«Να δοθεί το Νομπέλ Ειρήνης στους ήρωες του Αιγαίου!»
Αρχισε από την Αλκμήνη, που βρίσκεται στην Αθήνα, και τον Στίβεν, που κατοικεί στην Ουάσιγκτον, και, μέσα σε λίγες ώρες, έφτασε στα χείλη των ελλήνων πολιτικών: «Να δοθεί το Νομπέλ Ειρήνης στους ήρωες του Αιγαίου!», πρότειναν τα δύο μέλη της Avaaz, της παγκόσμιας κοινότητας που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προωθεί την ακτιβιστική δράση με διάφορους τρόπους και, κυρίως, μέσα από το Διαδίκτυο. Είναι ένα αίτημα ανθρωπιστικό. Ένα ψήφισμα
«Ζητάμε να απονεμηθεί το Νομπέλ Ειρήνης στους κατοίκους και εθελοντές των νησιών του Αιγαίου που άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες και έστειλαν μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που άγγιξε όλο τον πλανήτη», γράφουν στην ιστοσελίδα. Ζητούν να τιμηθούν όσοι «άνοιξαν την αγκαλιά τους σε οικογένειες προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο», οι ψαράδες, οι φουρνάρηδες οι συνταξιούχοι, όλοι οι κάτοικοι του νησιού που «συχνά ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή στα παγωμένα νερά για να σώσουν τους συνανθρώπους μας» και οι οποίοι «με τις πράξεις τους κατάφεραν να πνίξουν τον φόβο και τον ρατσισμό σε ένα κύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που άγγιξε όλο τον πλανήτη».
Ντόπιος απλώνει χέρι βοήθειας σε εξουθενωμένο μετανάστη (Γιάννης Μπεχράκης/ Reuters)Φυσικά, στην ίδια ιστοσελίδα μπορεί να προτείνει καθένας ένα πρόσωπο ή ένα κίνημα –αυτή είναι η μαγεία του ακτιβιστικού Διαδικτύου. Και το συγκεκριμένο αίτημα απονομής του βραβείου Νομπέλ είχε τεθεί από την ίδια διαδικτυακή ιστοσελίδα τον Νοέμβριο, σε μία εκστρατεία που «τρέχει» ακόμα, αλλά δεν έχει λάβει τόσο ενδιαφέρον: είχε μόλις 19.718 υπογραφές το απόγευμα της Πέμπτης (7 Ιανουαρίου).
Η δεύτερη εκστρατεία, όμως, άρχισε τη Δευτέρα, στις 4 Ιανουαρίου και μέσα σε δύο ημέρες είχε την προσοχή του αρμόδιου προσώπου, κ. Μουζάλα. «Έχω βάλει κάποιους ανθρώπους να μελετήσουν πως μπορούμε να σπρώξουμε αυτή την κίνηση. Δεν έχω να σας πω ακόμα κάτι, ελπίζω να βρίσκομαι στην ευτυχή θέση να μπορώ να μιλήσω κάποτε και γι’ αυτό», είπε ο ίδιος στο Βήμα FM την Τετάρτη. Το μεσημέρι της Πέμπτης, που σημείωνε την τρίτη ημέρα της καμπάνιας, οι υπογραφές είχαν σχεδόν φτάσει τις 170.000. Την ίδια μέρα κάποια πολιτικά πρόσωπα, όπως η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, άρχισαν να παίρνουν θέση ανάμεσα στους υπόλοιπους χρήστες που δήλωναν την υπογραφή στον κόσμο του Twitter (βλ. #greekislands).
Κόντρα στο ρεύμα οι νησιώτες μας κράτησαν ψηλά τις αξίες της ανθρωπιάς και της φιλοξενίας. Μόλις ψήφισα: https://t.co/xbgBSI0X6z
— Ντόρα Μπακογιάννη (@Dora_Bakoyannis) January 7, 2016
Τι έχει αλλάξει από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα; Τέσσερις επισκέψεις. Ο κινέζος ακτιβιστής και καλλιτέχνης, Ai Wei Wei, ο οποίος επισκέφθηκε τη Λέσβο δυο φορές και δήλωσε ότι θα κατασκευάσει γλυπτό προς τιμήν των προσφύγων. Η χολιγουντιανή ηθοποιός Σούζαν Σαράντον που συνομίλησε με δεκάδες πρόσφυγες στο ίδιο ελληνικό νησί για να μεταδώσει την ιστορία τους στη διεθνή κοινότητα. Ο ηθοποιός Μάντι Πάτινκιν («Σαούλ» από το «Homeland») που μίλησε παθιασμένα για την «αδράνεια των κυβερνήσεων που δίνουν 3 τρισ. δολάρια σε πολέμους και όχι για να κατασκευάσουν σχολεία, νοσοκομεία, ή στέγες». Και την ίδια την ημέρα που γεννήθηκε η εκστρατεία συλλογής υπογραφών, έφτασε στην Ελλάδα η οσκαρική ηθοποιός και ακτιβίστρια Βανέσα Ρεντγκρέιβ, η οποία, από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, ευχαρίστησε «όλους τους θεούς για την ύπαρξη της Ελλάδας» και έστειλε βολές στις υπόλοιπες κυβερνήσεις.
Μητέρα με το μωρό της ανάμεσα στο πλήθος προσφύγων που κατάφεραν να φτάσουν στη Λέσβο (Γιάννης Μπεχράκης/ Reuters)«Αυτοί οι άνθρωποι μέσα από την εμπειρία τους στην Ελλάδα μετατρέπονται σε πρεσβευτές της χώρας μας, της προσπάθειας του λαού μας και της χώρας μας να αντεπεξέλθουμε με ανθρωπιά σε αυτό το τεράστιο ζήτημα που συμβαίνει στην χώρα μας, αλλά είναι πρόβλημα της Ευρώπης και όλου του κόσμου», δήλωσε για τις διασημότητες που επισκέφθηκαν τα ελληνικά εδάφη, ο κ. Μουζάλας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5. Πράγματι οι κινήσεις των σταρ λειτούργησαν, κατά κάποιο τρόπο, όπως λειτούργησαν οι φωτογραφίες των άψυχων σωμάτων που ξεβράζονται σχεδόν κάθε μέρα στις ακτές της Τουρκίας ή των ελληνικών νησιών. Εδωσαν στη διεθνή κοινότητα μία εικόνα για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και φωνή στις οικογένειες των προσφύγων που διαφεύγουν από τη βία. Εξ ου και το ένα τρίτο των υπογραφών που έχει συγκεντρώσει η καμπάνια προέρχεται από το εξωτερικό.
Φυσικά η συμμετοχή των υπολοίπων σύο τρίτων δεν χρειάζεται εξήγηση. Ποιος δεν θα ήθελε να τιμηθούν με κάποιο τρόπο οι ήρωες της Λέσβου, της Χίου, της Λέρου και της Κω, όλων των νησιών της χώρας του; Ποιος δεν θαυμάζει τους νησιώτες που έχουν αφοσιωθεί σε ένα έργο που ούτε ήξεραν πώς να προσεγγίσουν ούτε είχαν την υποχρέωση να εκτελέσουν με τέτοια αφοσίωση; Ποιος δεν συγκινήθηκε από τον φούρναρη από την Κω, τον Παπαστρατή τον προστάτη των προσφύγων που άφησε πίσω του τη ΜΚΟ «Αγκαλιά», τη Μηλίτσα, τη Μαρίτσα και την Ευστρατία, τις τρεις γιαγιάδες που τάιζαν τα μωρά με το μπιμπερό;
Την ώρα που πάτησε το πόδι του στη Λέσβο. Ερχεται από τη Συρία (REUTERS/ Giorgos Moutafis)Και, βασικά, ποια κυβέρνηση δεν θα επιθυμούσε μία υποψηφιότητα η οποία, πιθανώς, να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης σε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό που είναι απρόβλεπτο; Με το «καλημέρα» του νέου έτους, δύο χώρες, η Δανία και η Σουηδία, κατευθύνονται σε αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα σύνορά τους. Μία άλλη χώρα, αυτή που έχει στηρίξει όσο καμία άλλη τους πρόσφυγες, η Γερμανία βιώνει δικά της προβλήματα με τελευταία γεγονότα που δίνουν χώρο σε ακροδεξιές κορώνες. Ενώ, τελικά, από τους 170.000 πρόσφυγες που έχει συμφωνήσει -σχεδόν ομόφωνα- η ευρωπαϊκή κοινότητα να μετεγκατασταθούν με βάση ένα σύστημα ποσοστώσεων, έχουν ματεφερθεί στις χώρες του προορισμού τους μόλις μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες.
Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση έχει ανάγκη από μία δυναμική διεθνή υποστήριξη την επόμενη φορά που θα συγκροτηθεί μία σύνοδος για το Προσφυγικό ή τη διαφύλαξη συνόρων ή την χορήγηση χρηματικής βοήθειας για αυτά τα δύο. Γι’ αυτό και, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου που λήγει η προθεσμία για τις υποψηφιότητες που θα υπολογίσει η επιτροπή των πέντε μελών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα στηρίξουν την εκστρατεία και άλλα πολιτικά πρόσωπα. Αλλωστε, όπως ορίζει ο κανονισμός, αν κάνει την πρόταση μία κυβέρνηση -ή ένας καθηγητής κοινωνικών/ανθρωπιστικών επιστημών, ένα ινστιντούτο προώθησης της ειρήνης/διεθνών σχέσεων, άτομα/οργανώσεις και νυν ή πρώην μέλη της νορβηγικής επιτροπής- η υποψηφιότητα θεωρείται έγκυρη.
Vote:#GreekIslands Receive Nobel Peace Prize 4 their Contribution Aiding the Refugee Crisis! https://t.co/E05r70HeSg pic.twitter.com/PEdVDBcYFK
— Christos G Failadis (@xfailadis) January 6, 2016
Μπορεί να άρχισε από δύο ακτιβιστές αλλά αν οι έλληνες πολιτικοί το επιθυμήσουν, οι διασώστες προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου είναι πιθανό να βρεθούν υποψήφιοι για ένα από τα πιο μεγάλα βραβεία της ανθρωπότητας. Ακόμα και αν δεν υλοποιηθεί η ευχή των εκατοντάδων χιλιάδων που στηρίζουν την καμπάνια, η υποψηφιότητα για ένα Νομπέλ Ειρήνης θα μπορούσε να λειτουργήσει προκαταβολικά. Κάπως έτσι είχε εννοήσει η νορβηγική επιτροπή, τον Οκτώβριο του 2009, την απόφασή της να τιμήσει με το ίδιο βραβείο τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, «για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές του να ενισχύσει τη διεθνή διπλωματία και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς», μόλις εννέα μήνες αφότου ανέλαβε τα ηνία της κυβέρνησης. Μία υποψηφιότητα -και ενδεχομένως μία επιβράβευση- θα μπορούσε να προτρέψει τους ανθρώπους -στα νησιά της Ελλάδας και όχι μόνο- να συνεχίσουν το ανθρωπιστικό έργο τους. Από την άλλη βέβαια, αυτό κάνουν οι εκατοντάδες κάτοικοικοι και εθελοντές από μόνοι τους τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς να τους υποσχεθεί κανένας κάποιο βραβείο.
The post «Να δοθεί το Νομπέλ Ειρήνης στους ήρωες του Αιγαίου!» appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κανέλα: Από ποια σοβαρή ασθένεια προστατεύει
- Η πανέμορφη 24χρονη δασκάλα που ήθελε σαρκώδη χείλη σαν της Τζένερ, αλλά η πλαστική… στράβωσε
- Πόσο είναι η Καίτη Γαρμπή και πόση διαφορά ηλικίας έχει από τον Σχοινά (VIDEO)
- Λαφαζάνης: Αφανίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες
- Άγρια επίθεση σε Μενεγάκη: «Η ομορφότερη πραματευτού»
- Συνταξιούχοι Vs Εργαζομένων
- «Να δοθεί το Νομπέλ Ειρήνης στους ήρωες του Αιγαίου!»
- Μεϊμαράκης: Υπάρχουν “πρόθυμοι” εκτός ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν να δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα
- Ισχυρό πλήγμα με Σάντσεθ στον Παναθηναϊκό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Τελευταία Νέα Protagon
- «Να δοθεί το Νομπέλ Ειρήνης στους ήρωες του Αιγαίου!»
- Συνταξιούχοι Vs Εργαζομένων
- 1628
- Βόλτα με τους αρχιτέκτονες της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη
- 1530
- Η Κίνα «κατάπιε» 2,5 τρισ. δολάρια
- Διαθέσιμες στο Netflix οι δηλώσεις της Ολγας Γεροβασίλη
- Η εθνική παρουσιάστρια της Βορείου Κορέας
- 1450
- Ποια είναι η κυρία δίπλα στη Βανέσα Ρεντγκρέιβ;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέες προειδοποιήσεις από την Μέρκελ για τον Χώρο Σένγκεν
- Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική αξιολόγηση θα διαρκέσει μήνες – Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα
- Βούτσης για συγκρότηση του ΕΣΡ και αλλαγές στις δηλώσεις “πόθεν έσχες”
- Μείωση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου σε ιδιώτες
- Σιβηρία: Βουτιές υπό το μηδέν. Το αντέχεις;
- ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ! VIDEOS ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕNΟΨΕΙ ΛΑΜΠΟΡΑΛ
- Ν.Δ.: Πώς ψηφίζετε στο β' γύρο των εκλογών
- ΕΚΤ: Οι πέντε προτεραιότητες στην εποπτεία των ευρωτραπεζών
- Α. Θεμιστοκλέους: Έχω εμπιστοσύνη στην κυπριακή Δικαιοσύνη
- Με τη σημαία της ISIS ο ένοπλος στο Παρίσι