Μητσοτάκης στον ΣΕΤΕ: Στόχος μας ΦΠΑ για εστίαση και διαμονή στο 11%

Επανεξέταση του τέλους διανυκτέρευσης, με απώτερο στόχο την κατάργησή του, και μείωση συνολικά των φορολογικών επιβαρύνσεων στους τομείς της εστίασης και της διαμονής υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Eχω δεσμευθεί για δυο συντελεστές ΦΠΑ: 22% υψηλό και 11% χαμηλό που θα αφορά το τουριστικό προϊόν, ανέφερε συγκεκριμένα, τονίζοντας ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, «αυτό που

θα κάνουμε άμεσα, θα είναι να επαναφέρουμε τον συντελεστή της εστίασης εκεί που τον αφήσαμε» στο 13%.

Έχω δεσμευθεί για δυο συντελεστές ΦΠΑ: 22% υψηλό και 11% χαμηλό, που θα αφορά το τουριστικό προϊόν. Στην εστίαση θα πάμε αμέσως μόλις αναλάβουμε στο 13%. #ΣΕΤΕ pic.twitter.com/Jl59m0flhs

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) May 31, 2018

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η υπεραπόδοση του τουρισμού οφείλεται πρωτίστως στη δράση των ανθρώπων του τουρισμού και την ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία και πολύ λίγο στην παρέμβαση της κυβέρνησης. Γιατι και ο τουρισμός -όπως σημείωσε- είναι θύμα της υπερφορολόγησης της οικονομίας και της έλλειψης μακροχρόνιου σχεδίου για την ανάπτυξη, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση φόρου από το 26% στο 29% και την αύξηση του τέλους διανυκτέρευσης.

Για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι το σημερινό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής είναι εσφαλμένο, καθώς υπερφορολογεί την παραγωγική Ελλάδα, τιμωρεί τους συνεπείς φορολογούμενους και βγάζει υπερπλεονάσματα για να κάνει αναδιανομή με πελατειακούς στόχους.

Στην αναφορά του για την επένδυση του Ελληνικού, δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί, αφού θα υπάρχει η απόλυτη βούληση της επόμενης κυβέρνησης, διότι σήμερα η μισή κυβέρνηση θέλει να γίνει ενώ η άλλη μισή δεν θέλει. Τέτοιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά στις επενδύσεις, διαβεβαίωσε, δεν θα υπάρχουν στο εσωτερικό της επόμενης κυβέρνησης.

Ειδική αναφορά έκανε επίσης στην ανάγκη διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου αλλά και στη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό. «Η Ελλάδα παραμένει ένας καλοκαιρινός προορισμός ήλιου και θάλασσας. Αυτό πρέπει να αλλάξει με τη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και με την μετατροπή της Ελλάδας σε πολιτιστικό προορισμό. Υπάρχουν αγορές, όπως της Ιαπωνίας και της Κίνας, που ενδιαφέρονται περισσότερο για τον πολιτιστικό τουρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη αναφορά του, για να συμπληρώσει:

«Ο τουρισμός είναι αναγκαίος για την οικονομική ανάπτυξη. Συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας περισσότερο από κάθε άλλο τομέα. Ο τουρισμός θα είναι πάντα η προμετωπίδα της ανάπτυξης, αλλά όχι όπως τον ξέρουμε, θα είναι ένας τουρισμός δώδεκα μήνες τον χρόνο, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και συνέργειες με τον αγροδιατροφικό τομέα. Η ανάπτυξη της χώρας δεν θα είναι μονοθεματική. Η τελική επιτυχία του τουρισμού δεν πρέπει να μετριέται μόνο με τις αφίξεις, αλλά με τα συνολικά έσοδα. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός στον κόσμο».

Oσο για το θέμα των χρονομισθώσεων μέσω Airbnb, o κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι πρόκειται για μία τάση που δεν θα αντιστραφεί, επεσήμανε ωστόσο ότι «θα πρέπει όλοι να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες, και να υπάρξει ένα πλαίσιο φορολόγησης και ρύθμισης της δραστηριότητας σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού». Και εκτίμησε ότι «συμπληρώνει το τουριστικό προϊόν, δίνει δυνατότητα στους ανθρώπους να επενδύουν στα ακίνητά τους». Στο σημείο αυτό υποσχέθηκε ότι θα δώσει φορολογικά κίνητρα για ανακατασκευή κτιρίων και ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς έχουμε το παλαιότερο κτιριακό απόθεμα στην Ευρώπη.

Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφοράς φορολογικών κινήτων για δεύτερη κατοικία ευρωπαίων πολιτών στην Ελλάδα, λέγοντας πως «θα ενθαρρύνουμε την αγορά μόνιμης κατοικίας και για διαμονή που μπορεί να φθάνει τους έξι μήνες».

The post Μητσοτάκης στον ΣΕΤΕ: Στόχος μας ΦΠΑ για εστίαση και διαμονή στο 11% appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα