο «Νεράιδα» αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση στα τέλη του 1949 και εξυπηρέτησε τους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών του Αργοσαρωνικού για περίπου 25 χρόνια. Το 2007 η οικογένεια Λάτση αποφάσισε τη μετασκευή του σε πλωτό μουσείο, και για το λόγο αυτό τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς το πλοίο μεταφέρθηκε στο Σίμπενικ της Κροατίας, όπου έγινε η μετατροπή του σε πλωτό μουσείο. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2010 και η «Νεράιδα» επέστρεψε στην Ελλάδα.

Μνημείο της ελληνικής ακτοπλοΐας και εντυπωσιακό δείγμα ανακατασκευής παλαιού σκαριού, το πλοίο «Νεράιδα» είναι ταυτόχρονα μουσείο της επιχειρηματικής πορείας του ιδιοκτήτη του. Χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση με σκοπό τη διοργάνωση δράσεων που αναφέρονται στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας, στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και στην προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

The post Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση: η ναυτοσύνη στηρίζει την πατρίδα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα