Με τις ιδέες δεν παίζουμε, κυρία Βιτάλη
Στα είκοσι περίπου χρόνια που διδάσκω «πολιτικές ιδεολογίες» στο πανεπιστήμιο, έχω διαπιστώσει πως οι φοιτητές μου κάνουν συστηματικά δύο λάθη: πρώτον, συγχέουν την ανάλυση της πολιτικής ιδεολογίας με την εφαρμοσμένη πολιτική. Τα δύο αυτά συνδέονται μεν αλλά δεν ταυτίζονται. Αυτό έχει ως συνέπεια να δέχομαι σχόλια του τύπου «αφού ο κομμουνισμός έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, γιατί οι Σοβιετικοί πέτυχαν πρώτοι να φθάσουν στο Διάστημα και είχαν υψηλές επιδόσεις στις επιστήμες;» «Αν το Μεταξικό καθεστώς είχε δεχτεί έντονες φασιστικές και ναζιστικές επιρροές, τότε γιατί ο Μεταξάς προώθησε τη δημοτική
Δεύτερο συνηθισμένο λάθος είναι η τάση να αποδίδονται στις ιδεολογίες ανθρώπινες ιδιότητες σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορούν να διαχωριστούν οι ιδέες από τους φορείς τους. Αυτό συχνά οδηγεί πολλούς όταν αντιπαθούν μια ιδεολογία να αντιπαθούν τους φορείς της και το αντίθετο. ετσι κάποτε ένας φοιτητής μου σχεδόν περιφρονητικά μου είπε: «Μα στα σοβαρά πιστεύετε πως οι νεοφιλελεύθεροι είναι καλοί άνθρωποι;»
Τα δύο παραπάνω λάθη συναντώνται στο κείμενό σας, κυρία Βιτάλη. (σσ. Διαβάστε εδώ) Ενώ εγώ αναφέρομαι στα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της Νέας Δεξιάς, θεωρώντας χαρακτηριστικό φορέα της τον Αδωνη Γεωργιάδη με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις του κατά τα τελευταία δέκα χρόνια ως βουλευτή του ΛΑΟΣ αρχικά και της ΝΔ στη συνέχεια, εσείς με επιπλήττετε γιατί δεν ανέφερα πόσο καλός υπουργός Ναυτιλίας ή Υγείας υπήρξε. Δεν έχω καμιά πρόθεση να το αμφισβητήσω. Το αντίθετο μάλιστα. Δεν έχω εξάλλου ούτε τις ειδικές γνώσεις ούτε το ειδικό ενδιαφέρον για να κρίνω τον κ. Γεωργιάδη στα συγκεκριμένα υπουργεία.
Εντέλει όμως πόσο σχετικό είναι αυτό με τις δικές μου παρατηρήσεις; Θα απαντούσα πως είναι άσχετο και μάλιστα αποπροσανατολίζει τη συζήτηση. Για παράδειγμα, γνωρίζω κάποιους κομμουνιστές, στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη, οι οποίοι υπήρξαν επιτυχημένοι δήμαρχοι. Δεν θα απέκλεια μάλιστα ένας κομμουνιστής υπουργός να είχε εξαιρετικές επιδόσεις. Αυτό θα άλλαζε τη στάση μας απέναντι στον κομμουνισμό ως ολοκληρωτική ιδεολογία;
Θεωρείτε, κυρία Βιτάλη, πως η εισαγωγή μου για τον άνθρωπο Α. Γεωργιάδη γράφτηκε στα πλαίσια ενός «παιχνιδιού» για να κρατηθούν ισορροπίες. Κάνετε λάθος. Οπως έγραψα, έχω θετική εικόνα για τον Αδωνη Γεωργιάδη. Αυτό πρέπει να με κάνει να συμφωνώ μαζί του ή να μην επικρίνω τις απόψεις του; Γνωρίζω πολιτικούς από διαφορετικούς χώρους για τους οποίους τρέφω αισθήματα εκτίμησης και με μερικούς παρά τις διαφορές μας διατηρώ φιλική σχέση. Ε, και; Αυτό σημαίνει πως επειδή τους εκτιμώ δεν μπορώ να απορρίπτω τον ιδεολογικό τους κόσμο;
Παντού, μα παντού, η άφιξη της Νέας Δεξιάς προκαλεί αναταράξεις. Αλλοι βρίσκουν αυτό θετικό, άλλοι ανησυχούν (προφανώς ανήκω στους δεύτερους).
Ας μην κάνουμε τους ανήξερους. Ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν είναι ένας οποιοσδήποτε για να περάσει ασχολίαστος και απαρατήρητος ο λόγος του. Σε αντίθεση με αρκετούς πολιτικούς, δεν κρύβει τις θέσεις του. Ανήκει μάλιστα σε μια μειοψηφία πολιτικών που ενδιαφέρεται για «ιδεολογικά ζητήματα» καθώς και για τη δημόσια χρήση της ιστορίας. Επιπλέον δεν είναι ένας απλός βουλευτής. Είναι αντιπρόεδρος του κόμματος της ΝΔ. Αρα το να εκφέρει κανείς γνώμη για τις απόψεις του Γεωργιάδη, σημαίνει πως τοποθετείται όχι για την ποιότητα και τις ικανότητες του συγκεκριμένου ανθρώπου, αλλά για το περιεχόμενο του λόγου του ως δημόσιο πρόσωπο. Πολλές φορές, μάλιστα, περισσότερο από τις πράξεις κάποιου πολιτικού προσώπου είναι η ρητορική του και το ύφος του που διαπαιδαγωγεί και λειτουργεί ως παράδειγμα για τους πολίτες.
Επί της ουσίας, η Νέα Δεξιά, όπως αυτή ορίζεται στη διεθνή βιβλιογραφία προσδιορίζεται από μερικά βασικά χαρακτηριστικά: φιλελεύθερη οπτική για την οικονομία, αντιμεταναστευτική εθνικιστική ή/και χριστιανική ρητορική, ευρωσκεπτικιστική διάθεση, συντηρητικές κοινωνικές αξίες, λαϊκιστικό ύφος. Ανάλογα με τη χώρα, εμφανίζονται διαφορές και ιδιαιτερότητες. Παντού, μα παντού, η άφιξή της προκαλεί αναταράξεις. Αλλοι βρίσκουν αυτό θετικό, άλλοι ανησυχούν (προφανώς ανήκω στους δεύτερους).
Αρκετά από τα παραπάνω στοιχεία συναντώνται, διαχρονικά, στον λόγο του Αδωνη Γεωργιάδη, είτε ως ηγετικό στέλεχος του ΛΑΟΣ είτε ως ηγετικό στέλεχος της ΝΔ. Σε όλα αυτά τα χρόνια, ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν άλλαξε βασικές απόψεις και οπτική για τον κόσμο. Αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το ζήτημά μου είναι άλλο: το ρεύμα που εκφράζει, από μειοψηφικό, σιγά σιγά αρχίζει να ηγεμονεύει, όπως συνέβη φερειπείν στην Αυστρία ή στις ΗΠΑ. Αυτό για μένα είναι προβληματικό και ανησυχητικό. Η μετατόπιση προς τα δεξιά της ελληνικής πολιτικής ζωής και κοινωνίας δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις.
Ακούστε: σύμφωνα με την τελευταία έρευνα ΚΑΠΠΑ Research, το 18% των πολιτών συμφωνεί με τη θέση του Μπαρμπαρούση της Χ.Α. να παρέμβει ο στρατός και να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας. Επίσης το 45% συμφωνεί με την άποψη ότι όσοι είναι υπέρ της συμφωνίας για το ονοματολογικό είναι προδότες. Φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό. Αν νομίζετε πως σήμερα το ζήτημα είναι ο αριστερός εθνικολαϊκισμός, κάνετε λάθος. Αυτός ηττήθηκε το 2015, με το τρίτο μνημόνιο. Ο κίνδυνος τώρα έρχεται από τη βαθιά εθνικολαϊκιστική Δεξιά.
Ολα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τις ιδέες, πάντα εμφανίζονται κάποιοι για να μου υπενθυμίσουν πως τα λόγια δεν έχουν σημασία, μόνο τα έργα μετράνε. Απαντώ: οι ιδεολογίες συνιστούν συνεκτικά σύνολα ιδεών μέσω των οποίων κατανοούμε και νοηματοδοτούμε το εξωτερικό κοινωνικό περιβάλλον. Μέσω αυτών ταξινομούμε το «καλό» και το «κακό», το «δίκαιο» και το «άδικο», το «ηθικό» και το «ανήθικο». Είναι η πυξίδα μας για το πού θέλουμε να πάμε. Πολιτική χωρίς ιδέες δεν υπάρχει, για αυτό και είναι φρόνιμο να μην παίζουμε με αυτές.
Υ.Γ.: Επειδή με ρωτήσατε, κυρία Βιτάλη, αν ο Καραμανλής ήταν δεξιός ή αριστερός: με βάση τον άξονα δεξιά – αριστερά, ναι ο Κ. Καραμανλής ήταν ένας δεξιός, συντηρητικός πολιτικός, κοντύτερα στο γκωλικό συντηρητικό πρότυπο και τη γερμανική χριστιανοδημοκρατία. Μη σας παραξενεύουν οι εθνικοποιήσεις. Μέχρι την άφιξη της Θάτσερ, στους κόλπους της ευρωπαϊκής συντηρητικής Δεξιάς ήταν εμπεδωμένη η πίστη στον ισχυρό ρόλο του κράτους στην οικονομία. Πριν τον Καραμανλή, ο Ντε Γκολ είχε κάνει αρκετές τέτοιες εθνικοποιήσεις. Στη Γερμανία η παράδοση αυτή έρχεται από την εποχή του Βίσμαρκ στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Α. Παπανδρέου ήταν αριστερός. ριζοσπάστης σοσιαλιστής τη δεκαετία του ‘60-‘70, επηρεασμένος από διανοούμενους της Νέας Αριστεράς όπως ο Μπάραν και ο Σουίζι. Στη συνέχεια έγινε μετριοπαθέστερος και πλησίασε στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.
The post Με τις ιδέες δεν παίζουμε, κυρία Βιτάλη appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι τελευταίες στιγμές του 15χρονου που έβαλε τέλος στη ζωή του
- Γιατί οι Γερμανοί βύθισαν στον Μεγάλο Πόλεμο όλο τους τον στόλο...
- Ποια ηρωΐνη; Αυτό είναι το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στην Ελλάδα!
- 14χρονος διέσυρε την… 14χρονη ερωμένη του στο διαδίκτυο!
- Survivor Πανόραμα: Η γκάφα της εκπομπής στο βίντεο άφιξης του Πάνου - Τι έδειξαν και δεν έπρεπε!
- Ήπειρος: Στο νοσοκομείο γονείς με 4 παιδιά μετά από τροχαίο
- Θρίλερ Ταϊλάνδης: Ποιος είναι ο 25χρονος προπονητής -Ηρωας ή ένοχος;
- Για αυτό οι Έλληνες λατρεύουν τα όμορφα κορίτσια στις καφετέριες!
- Έκθεση «βόμβα» από τον ΟΗΕ για την υπεραλίευση (pics)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Με τις ιδέες δεν παίζουμε, κυρία Βιτάλη
- Η Νέα Δημοκρατία απαντά στον Πρωθυπουργό με την τροπολογία για τις συντάξεις
- «The Favourite»-το τρέιλερ της νέας ταινίας του Λάνθιμου με Εμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις
- Η ελληνική ταινία μικρού μήκους «9023» θα διαγωνιστεί στο Comic-Con International
- Το Ηρώδειο -για μια ημέρα- θα γίνει θερινό σινεμά
- Πολυτέλεια και κομψότητα στην ανακαινισμένη Executive Σουίτα του Divani Palace Acropolis
- Αναθεώρηση του Συντάγματος προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν
- Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον
- tent
- Τελευταία Νέα Protagon
- Με τις ιδέες δεν παίζουμε, κυρία Βιτάλη
- Η Νέα Δημοκρατία απαντά στον Πρωθυπουργό με την τροπολογία για τις συντάξεις
- Η ελληνική ταινία μικρού μήκους «9023» θα διαγωνιστεί στο Comic-Con International
- Το Ηρώδειο -για μια ημέρα- θα γίνει θερινό σινεμά
- Αναθεώρηση του Συντάγματος προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν
- «The Favourite»-το τρέιλερ της νέας ταινίας του Λάνθιμου με Εμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις
- tent
- Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον
- Πολυτέλεια και κομψότητα στην ανακαινισμένη Executive Σουίτα του Divani Palace Acropolis
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το σπάνιο είδος που γεννήθηκε στην Αυστραλία μετά από 50 χρόνια
- Παραιτήθηκε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον - Ανησυχία στην Ευρώπη
- Μέι: Στη δημοσιότητα η λευκή βίβλος-Προειδοποιεί για άτακτο Brexit
- The goals scored at World Cup per country leagues (infographic)
- Ορκίστηκε πρόεδρος και πάει... εθιμοτυπικά στα κατεχόμενα ο Ερντογάν
- Βάπτιση πρίγκιπα Λούις: Βίντεο και φωτογραφίες από την τελετή
- Σακοράφα: Θυμώνω που στήριξα Τσίπρα –Ψεύτης και επικίνδυνος
- Τουσκ: Η ιδέα του Brexit δεν "έφυγε" μαζί με τον Ντέιβιντ Ντέιβις
- Ενδιαφέρον Ριμπολόβλεφ για την αγορά της Μίλαν
- Χρηματιστήριο: Με ήπια άνοδο έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση