Κοτζιάς «εναντίον» Καμμένου για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Πώς διάβασαν στην κυβέρνηση το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ; Το μήνυμα το έδωσε η μεγάλη αποχή (συμμετοχή στα 36,9% δεν το λες και επιτυχία); Ή το 91% του «ναι» που έδωσαν όσοι πήγαν στις κάλπες; Είναι εμφανές ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζουν να παίζουν το ίδιο παιχνίδι ενός ενδοκυβερνητικού διχασμού, με τον Πάνο Καμμένο να πανηγυρίζει ότι

το δημοψήφισμα είναι ουσιαστικά άκυρο, και τον Νίκο Κοτζιά να του υπενθυμίζει ότι οι κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή στη γειτονική χώρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών είχαν συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία του δημοψηφίσματος, επιτρέπει στους δύο κυβερνητικούς εταίρους να ανασάνουν: ο μεν πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν χρειάζεται άμεσα να ρίξει την κυβέρνηση όπως έχει απειλήσει, ο δε ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ότι η όλη υπόθεση θα πάρει χρόνο, άρα ίσως καταφέρει να γλιτώσει την περαιτέρω πολιτική φθορά. Εχει ένα ενδιαφέρον ότι ο κ. Καμμένος πάντα λέει ότι έχει «εμπιστοσύνη» στον κ. Κοτζιά.

Στην ανάρτησή του μετά τη δημοσιοποίηση του οριστικού ποσοστού συμμετοχής, ο κ. Καμμένος σημείωσε: «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν. «Τώρα, με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία».

Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση

— Panos Kammenos (@PanosKammenos) September 30, 2018

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά η οποία ανέφερε τα εξής:

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονας χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ακόμα μεγαλύτερο τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της Συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην κοινωνία της γείτονος, αλλά ούτε και στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δικαίων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

The post Κοτζιάς «εναντίον» Καμμένου για το δημοψήφισμα στα Σκόπια appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα