Λαθρεμπόριο χελιών: χρυσοφόρο περιβαλλοντικό έγκλημα

Πόσα χρήματα μπορεί να κερδίσει και τι μεγέθους οικολογική καταστροφή μπορεί να επιφέρει κάποιος κάνοντας λαθρεμπόριο χελιών; Τα μεγέθη αυτής της παράνομης αγοράς είναι αντιστρόφως ανάλογα του μεγέθους των μωρών χελιών.

Οι ισπανικές και οι πορτογαλικές Αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή 6 Απριλίου ότι κατάφεραν να εξαρθρώσουν ένα εγκληματικό δίκτυο που κέρδιζε τεράστια χρηματικά ποσά κάνοντας λαθρεμπόριο μικρών χελιών στην Ασία.

Οι αρμόδιες Αρχές σε όλη την Ευρώπη προσπαθούσαν να εντοπίσουν τους λαθρέμπορους που μετέφεραν τα συγκεκριμένα χέλια από την

Ευρώπη στις ασιατικές χώρες όπου μεγάλωναν και το κρέας τους επωλείτο σε εξαιρετικά υψηλές τιμές σαν τοπική λιχουδιά.

Το εμπόριο του ευρωπαϊκού χελιού έχει υποστεί σημαντικούς περιορισμούς από το 2009, εξαιτίας της σύμβαση CITES που αποσκοπεί στην προστασία πολλών ειδών άγριων ζώων και φυτών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απαγορεύσει όλες τις εξαγωγές του προϊόντος εκτός ΕΕ, ενώ έχει θέσει αυστηρές προϋποθέσεις για τις πωλήσεις εντός της Ενωσης. Παρ’ όλα αυτά, η υπόγεια μαύρη αγορά των χελιών έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη.

Στις τελευταίες επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου, τέσσερις κινέζοι πολίτες, τρεις Ισπανοί και τρεις Μαροκινοί συνελήφθησαν στην Ισπανία από την EUROPOL.

Η εικόνα δόθηκε στη δημοσιότητα από την EUROPOL και δείχνει χέλια που βρέθηκαν στα χέρια των λαθρεμπόρων

Η αστυνομία της Ισπανίας δήλωσε ότι 460 κιλά μικρών χελιών βρέθηκαν στην νότια Ισπανία. Η εμπορική τους αξία, από τη στιγμή που τα μικρά χέλια γίνουν ενήλικα, υπολογίζεται σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες μάλιστα, ένα κιλό μωρών χελιών μπορεί να μετατραπεί σε 1,3 τόνους ενήλικων χελιών.

Πάνω από 100 τόνοι νεαρών χελιών ξεφεύγουν από τον κύκλο της άγριας ζωής στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Αντριου Κερ, επικεφαλής του συλλόγου «Sustainable Eel Group». «Αυτό είναι το ένα τέταρτο του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού χελιών» υποστήριξε ο Κερ. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της άγριας ζωής στην Ευρώπη και μένει κρυφό από τους περισσότερους» συμπλήρωσε.

Τα χέλια δεν μπορούν να ανατραφούν στην αιχμαλωσία. Συνήθως ψαρεύονται και στη συνέχεια μεγαλώνουν σε υδατοκαλλιέργειες στην Ασία. Στις χώρες τις Ασίας, άλλωστε, η μόλυνση, η κλιματική αλλαγή και το λαθραίο κυνήγι έχουν ελαττώσει σε μεγάλο βαθμό τα είδη χελιών που κάποτε ζούσαν στην περιοχή.

Ετσι έχουν βρεθεί αρκετοί πρόθυμοι λαθρέμποροι στην Ευρώπη έτοιμοι να αποσπάσουν σημαντικά χρηματικά ποσά προμηθεύοντας με τα συγκεκριμένα ψάρια τις πλούσιες και απαιτητικές αγορές της Ανατολής. Ενα περιβαλλοντικό έγκλημα εν εξελίξει…

The post Λαθρεμπόριο χελιών: χρυσοφόρο περιβαλλοντικό έγκλημα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα