Ο άγνωστος μεγιστάνας της τεχνολογίας που άλλαξε τον κόσμο

Αν έβλεπε κάποιος το όνομα του Μορίς Τσανγκ δίπλα σε αυτά του Μπιλ Γκέιτς, Στιβ Τζομπς και του Τζεφ Μπέζος θα αναρωτιόταν ποιος είναι και γιατί γίνεται αναφορά σε αυτόν μαζί με τους διασημότερους εκπροσώπους της βιομηχανίας της τεχνολογίας. Ελάχιστοι γνωρίζουν το όνομα του Μορίς Τσανγκ εκτός της βιομηχανίας της τεχνολογίας. Ομως ο Τσανγκ

έχει την ίδια επίδραση στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου με αυτή των ατόμων που αναφέρονται στην αρχή του άρθρου. Η εταιρεία του Τσανγκ, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), έπαιξε κομβικό ρόλο στην ηλεκτρονική επανάσταση των τελευταίων δεκαετιών, ραχοκοκαλιά της οποίας είναι η πρόοδος στην τεχνολογία των μικροεπεξεργαστών. Πριν από λίγες μέρες ο Τσανγκ αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της TSMC έπειτα από θητεία 31 ετών σε αυτή τη θέση. Ο ηλικίας 87 ετών Τσανγκ σε αυτές τις τρεις δεκαετίες κατάφερε να μετατρέψει την εταιρεία στον μεγαλύτερο κατασκευαστή μικροεπεξεργαστών στον κόσμο προμηθεύοντας με τσιπάκια κολοσσούς όπως η Apple και η Qualcomm. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι χωρίς την παρουσία του, το όραμα και τις αποφάσεις του η βιομηχανία της τεχνολογίας αλλά και ταυτόχρονα ο κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικός σήμερα.

Το εσωτερικό του εργοστασίου (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd)

Ο Τσανγκ άφησε πίσω του τον εμφύλιο στην Κίνα το 1948 και πήγε στις ΗΠΑ όπου εργάστηκε στην αναπτυσσόμενη τότε δύναμη στον τομέα των ημιαγωγών Texas Instruments. Οταν ο Τσανγκ έφτασε στην ηλικία των 50 ετών, η συσσωρευμένη εμπειρία και το όραμά του στον τομέα των επεξεργαστών τον οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργήσει την TSMC στην πόλη Ξιντσού στη βόρεια Ταϊβάν έχοντας την υποστήριξη της κυβέρνησης της ασιατικής χώρας. Ηταν μία εποχή που η βιομηχανία της τεχνολογίας μόλις έβγαινε από την εφηβική της ηλικία και ξεκινούσε η εποχή της ταχείας ανάπτυξής της. Ηταν η εποχή που μόλις είχαν κάνει την εμφάνισή της τα πρώτα κινητά τηλέφωνα τα οποία είχαν μέγεθος… τούβλου, ενώ PC υπήρχαν μόνο σε κάποια γραφεία και σε ελάχιστα σπίτια. Τα μικροτσίπ είναι τα δομικά υλικά των ηλεκτρονικών συσκευών καθημερινής χρήσης και μέχρι να αναλάβει δράση ο Τσανγκ η βιομηχανία της τεχνολογίας και ειδικά εκείνη των υπολογιστών στηριζόταν πρακτικά στις διαθέσεις δύο αμερικανικών εταιρειών (Intel, Texas Instruments) και σε 2-3 ιαπωνικές όπως η Fujitsu. Οι 4-5 αυτές εταιρείες έλεγχαν απόλυτα την παραγωγή των μικροτσίπ και άρα τις τιμές οι οποίες παρέμεναν πολύ υψηλές.

Η εταιρεία του Τσανγκ έγινε ο βασικός συνεργάτης κολοσσών όπως η Apple (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd)

Ο Τσανγκ κατάφερε να σπάσει αυτό το καρτέλ δημιουργώντας την τεχνική πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούσαν να πατήσουν νέοι παίκτες στον χώρο της κατασκευής επεξεργαστών και να δημιουργήσουν μικροτσίπ με πολύ χαμηλό κόστος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το παιχνίδι να ανοίξει διάπλατα και να κάνουν την εμφάνισή τους νέες δυνάμεις, όπως η Qualcomm, η Nvidia και η Arm. Ο ανταγωνισμός έφερε επανάσταση στον συγκεκριμένο τομέα αφού δημιουργούνταν συνεχώς ολοένα και πιο μικρά σε μέγεθος, ολοένα πιο ισχυρά σε επιδόσεις αλλά και προηγμένα τεχνολογικά μικροτσίπ, ενώ την ίδια στιγμή όσο περισσότερο βελτιώνονταν τα μικροτσίπ τόσο περισσότερο έπεφτε το κόστος παραγωγής τους. Αυτό οδήγησε τελικά στη σημερινή πραγματικότητα όπου συσκευές που διαθέτουν πολλά μικροτσίπ και έχουν πολλές δυνατότητες έχουν την ίδια στιγμή πολύ χαμηλό κόστος. Ετσι ένας μέσος καταναλωτής έχει πλέον στην κατοχή του πολλές ηλεκτρονικές συσκευές.

Ο Τσανγκ κατάφερε να δημιουργήσει μικροτσίπ με πολύ χαμηλό κόστος (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd)

Ο Τσανγκ είδε έγκαιρα το πού οδεύουν οι τάσεις της εποχής και έριξε το βάρος του στη δημιουργία μικροτσίπ που θα προσέδιδαν στις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (ειδικά τα κινητά τηλέφωνα) δυνατότητες προβολής ποιοτικών γραφικών αλλά και βίντεο. Ετσι η εταιρεία του Τσανγκ έγινε ο βασικός συνεργάτης κολοσσών όπως η Apple. Η επίδραση του Τσανγκ αποτυπώνεται στα νούμερα. Το 1987 όταν δημιουργήθηκε η TSMS, η βιομηχανία των ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο κατέγραφε τζίρο 33 δισ. δολαρίων ενώ πέρυσι ο τζίρος ξεπέρασε τα 400 δισ. δολάρια. Πλέον τα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ημιαγωγών που βασίζονται στην πλατφόρμα που δημιούργησε ο Τσανγκ ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολάρια. Αυτό συνέβη αφού οι μικροεπεξεργαστές βρίσκονται πλέον σε κάθε σχεδόν συσκευή ή αντικείμενο καθημερινής χρήσης του σύγχρονου ανθρώπου, από τα πλυντήρια μέχρι τα αυτοκίνητα και όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι χωρίς τον Τσανγκ αυτό δεν θα είχε συμβεί.

Το εξωτερικό της TSMS (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.)

«Αν δεν ήμασταν εδώ, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα ζούσαν διαφορετικά από ότι ζουν σήμερα» ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την ομιλία της αποχώρησης του ο Τσανγκ το όνομα του οποίου δεν γνωρίζουν πολλοί αλλά είναι βέβαιο ότι είναι πλέον στο πάνθεον των θεών της τεχνολογίας.

The post Ο άγνωστος μεγιστάνας της τεχνολογίας που άλλαξε τον κόσμο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα