Ντάισελμπλουμ: Ιδού τι συμφώνησαν οι Ελληνες στη Μάλτα

Εως τώρα τα μέτρα και τα περίφημα αντίμετρα στα οποία συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους Θεσμούς στο καθοριστικό άτυπο Eurogrpoup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα καλύπτονταν από ένα λεπτό πέπλο μυστηρίου –αυτό που συνίσταται στην γνωστή απάντηση των κυβερνητικών στελεχών «καθίστε πρώτα να δούμε τι θα λέει η συμφωνία».

Τα όσα συμφωνήθηκαν, λοιπόν, αποκαλύπτει από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε επιστολή απολογισμού προς τα μέλη του Eurogroup, ο πρόεδρος του οργάνου συνοψίζει όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου στη Βαλέτα. Για την

Ελλάδα αποκαλύπτει ουσιαστικά όλες τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Το βασικό στοιχείο είναι ότι τονίζει πως συμφωνήθηκε ένα «πακέτο πολιτικών», δηλαδή μέτρων, για την περίοδο μετά το μνημόνιο (post-programme) το οποίο ως γνωστόν ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2018.

Εκτός από τα μέτρα για το 2019, τα μέτρα για το 2020 που σύμφωνα με το έγγραφο έχουν ήδη συμφωνηθεί εκτείνονται και πέρα από τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης η οποία ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2019.

Διαβάστε εδώ (Summing-up letter 7 April) την έκθεση-απολογισμό του Ντάισελμπλουμ

Πιο συγκεκριμένα, για τα μέτρα που αποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει:

«Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να νομοθετήσουν μια δέσμη δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ: μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοσθεί το 2019, ενώ η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοστεί επί της αρχής (in principle) το 2020, εκτός εάν είναι αναγκαία μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019».

Για τα αντίμετρα ο κ. Ντάισελμπλουμ λέει ότι ενδεχομένως θα εφαρμόζονται εφόσον προκύπτει ότι τηρούνται οι στόχοι. Συγκεκριμένα: «Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να νομοθετήσουν ένα πιθανό επεκτατικό πακέτο το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2019, υπό τον όρο ότι οι μεσοπρόθεσμοι συμφωνημένοι στόχοι θα τηρούνται».

Τέλος αναφέρει ότι το Eurpgroup ζήτησε από «τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες για να φτάσουν σε συμφωνία για ένα πλήρες πακέτο πολιτικών όσο το δυνατόν συντομότερα. Μόλις επιτευχθεί αυτό, το Eurogroup θα επανέλθει στο ζήτημα της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής πορείας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016, με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική πολιτική συμφωνία».

Επί της ουσίας ο Ολλανδός λέει ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς στην Αθήνα για όλα τα μέτρα τότε το Eurogroup θα εξετάσει παράλληλα το πόσα χρόνια θα πρέπει η Ελλάδα να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου (2018). Θα εξετάσει επίσης και το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, όπως αυτό περιγράφηκε πριν από έναν ολόκληρο χρόνο, στο Eurogroup του περσινού Μαΐου, με στόχο μια «συνολική συμφωνία».

The post Ντάισελμπλουμ: Ιδού τι συμφώνησαν οι Ελληνες στη Μάλτα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα