Μια κάπως ειδική μεταχείριση

Tην περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Τζορτζε Ιβάνοφ μίλησε στο τηλέφωνο με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ «και την ενημέρωσε για το περιστατικό της 14ης Μαρτίου», όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας της γειτονικής χώρας.

Πρόκειται για το περιστατικό της απόπειρας να διαβούν τον χείμαρρο Σούβα Ρέκα 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.

«Αμφότεροι οι συνομιλητές καταδίκασαν το περιστατικό με την καγκελάριο Μέρκελ να εκφράζει την υποστήριξή της στον αγώνα εναντια στην παράνομη μετανάστευση», συνεχίζει το ανακοινωθέν του πρόεδρου της ΠΓΔΜ και «συμφωνώντας ότι μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης».

Στο σημείο αυτό ο κ. Ιβάνοφ διαβεβαίωσε τη Μέρκελ ότι «οι αρχές επιβολής του νόμου» της ΠΓΔΜ θα συνεχίσουν να χειρίζονται την προσφυγική κρίση «με έναν υπέυθυνο και επαγγελματικό τρόπο λαμβάνοντας υπόψιν τους την ευθύνη τους για έναν ανθρώπινο τρόπο συμπεριφοράς εναντι των προσφύγων». Ο επικεφαλής του γειτονικού κράτους κάλεσε την κυρία Μέρκελ να στείλει αστυνομικούς της στα βόρεια και νότια συνορά της γειτονικής χώρας, χωρίς να λάβει συγκεκριμένη απάντηση.

Τα Σκόπια θα είχαν ανάγκη τους γερμανούς αστυνομικούς. Οχι για να αστυνομεύουν αλλά για να βεβαιώνουν ότι τα αστυνομικά όργανα της γείτονος ενεργούν πάντα στα πλαίσια των διεθνών νόμων. Μόλις αυτή την εβδομάδα οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» σε μία ακρως επικριτική ανακοίνωσή τους – για την Ελλάδα – επισήμαναν ότι αυξάνονται οι καταγγελλίες για βιαιοπραγίες, ξυλοδαρμούς ακόμα και ληστείες προσφύγων και μεταναστών που είχαν καταφέρει να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ. «Με ένταση ακούμε μαρτυρίες ανθρώπων που συνελήφθησαν να εισέρχονται παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ να ισχυρίζονται ότι ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία – πράγματι οι ιατρικές μας ομάδες αντιμετώπισαν τραύματα που προέρχονται από βίαιη δραστηριότητα παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε τους δράστες της ασκησης βίας…»

Διπλωματικές πηγές στα Σκόπια απέρριπταν τις αιτιάσεις της διεθνούς οργάνωσης που νωρίτερα είχαν επαναληφθεί από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αλλά και τουλάχιστον οκτώ πρόσφυγες και μετανάστες με τους οποίους μίλησε το Protagon (5 Σύροι,2 Αφγανοί, 1 Πακιστανός). Οι τελευταίοι κατήγγειλαν ότι όχι απλά ξυλοκοπήθηκαν αλλά ακόμα ότι δαγκώθηκαν από σκύλους που χρησιμοποιεί η αστυνομία της γειτονικής χώρας ενώ σε δύο περιπτώσεις ένας Σύρος και ένας Πακιστανός κατήγγειλαν αντίστοιχα ότι τους εκλάπη στην πρώτη περίπτωση και καταστράφηκε στη δεύτερη, το κινητό τους τηλέφωνο.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ από την πλευρά τους επικαλούνται αυστριακούς και τσέχους αστυνομικούς που μπορούν να καταθέσουν ότι η μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών είναι «στα νόμιμα πλαίσια».

Οι αρχές των Σκοπίων αντιμετωπίζουν πάντως με δέος το γεγονός ότι το 40% των προσφύγων/μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί για πάνω από δύο εβδομάδες στα νότια σύνορα της χώρας τους. «Είναι χειρότερο απ’ όταν περνούσαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες το ίδιο σύνορο» είπε στο Protagon κυβερνητικός παράγοντας σημειώνοντας ότι τα Σκόπια δεν επιθυμούν μεγάλες συγκεντρώσεις προσφύγων/μεταναστών στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιβάνοφ ζήτησε από την γερμανίδα καγκελάριο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εχουν παγιδευτεί στον βαλκανικό διαδρομο να μεταφερθούν αεροπορικά ή με τρένα είτε σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης είτε πίσω στις χώρες από τις οποίες κατάγονται.

The post Μια κάπως ειδική μεταχείριση appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα