Νεκροί από τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη

Εκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 10.30 στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα τον θάνατο, τουλάχιστον, δέκα ατόμων, όπως επιβεβαιώθηκε από τις τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε στάση του τραμ, όπου περίμεναν αρκετοί πολίτες και για το λόγο αυτό υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Χασέκι, ενώ η περιοχή έχει γεμίσει με ασθενοφόρα και

άντρες της Αστυνομίας. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για μία επιβεβαιωμένη πληροφορία. Αλλες μαρτυρίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναφέρουν πως είδαν ανθρώπινα μέλη διασκορπισμένα στο σημείο. Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της πόλης.

12:22 Πτώση καταγράφουν οι τιμές των τουρκικών μετοχών και ομολόγων καθώς και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% στις 3,0438 λίρες ανά δολάριο, χάνοντας κέρδη έως 0,2% που σημείωνε νωρίτερα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Borsa Istanbul 100 αντέστρεψε τα κέρδη έως 0,7% που σημείωνε και καταγράφει απώλειες 0,4%. Οι τιμές των τουρκικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν, ωθώντας τις αποδόσεις τους σε άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 11,39%.

«Πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι κινούν και πάλι τις εγχώριες αγορές. Αυτό θα φέρει το νόμισμα σε αρνητικό έδαφος. Περιμένω περαιτέρω πωλήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής συναλλαγών της τράπεζας ING στην Κωνσταντινούπολη.

12:18 Κάποιοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που κάνει τις αρχές να φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, όπως μεταδίδει το CNN Türk. Τρεις τραυματίες, τούρκοι υπήκοοι, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Samatya και ο ένας από αυτούς υποβάλλεται σε εγχείρηση. Στο νοσοκομείο Çapa έχουν μεταφερθεί τα περισσότερα θύματα, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί ο αριθμός. Τρεις γερμανοί τουρίστες με ελαφρά τραύματα βρίσκονται στο νοσοκομείο Cerrahpaşa.

12:10 Η περίφημη απόφαση που απαγορεύει τη μετάδοση πληροφοριών από τα media. Υπογράφεται από τον Νιούμαν Κουρτουλούμς, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Μιλάει για «προστασία της εθνικής ασφάλειας».

#Turquie #Istanbul: Les médias reçoivent une interdiction de traiter l'attentat au nom "de la sécurité nationale" pic.twitter.com/CP5FZwDu9I

— 4NEWS (@4NEWSFR) January 12, 2016

12:03 Οι πρώτες μαρτυρίες από το σημείο της έκρηξης

Ο Ερντέμ Κορογκλού που εργάζεται σε γραφείο κοντά στο σημείο της έκρηξης μιλώντας στο NTV είπε πως με την έκρηξη είδε αρκετούς ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. «Ηταν δύσκολο να καταλάβεις ποιοι ήταν ζωντανοί και ποιοι ήταν νεκροί. Τα κτίρια σείστηκαν από την έκρηξη».

Μία άλλη γυναίκα που εργάζεται και εκείνη στην περιοχή είπε στο Reuters πως η έκρηξη ήταν πάρα πολύ ισχυρή. «Σοκαριστήκαμε. Τρέξαμε έξω και είδαμε στο δρόμο διαμελισμένα πτώματα».

11:53 Η κατάσταση στην τουρκική μεγαλούπολη είναι χαοτική.

#Sultanahmet meydan patlama pic.twitter.com/stwdSuDZPm

— HAKAN DOGAN (@HAKKODO) January 12, 2016

11:46 Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν πληροφορίες για έλληνες τραυματίες.

Απερίφραστη η καταδίκη της πολύνεκρης έκρηξης. Αμέριστη η συμπαράστασή μας στην Τουρκία και στις οικογένειες των θυμάτων 3/3

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) January 12, 2016

Καμία πληροφορία μέχρι τώρα για έλληνες τουρίστες μεταξύ των τραυματιών / θυμάτων 2/3

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) January 12, 2016

Κωνσταντινούπολη: Το Γενικό μας Προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τοπικές αρχές & επιτόπου στο σημείο της έκρηξης 1/3

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) January 12, 2016

11:39 Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ γράφει πως όλα συνέβησαν στην περιοχή Σουλταναχμέτ, δίπλα στον οβελίσκο του Θεοδόσιου, στην πιο τουριστική περιοχή της Πόλης, όπου βρίσκεται η Αγιά Σοφιά, το Μπλε Τζαμί και δεκάδες άλλα μνημεία.

11:25 Σε τελευταία ενημέρωσή της η Daily Sabah αναφέρει ότι σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα στο ξενοδοχείο έχουν διασωθεί και δεν υπάρχει καμία απώλεια. Μάλιστα, αναφέρεται ότι το ξενοδοχείο ήταν υπό κατασκευή και ότι δεν λειτουργούσε με πελάτες. Τα άτομα που βρέθηκαν στο σημείο, τη στιγμή της έκρηξης, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν εργάτες.

11:24 Φωτιά ξέσπασε σε ξενοδοχείο σε άλλη περιοχή της πόλης. Πρόκειται για τη συνοικία Μάλτεπε, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αρκετό κόσμο που έχει εγκλωβιστεί στις εγκαταστάσεις του. Σύμφωνα με όσα έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος του Μάλτεπε 20 άτομα διασώθηκαν από το ξενοδοχείο, ενώ ένα άτομο βρίσκεται στην ταράτσα του κτιρίου. Σε νεότερη ενημέρωσή του έγραψε ότι ακόμα 4 άτομα εγκατέλειψαν το ξενοδοχείο και ότι η φωτιά είναι έτοιμη να σβήσει.

11:19 Η στιγμή της έκρηξης στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης

11:08 Το σημείο όπου έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα

10:56 Οι πρώτες εικόνες από την Κωνσταντινούπολη άρχισαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου:

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

11:07 Η πρώτη αντίδραση από την πολιτεία ήταν να επιβάλλει σιωπητήριο στα ΜΜΕ για να μην προκληθεί περαιτέρω πανικός και για να μη μεταδίδονται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

#BREAKINGTurkey puts a broadcast ban on Istanbul explosion: AA

— Fercan Yalinkilic (@FercanY) January 12, 2016

The post Νεκροί από τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα