Κυρώσεις στην Ολλανδία από την Αγκυρα και στο βάθος… Προσφυγικό

Το πάγωμα των διπλωματικών επαφών με την Ολλανδία μετά την ακύρωση των συγκεντρώσεων στο Ρότερνταμ για το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου και τη διαμάχη μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, αποφάσισε το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο.

Παράλληλα, η Αγκυρα εξακολουθεί να παίζει το χαρτί του Προσφυγικού και της συμφωνίας με την ΕΕ (η

οποία συμπληρώνει στα χαρτιά ένα χρόνο ζωής), απειλώντας με «αναθεώρηση», στην ουσία κατάργηση.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα στην Αγκυρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε τις κυρώσεις που αποφάσισε η κυβέρνησή του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το πάγωμα όλων των επαφών υψηλού επιπέδου και η αναστολή όλων των αδειών ολλανδικών διπλωματικών πτήσεων μέσα από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ακόμη την επιστροφή στην Τουρκία του ολλανδού πρεσβευτή, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός της χώρας. «Λάβαμε την απόφαση ότι μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη στην Τουρκία να επιστρέψει στην χώρα», τόνισε σχετικά ο τούρκος αντιπρόεδρος.

«Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας έκαναν», εξήγησε ακόμη ο Νουμάν Κουρτουλμούς για να προσθέσει ότι «εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την κρίση είναι οι υπεύθυνοι για να την επιλύσουν», εννοώντας προφανώς την Ολλανδία.

Ο Κουρτουλμούς σε ερώτηση για την συμφωνία για τους πρόσφυγες απάντησε: «Εάν χρειαστεί θα κάνουμε τα δέοντα βήματα. Εαν χρειαστεί μπορούμε να αναθεωρήσουμε την στάση μας στο Προσφυγικό».

Στο ίδιο πλαίσιο είχε κινηθεί και ο υπουργός για την ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επίσης τη Δευτέρα είχε πει ότι «η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της διέλευσης (των προσφύγων) από ξηράς».

Η κρίση κλιμακώθηκε μετά την απαγόρευση εισόδου στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα μιλούσε σε συγκέντρωση στο Ρότερνταμ για το τουρκικό δημοψήφισμα και της απέλαση από τη χώρα της τουρκάλας υπουργού Οικογένειας Φατμά Καγιά. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας είχε επικαλεστεί λόγους ασφαλείας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αμέσως σήκωσε το γάντι και χαρακτήρισε τους Ολλανδούς «απομεινάρια των Ναζί και φασίστες». Σε άλλη ευκαιρία χαρακτήρισε την Ολλανδία «μπανανία» και είχε ζητήσει διεθνείς κυρώσεις κατά της χώρας.

Από την πλευρά της, η Ολλανδία κράτησε σχετικά χαμηλότερους τόνους, με τον πρωθυπουργό Ρούτε να τονίζει πάντως ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη ούτε να διαπραγματευτεί υπό πίεση και απειλές. Τη Δευτέρα η χώρα εξέδωσε σύσταση στους πολίτες της που βρίσκονται στην Τουρκία να είναι προσεκτικοί. Ενώ η χώρα ετοιμάζεται για τις εκλογές της Τετάρτης, η διαμάχη με την Τουρκία έχει αναχθεί σε κεντρικό ζήτημα.

Η πρωτοφανής διπλωματική διαμάχη των δύο χωρών, αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ, και η σε υψηλούς τόνους ρητορική κυρίως από την τουρκική πλευρά έχει κινητοποιήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε μάλιστα την «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» της στην Ολλανδία και καταδίκαζε τον παραλληλισμό με τον ναζισμό που είχε κάνει ο τούρκος πρόεδρος.

The post Κυρώσεις στην Ολλανδία από την Αγκυρα και στο βάθος… Προσφυγικό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα