Νανορομποτάκι θα εισέρχεται στο αίμα για να μας δώσει φάρμακα

Μπορεί ο νομπελίστας θεωρητικός φυσικός Ρίτσαρντ Φάινμαν να μιλούσε από την δεκαετία του 1950 για τον ανεξερεύνητο αλλά θαυμαστό «νανόκοσμο» όμως έπρεπε να περάσουν μερικές δεκαετίες για να καταφέρει η επιστήμη να θέσει τα θεμέλια της εκπληκτικής και απεριόριστων δυνατοτήτων νανοτεχνολογίας.

Με την βοήθεια της νανοτεχνολογίας κατασκευάζονται τα τελευταία χρόνια ολοένα και μικρότερες, σχεδόν αόρατες μηχανές και συστήματα κάθε είδους. Ενας τομέας που η νανοτεχνολογία υπόσχεται πραγματικά θαύματα είναι αυτός της ιατρικής. Νανορομποτάκια που θα εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό και θα επιδιορθώνουν

ζημιές γρήγορα και ανώδυνα ή θα μεταφέρουν και θα διοχετεύουν φάρμακα εκεί ακριβώς που πρέπει είναι το όραμα πολλών στην επιστημονική κοινότητα.

Ενα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου City στο Χονγκ Κονγκ οι οποίοι κατασκεύασαν ένα ρομποτάκι που θυμίζει κάμπια αφού έχει ένα επίπεδο σώμα και δεκάδες τριχοειδή ποδαράκια που το βοηθούν να μετακινείται. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times η χρηματοδότηση του ρομπότ έγινε από την κινεζική κυβέρνηση και αποστολή του θα είναι η μεταφορά φαρμάκων σε συγκεκριμένα σημεία του οργανισμού.

Το ρομποτάκι μπορεί να μοιάζει με κάμπια αλλά σύμφωνα με τους δημιουργούς του έχει την δύναμη ενός μυρμηγκιού αφού μπορεί να μεταφέρει βάρος 100 φορές μεγαλύτερο από το δικό του βάρος. Οι ερευνητές παρουσίασαν ένα πρωτότυπο του ρομπότ το οποίο έχει μήκος 17 χιλιοστών και πλάτος 7 χιλιοστών αλλά υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πλέον τα τεχνολογικά μέσα ώστε το ρομπότ αυτό να αποκτήσει μέγεθος 100 μικρομέτρων!

Οι ερευνητές που δημοσιεύουν το επίτευγμα τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» χρησιμοποίησαν ένα μείγμα σιλικόνης, εξανίου (οργανική ένωση άνθρακα και υδρογόνου) και μαγνητικών σωματιδίων σιδήρου. Δημιούργησαν έτσι μια εύκαμπτη μεμβράνη η οποία αποτέλεσε το σώμα του ρομπότ ενώ με την βοήθεια ενός μαγνήτη δημιουργήθηκαν τα πόδια του. Το ρομπότ ερχόμενο σε επαφή με μεταβλητά μαγνητικά πεδία μπορεί να αλλάζει σχήμα και να κινείται σε διάφορες επιφάνειες. Μπορεί να κινείται έρποντας, να κολυμπά και να σκαρφαλώνει σε τοίχους.

Η χρήση των μαγνητικών πεδίων θα βοηθά το ρομπότ να κινείται χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρει μαζί του καύσιμα γεγονός που θα του προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Η μαγνητική πηγή που θα βοηθά το ρομπότ να κινείται θα πρέπει να βρίσκεται εντός μιας ακτίνας 15 μέτρων από αυτό.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σύντομα θα καταφέρουν να δημιουργήσουν μια… νανοεκδοχή του ρομπότ η οποία θα είναι ταυτόχρονα και βιοδιασπώμενη ώστε αφού ολοκληρώσει την αποστολή του να διαλύεται ακίνδυνα μέσα στον οργανισμό του ασθενή. Εκτός από ιατρικές εφαρμογές το ρομπότ αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στον εντοπισμό επικίνδυνων διαρροών σε μια βιομηχανία, στον εντοπισμό τοξινών σε κάποιο σημείο κ.α

The post Νανορομποτάκι θα εισέρχεται στο αίμα για να μας δώσει φάρμακα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα