Κολέγιο της Nέας Υόρκης ξηλώνει τα «ανδρών-γυναικών» από τα WC

Το περασμένο φθινόπωρο το παλαιότερο από τα κτίρια του κολεγίου Κούπερ Γιούνιον που ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα στο Μανχάταν ανακαινίσθηκε εκ βάθρων και κάποιοι φοιτητές, υπερασπιζόμενοι τους τρανσέξουαλ συναδέλφους τους, ξήλωσαν τις ενδείξεις «ανδρών» και «γυναικών» από τις τουαλέτες.

«Μια δημόσια τουαλέτα δεν μπορεί να σε ρωτά αν είσαι άντρας ή γυναίκα. Η μόνη ερώτηση που νομιμοποιείται να σου απευθύνει είναι εάν έχεις ανάγκη να κάνεις το ψιλό ή το χοντρό σου» δήλωνε τότε η Σόφια Ρίο στο πνεύμα του άκρατου φιλελευθερισμού που διέπει πολλά κολέγια της Αμερικής και ειδικά εκείνο που βρίσκεται

στο παραδοσιακά ανεκτικό Κάτω Μανχάταν.

Και -ω του θαύματος!- η διοίκηση του κολεγίου εισάκουσε τα αιτήματα των ακτιβιστών σπουδαστών και κατάργησε τη διάκριση αυτή. Μάλιστα ο πρόεδρος του κολεγίου, Μπιλ Μία, δήλωσε πριν δύο εβδομάδες: «Από πρακτική άποψη η απόφασή μας ελάχιστα τροποποιεί κάτι στην καθημερινή χρήση των τουαλετών. Δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο έξω από το κολέγιο και πώς εκείνος αντιμετωπίζει τα τρανσέξουαλ άτομα, μπορώ όμως να αλλάξω το Κούπερ Γιούνιον έτσι ώστε ο καθένας να νιώθει ασφαλής όταν βρίσκεται μέσα σ΄ αυτό».

Δεδομένου πως σε ολόκληρη τη χώρα σοβεί ένας ανελέητος αγώνας ώστε οι τρανσέξουαλ να μην έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες και τα αποδυτήρια παρά μόνον εκείνα του φύλου με το οποίο γεννήθηκαν, η απόφαση αυτή είναι πρωτοποριακή, επισημαίνει στην Guardian η Μόλι Ρέντεν. Μόνο εφέτος έχουν εκδοθεί στις ΗΠΑ 25 απαγορεύσεις σχετικά με τρανσέξουαλ σπουδαστές, που βασίζονται στο φόβο μήπως παιδιά και γυναίκες του περιβάλλοντός τους διαφθαρούν σεξουαλικά.

Οπως όμως σημειώνει η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Τρανσέξουαλ, Μάρα Κέισλινγκ, οι απαγορεύσεις αυτές βασίζονται σε μια ευρέως διαδεδομένη παρεξήγηση και στη νομικά αστήρικτη άποψη πως τα άτομα αυτά δεν είναι ούτε αληθινοί άντρες ούτε αληθινές γυναίκες. Και κατηγορώντας τους ως παρενδυτικούς υπονοούν πως η παρουσία τους στις τουαλέτες «απειλεί την ψυχική ηρεμία αγοριών και κοριτσιών».

Σπουδαστές του νεοϋορκέζικου κολεγίου Κούπερ Γιούνιον σε πρόσφατη κινητοποίησή τους (Michael Flesman/Flickr)

Ωστόσο οι 950 σπουδαστές του Κούπερ Γιούνιον που διδάσκονται μηχανική και καλές τέχνες δεν αντιλαμβάνονται όλοι πως συμμετέχουν σε μια ηθική μάχη που διχάζει τη χώρα. Πρόσφατα μάλιστα εκφράστηκαν μέσω του facebook ειρωνικά σχόλια και επικρίσεις προς τους ακτιβιστές φοιτητές, πως ασχολούνται με δευτερεύοντα ζητήματα ενώ το πανεπιστήμιο πλήττεται από μια άνευ προηγουμένου κρίση διδάκτρων που επηρεάζοντας τους ασθενέστερους οικονομικά σπουδαστές τους ωθεί στην υπερχρέωση και τους οδηγεί στο περιθώριο.

Ο Μπιλ Μία όμως ξέρει καλά τι διακυβεύεται. «Το Κούπερ Γιούνιον υπήρξε ανέκαθεν προπύργιο των πολιτικών αγώνων για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη» υποστηρίζει. «Από καταβολής του, το 1859, δέχεται στις αίθουσές του αφροαμερικανούς σπουδαστές. Ανέκαθεν ήταν ένα ίδρυμα που υπερασπιζόταν σθεναρά τα δικαιώματα του ατόμου». Και συνεχίζει: «Οταν ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος (ανδρών-γυναικών) υπάρχει η αίσθηση της ιδιοκτησίας. Και αν οι σπουδαστές δουν κάποιον που θεωρούν ότι δεν ανήκει εκεί, αυτό μπορεί να τους αγχώσει και να τους εκνευρίσει. Ετσι καταλήξαμε στην απόφαση να βγάλουμε τις ταμπέλες. Ολοι μας συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τις εγκαταστάσεις υγιεινής χωρίς κανένα πρόβλημα. Και οι επισκέπτες άλλωστε συνηθίζουν γρήγορα στη νέα κατάσταση».

Δεν είναι όμως έτσι στα περισσότερα κολέγια των ΗΠΑ. Το τελευταίο διάστημα τη δημοσιότητα απασχολεί έντονα η δικαστική διαμάχη του 16χρονου τρανσέξουαλ Γκάβιν Γκριμ, από την επαρχία Γκλόστερ της Βιρτζίνια, με το σχολείο του. Ο Γκριμ έχει μηνύσει τους δασκάλους του γιατί σε μια συγκέντρωση στην οποία παρευρισκόταν και ο ίδιος τον χαρακτήρισαν «φρικιό» και τον συνέκριναν με ενοχλητικό σκύλο που ουρεί αδιακρίτως στους σωλήνες της πυροσβεστικής.

Εκείνος πάλι δηλώνει: «Αυτό που θέλω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι να είμαι ένα κανονικό παιδί και να μπορώ να χρησιμοποιώ τις τουαλέτες με την ησυχία μου χωρίς να με παρενοχλούν ή να με χλευάζουν». Ο Γκριμ λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή γιατί πάσχει από διαταραχή ταυτότητας φύλου, μια κατάσταση όπου το άτομο χαρακτηρίζεται από έντονη και επίμονη ταυτοποίηση με το άλλο φύλο. Αντιπρόσωποι των Ρεπουμπλικάνων προωθούν στις πολιτείες Μίτσιγκαν, Κεντάκι, Μινεσότα και Τέξας ένα νόμο περί «αποδείξεων τουαλέτας» που θα περιορίζουν τους τρανσέξουαλ να χρησιμοποιούν μόνο τις εγκαταστάσεις υγιεινής που προορίζονται για το φύλο με το οποίο γεννήθηκαν.

The post Κολέγιο της Nέας Υόρκης ξηλώνει τα «ανδρών-γυναικών» από τα WC appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα