Μελέτη-σοκ για το Ασφαλιστικό/ Συντάξεις πείνας το σχέδιο Κατρούγκαλου

20:39 5/5/2016 - Πηγή: Protagon

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατέθεσε αναλογιστική μελέτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία έχει εγκριθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και αφορά τα κύρια ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δηλαδή το 90% του ασφαλιστικού συστήματος. Οπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, εκκρεμεί η αναλογιστική μελέτη για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) λόγω των εκτεταμένων νομοτεχνικών βελτιώσεων, που προέκυψαν κατά τη διαπραγμάτευση και θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.

Μαχαίρι στις συνταξιοδοτικές

δαπάνες που αγγίζουν τα 724 εκατ. ευρώ την περίοδο 2016-2019, μόνο στους φορείς κύριας ασφάλισης ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ (πλην επικουρικών, εφάπαξ , ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ) προβλέπει αυτή η μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Επί της ουσίας επιχειρεί να πείσει για το «δίκαιον» και το «αναλογικόν» του νέου συστήματος «πατώντας» στην παραδοχή ότι οι νέες συντάξεις θα καλύπτουν τις δαπάνες διαβίωσης κι ότι οι μισθοί με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται αυτές οι συντάξεις διαμορφώνονται γύρω στα 1.000 ευρώ, αποδεχόμενο έτσι τη βαλκανοποίηση μισθών- συντάξεων.

Παραμερίζοντας το ότι δεν υπάρχει πουθενά η παραμικρή αναφορά -ούτε καν ως προοπτική- για επιστροφή της 13ης σύνταξης, προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη η επιχειρηματολογία για τις προωθούμενες αλλαγές, που βασίζεται σε αυστηρά τεχνοκρατικές διαπιστώσεις, ανάλογες με αυτές που βρίσκει κανείς σε εκθέσεις του ΔΝΤ και άλλων διεθνών οργανισμών.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ιστότοπος iefimerida.gr ,το ότι οι εισφορές μειώνονται όσο αυξάνεται η ανεργία και περιορίζεται το ΑΕΠ είναι μια γενική παραδοχή. Αυτό που θα περίμενε κάποιος είναι ότι θα αποτελούσε αιχμή του δόρατος της ελληνικής επιχειρηματολογίας, το ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ΑΕΠ για να αυξηθεί ο παρανομαστής του κλάσματος κι όχι ότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμητής, δηλαδή το ύψος των συντάξεων, για να βελτιωθεί η δυναμική της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Ωστόσο, απουσιάζει παντελώς μια τέτοια αναφορά και οι διαπιστώσεις περιορίζονται απλώς στο ότι μέσω των παρεμβάσεων -δηλαδή των περικοπών- καλύπτουμε τις απαιτήσεις των δανειστών.

Ουδείς απαντά, επίσης, στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για «νοικοκύρεμα» όταν το 2016 η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ μικρότερη από αυτή που θα είναι το 2019. Παρά ταύτα, χαρακτηρίζεται υπέρογκη μόνο και μόνο επειδή ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στο 17,16% αντί 15,63% το 2019, όταν δηλαδή υποτίθεται θα έχει αυξηθεί το ΑΕΠ ανατρέποντας λογιστικά και μόνο την εικόνα της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Το κωμικοτραγικό είναι ότι το 2009, όπου υποτίθεται ότι η δαπάνη ήταν στο 13,71% του ΑΕΠ , δηλαδή εντός των προβλεπόμενων ορίων, σε απόλυτους αριθμούς έφτανε στα 32,555 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ παραπάνω από φέτος.

Η επιχειρηματολογία για τα επίπεδα διαβίωσης

Τι λέει, επί της ουσίας, η μελέτη; Οτι όσοι αμείβονται σήμερα με 500-600 ευρώ δεν θα πρέπει να ανησυχούν γιατί το νέο σύστημα τους διασφαλίζει στα βαθιά τους γεράματα μια… αξιοπρεπή ζωή, όπου θα καλύπτουν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Ποιες είναι αυτές; Οι δαπάνες για διατροφή, ρούχα, στέγαση, μόρφωση, ενημέρωση, δηλαδή είδη… πολυτελείας.

Αξιοπρεπή (αυτή είναι ακριβώς η λέξη που χρησιμοποιεί η μελέτη) διαβίωση εξασφαλίζει το σύστημα και για όσους έχουν υψηλότερο μισθό. Ποιος είναι αυτός ο μισθός, που θεωρείται από το υπουργείο Εργασίας υψηλός; 1.000 ευρώ και πάνω! Ξεπερνώντας το σοκ ότι αυτές οι αποδοχές θα θεωρούνται εφεξής ως υψηλές και προνομιακές, διαπιστώνει ότι πέρα από τροφή, νερό, ρούχα, στέγαση, το σύστημα του… υπόσχεται και συμμετοχή στην κοινωνική ζωή!

Ποια είναι αυτή η μεικτή σύνταξη για εργαζόμενο με μέσες ακαθάριστες αποδοχές 1.500 ευρώ και 42 ολόκληρα χρόνια δουλειάς; 1.365 ευρώ μεικτά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το Επικουρικό θα μπορεί να του δώσει 279 ευρώ, άρα στην τσέπη γύρω στο 1.000άρικο.

Κι επειδή η μελέτη σε μεγάλο μέρος της αναλώνεται στο να πείσει ότι οι μελλοντικές συντάξεις διασφαλίζουν τα σημερινά επίπεδα διαβίωσης σημειώνεται ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, όπως επίσης στα νέα φορολογικά βάρη που βρίσκονται προ των πυλών, τα οποία επιδεινώνουν εν τέλει επιδεινώνουν τα επίπεδα διαβίωσης.

Οπου, τελικά, ομιλούμε για επίπεδα επιβίωσης, απλώς…

Με non paper απαντά το Μέγαρο Μαξίμου

Με επιθέσεις κατά της προηγούμενης κυβέρνησης υποστήριξαν το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό κυβερνητικές πηγές το βράδυ της Πέμπτης, δηλώνοντας ότι «(το νομοσχέδιο) βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» και ότι «οι ίδιοι που είχαν συμφωνήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο κοινωνικής καταστροφής, έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου να υπονομεύσουν την διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού».

Ειδικά για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, υπογράμμισαν ότι αυτή «διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις, προστατεύει τους πιο αδύναμους, κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Οσο για την απόφαση να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή και η φορολογική και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση το Σαββατοκύριακο, δήλωναν ότι κάτι τέτοιο θα «είναι όπλο στη φαρέτρα μας για τη διαπραγμάτευση», αναφερόμενοι στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 9 Μαΐου.

The post Μελέτη-σοκ για το Ασφαλιστικό/ Συντάξεις πείνας το σχέδιο Κατρούγκαλου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα