Νέο σενάριο/ Εσωσε ο Πούτιν τον Ερντογάν από τη δολοφονία;

Τι ακολουθεί ενός πραξικοπήματος; Η λογική λέει το… χάος. Τις περισσότερες φορές, όμως, τα σενάρια. Στην περίπτωση της Τουρκίας οι συνωμοσιολόγοι έχουν αποδεχθεί αρκούντως ευφάνταστοι. Δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο σπέρμα αλήθειας σε κάθε ένα από τα σενάρια.

Τώρα ήταν η σειρά της Μόσχας να εμπλακεί στα όσα συνέβησαν λίγες ώρες πριν ξεσπάσει το πραξικόπημα. Τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη και το θρίλερ με τα εξαφανισμένα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Σύμφωνα με τις ρωσικές

μυστικές υπηρεσίες, η ζωή του Ερντογάν ήταν σε κίνδυνο από την πρώτη στιγμή, καθώς οι πραξικοπηματίες είχαν σκοπό να τον βγάλουν από τη μέση. Μόλις, λοιπόν, το πληροφορήθηκαν σε εύλογο χρονικό διάστημα τον ενημέρωσαν καταλλήλως.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, το οποίο ωστόσο επικαλείται μέσα ενημέρωσης του Ιράν, αναφέρει πως οι Ρώσοι ήταν αυτοί που ενημέρωσαν τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ) την Παρασκευή το απόγευμα πως επρόκειτο να εκδηλωθεί πραξικόπημα σε λίγες ώρες.

Σύμφωνα με το ιρανικό «Fars News», την προηγούμενη εβδομάδα οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να υποκλέψουν επικοινωνίες του τουρκικού στρατού, που έδειχναν πως οργανωνόταν πραξικόπημα κατά της τουρκικής κυβέρνησης. Μάλιστα, ανάμεσα στις συνομιλίες ήταν και η εντολή των στασιαστών στους στρατιώτες που τους ακολουθούσαν να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν τον Ερντογάν. Οπου το «εξουδετερώσουν» σήμαινε να τον συλλάβουν ή να τον δολοφονήσουν. Σημειωτέον ότι εκείνες τις ημέρες ο τούρκος πρόεδρος παραθέριζε στην Μαρμαρίδα.

Η πληροφορία μεταφέρθηκε αμέσως στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT), λένε διπλωματικές πηγές, ενημερώθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν και αμέσως λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διαφυγή του.

Το παράξενο της υπόθεσης είναι γιατί οι Ρώσοι να θέλουν να προσφέρουν τέτοια υπηρεσία στον Ερντογάν από τη στιγμή που οι σχέσεις του εδώ και καιρό βρίσκονταν στο ναδίρ; Για όσους το λησμονούν: από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τους Τούρκους πάνω από τον συριακό εναέριο χώρο, οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είχαν πιάσει… πολικές θερμοκρασίες.

Ωστόσο, η στροφή που έκανε η Τουρκία τον περασμένο μήνα, όταν ο Ερντογάν ζήτησε και επίσημα «συγγνώμη» από τον ρώσο πρόεδρο, άλλαξε άρδην το σκηνικό.

Το σίγουρο είναι ότι αν ευσταθεί το σενάριο που περιγράφεται στο δημοσίευμα του Sputnik, τότε ο Ερντογάν «χρωστάει» στον Πούτιν. Συνήθως, αυτού του είδους οι… οφειλές έχουν βαρύ «φόρο».

Πάντως, οι δύο ηγέτες θα έχουν συνάντηση στις αρχές Αυγούστου. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε το Κρεμλίνο δίχως να έχουν οριστεί ακόμη ο τόπος και ο χρόνος συνάντησης.

«Η συνάντηση των κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν προετοιμάζεται μέσω διπλωματικών οδών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Να σημειωθεί ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρετζέ Ταγίπ Ερντογάν στις 17 Ιουλίου, καταδικάζοντας τις «αντισυνταγματικές ενέργειες» των πραξικοπηματιών ως «απαράδεκτες», ενώ ευχήθηκε την επαναφορά της Τουρκίας σε συνθήκες «τάξης και ασφάλειας». Τότε το Κρεμλίνο είχε αναφέρει πως οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τα σχέδια τους για συνάντηση στο εγγύς μέλλον.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, τη Δευτέρα, δήλωσε πως έχει υπό κράτηση τους δύο πιλότους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου, καθώς συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Παράλληλα, το πρακτορείο Tass, επικαλούμενο πηγές, σημειώνει σε τηλεγράφημά του πως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Νουρετίν Κανικλί θα επισκεφτεί τη Μόσχα στις 26 και 27 Ιουλίου, για να συναντήσει ρώσους αξιωματούχους, θέτοντας επί τάπητος την επανέναρξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται από την τουρκική πρεσβεία, περιμένουμε τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής των αναπληρωτή πρωθυπουργό Μουρετίν Κανινλί», δηλώνει πηγή στο ρωσικό πρακτορείο.

Προς Κάιρο

Οσο για τα 14 τουρκικά πλοία που αγνοούνται, οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες για το πού μπορεί να βρίσκονται, αλλά και για το εάν εξακολουθούν να είναι εξαφανισμένα. Οι βρετανικοί Times έγραφαν την Τετάρτη ότι πλέουν με κατεύθυνση την Ελλάδα, ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν δύο πολεμικά πλοία της Τουρκίας οδεύουν προς την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Κάτι το οποίο, αν ισχύει, είναι ευεξήγητο από τη στιγμή που οι σχέσεις του καθεστώτος της Αιγύπτου με την Τουρκία είναι αρκετά εχθρικές. Ως εκ τούτου, αν ήθελαν τα μέλη των πληρωμάτων να διαφύγουν της σύλληψης, λόγω της συμμετοχής τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα, θα ήταν λογικό θα απευθυνθούν σε μια «φίλια» χώρα.

Θρίλερ στο Αιγαίο

Ενα θρίλερ βρισκόταν σε εξέλιξη χθες στη Σύμη αλλά και στη γύρω θαλάσσια περιοχή, με αφορμή την προσπάθεια Τούρκων κομάντο ή άλλων προσώπων να περάσουν προς το ελληνικό νησί, ενώ παράλληλα η Αγκυρα συνεχίζει να ασκεί πίεση προς την Αθήνα. Η επιφυλακή στον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού αλλά και στο υπουργείο Εθνικής Aμυνας σήμανε χθες περί τις 11 το πρωί, όταν έγινε αντιληπτό ότι ομάδα με φουσκωτές λέμβους και θαλαμηγούς απέπλευσε από την τουρκική ακτή με προορισμό τη Σύμη. Οι συγκεχυμένες και μη διασταυρωμένες πληροφορίες που κατέφθασαν στην Αθήνα ανέφεραν το ενδεχόμενο προσπάθειας περίπου 20 Τούρκων κομάντο να περάσουν από την τουρκική ακτή στην Ντάτσα προς τη Σύμη. Στην Αθήνα δόθηκε βάση στην πληροφορία, καθώς στον σχεδιασμό των ελληνικών αρχών δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο προσπάθειας διαπεραίωσης στην Ελλάδα πραξικοπηματιών ή προσώπων που θεωρούν ότι απειλούνται στην Τουρκία.

Πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το Reuters αναφέρονταν σε προσπάθεια σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής να αυτομολήσουν προς την Ελλάδα, κάτι που, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, οδήγησε στην απογείωση δύο τουρκικών F-16, που εισήλθαν και στον ελληνικό εναέριο χώρο για να ελέγξουν τι συνέβαινε στη θάλασσα. Πηγές του ΓΕΑ ανέφεραν ότι πράγματι δύο τουρκικά F-16 από την αεροπορική βάση του Νταλαμάν πραγματοποίησαν περιπολίες, ωστόσο αυτές περιορίστηκαν στην τουρκική πλευρά. Πηγές του ΓΕΕΘΑ διέψευδαν κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε τουρκική δραστηριότητα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Τελικά, λέμβοι και θαλαμηγοί παρέμειναν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ από την ελληνική πλευρά τις κινήσεις επιτηρούσαν δύο περιπολικά του Λιμενικού, η πυραυλάκατος «Βότσης» και ένα ελικόπτερο Super Puma. Στις θαλαμηγούς και στα υπόλοιπα σκάφη που βρίσκονταν στην τουρκική πλευρά των χωρικών υδάτων υπήρχε σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση. Από την ελληνική πλευρά, δυνάμεις του Λιμενικού και της αστυνομίας κατέφθασαν το απόγευμα στη Σύμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ελέγχους σε σπίτια και σε άλλα κτίσματα στη Σύμη. Στην τουρκική πλευρά παρέμεναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σκάφη της ακτοφυλακής προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα αναχωρήσει κανείς προς Ελλάδα.

Η υφιστάμενη ένταση στην ατμόσφαιρα μεταξύ Αθηνών και Aγκυρας πυροδοτήθηκε περαιτέρω με αφορμή την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά για την 42η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Αθήνα ζητεί κατάργηση των εγγυήσεων αλλά και «αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων που, όπως επιβεβαίωσαν για άλλη μία φορά τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, υπονομεύουν αντί να διασφαλίζουν τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική ομαλότητα». Το τουρκικό ΥΠΕΞ απάντησε με ανακοίνωση στην οποία μιλάει για προσπάθεια «να συνδεθεί αναγκαστικά, κατά τρόπο που ξεπερνά τα όρια της λογικής, η απόπειρα πραξικοπήματος που επιχειρήθηκε στις 15 Ιουλίου 2016 στη χώρα μας με το καθεστώς εγγυήσεων στο σύνολο του νησιού της Κύπρου».

The post Νέο σενάριο/ Εσωσε ο Πούτιν τον Ερντογάν από τη δολοφονία; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα