Ο «απαγωγέας της θάλασσας» στην υπηρεσία της επιστήμης
Οι ωκεανοί είναι γεμάτοι από μέδουσες που αποτελούν πολύ σημαντικό κρίκο στη θαλάσσια διατροφική αλυσίδα. Κάποια είδη μεδουσών θεωρούνται… χαϊλάντερ, αφού δεν φαίνεται να πεθαίνουν από φυσιολογικά αίτια, ενώ κάποια άλλα είδη παραμένουν για την επιστημονική κοινότητα θαλάσσια μυστήρια, αφού δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η αποκρυπτογράφηση των ικανοτήτων και ιδιοτήτων τους.
Η βασική αιτία που οι μέδουσες κρατούν ακόμη καλά κρυμμένα τα μυστικά τους είναι ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να παγιδευτούν, αφού ξεγλιστρούν από τα δίχτυα ή τις άλλες παγίδες, ενώ, όταν δεν καταφέρουν να ξεφύγουν, τις περισσότερες
«Είναι κάτι παρόμοιο με έναν επιστήμονα που μελετά έναν πίνακα στο μουσείο του Λούβρου. Κάποιος που μελετά τη Μόνα Λίζα δεν θα έκοβε ένα κομμάτι της για να κάνει αναλύσεις. Στόχος είναι να αποκτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες χωρίς να προκληθεί κάποια ζημιά στον πίνακα» αναφέρει ο Ντέιβιντ Γκρούμπερ, θαλάσσιος βιολόγος στο Κολέγιο Baruch του City University της Νέας Υόρκης.
Το εργαλείο και πώς λειτουργείΠριν από λίγο καιρό ο Μπρέναν Φίλιπς, μηχανικός του αμερικανικού πανεπιστημίου Rhode Island, με ειδίκευση στις τεχνολογίες θαλάσσιας έρευνας (ρομποτικά σκάφη, κ.ά.) είδε σε ένα εργαστήριο έναν φοιτητή να φτιάχνει με τσιμπιδάκια μια μικρή, πολύεδρη χάρτινη κατασκευή με δομή οριγκάμι, την οποία ανέλυε στο μικροσκόπιο. Ο Φίλιπς είδε ότι αυτή η τεχνική μπορεί να είχε ενδιαφέρουσες εφαρμογές και ρώτησε τον φοιτητή αν μπορούσε να κάνει την ίδια κατασκευή σε μεγαλύτερα μεγέθη. Η σκέψη του Φίλιπς ήταν ότι με αυτή την τεχνική θα μπορούσε ίσως να κατασκευαστεί ένα εργαλείο μελέτης ευαίσθητων θαλάσσιων οργανισμών. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times, ο φοιτητής έφτιαξε ένα μεγαλύτερο μοντέλο της αρχικής κατασκευής και στη συνέχεια ο Φίλιπς ήρθε σε επαφή με τον Γκρούμπερ κα μαζί δημιούργησαν μια ομάδα μηχανικών και ειδικών στις θαλάσσιες επιστήμες.
Η ομάδα μελέτησε το αρχικό μοντέλο του φοιτητή και έκανε μια σειρά από τροποποιήσεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί τελικά ένα νέο εργαλείο με το οποίο θα μπορεί να γίνει η μελέτη ευαίσθητων θαλάσσιων οργανισμών όπως οι μέδουσες και τα καλαμάρια στο φυσικό τους περιβάλλον. Το RAD, όπως ονομάζεται αυτό το εργαλείο, είναι ένας βραχίονας με δομή οριγκάμι που αποτελεί προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης. O βραχίονας μπορεί να τοποθετηθεί σε επανδρωμένα ή ρομποτικά υποβρύχια και να ελέγχεται από κάποιον χειριστή. Ο βραχίονας ανοίγει τα «δάχτυλά» του, βάζει μέσα στη… χούφτα του μια μέδουσα (ή κάποιο άλλο θαλάσσιο ον) και στη συνέχεια κλείνει τα δάχτυλά του εγκλωβίζοντας μεν τη μέδουσα, αλλά χωρίς να της προκαλεί οποιαδήποτε ζημιά.
Ενα βίντεο από τις δοκιμές του RAD:
Ετσι δίνεται η δυνατότητα στους ερευνητές να τη μελετήσουν μέσω των οργάνων του βραχίονα χωρίς να την ανεβάσουν στην επιφάνεια. Οταν γίνει η συλλογή των δεδομένων, ο βραχίονας απελευθερώνει τη μέδουσα. Το RAD έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να λειτουργεί ακόμη και σε βάθη 11 χλμ. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πετυχημένες δοκιμές του RAD σε βάθος 700 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Πρόκειται για ένα πραγματικό επίτευγμα, αφού ο βραχίονας είναι εξαιρετικά απλός, χωρίς πολλά μηχανικά μέρη και με τον μικρότερο δυνατό αριθμό μοτέρ ώστε να είναι εύκολη η επιδιόρθωσή του σε περίπτωση βλάβης και ταυτόχρονα μπορεί να αντέχει τις μεγάλες πιέσεις που αναπτύσσονται στα μεγάλα βάθη. Παράλληλα είναι εξαιρετικά… ντελικάτος ώστε να μπορεί πιάνει ευαίσθητα πλάσματα, όπως οι μέδουσες, και να τα κρατάει «φυλακισμένα» μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις χωρίς να τους προκαλεί οποιαδήποτε ζημιά.
«Με τις κάμερες και τους αισθητήρες που διαθέτει το RAD στην ουσία θα αποτελέσει ένα υποθαλάσσιο εργαστήριο που θα μπορεί να καταγράφει εικόνες του σώματος του όντος που έχει πιάσει, να παίρνει δείγματα του DNA του και να μελετά τις κινήσεις και τις αντιδράσεις του στο φυσικό του περιβάλλον» αναφέρει ο Γκρούμπερ, που χαρακτηρίζει το RAD «απαγωγέα στα βάθη της θάλασσας».
The post Ο «απαγωγέας της θάλασσας» στην υπηρεσία της επιστήμης appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το ελληνικό προϊόν που ξεκίνησε από τον πάγκο του μπακάλη και μπήκε σε όλα τα σπίτια - Η βιοτεχνία από το Κουκάκι που απέκτησε ένα από τα πιο ισχυρά brand στη χώρα [photos+video]
- Μόλις χώρισαν!
- O ψυχρός πόλεμος στο Παλάτι - Τι συμβαίνει με τον Κάρολο και τα παιδιά του
- Η Νοτοπούλου τους έκανε άνω – κάτω: Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση!
- Η Ελίνα Μπόμπα δημοσίευσε την πιο τρυφερή φωτογραφία από το γάμο της αδερφής της
- Με τον Αετό της «Μεγάλης Αλβανίας» πανηγύρισε το γκολ της Άρσεναλ
- Εντυπωσιακό: Γεράκι της ΕΛΑΣ καταρρίπτει drone (Video)
- Έντεκα πράγματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε για τους αριστερόχειρες
- Τι ώρα πρέπει να τρως πρωινό και βραδινό για να χάσεις λίπος;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Ο «απαγωγέας της θάλασσας» στην υπηρεσία της επιστήμης
- Εχουμε μόνο 45 ημέρες για να σωθεί το Opportunity – πριν το καταπιεί η σκόνη του Αρη
- Οδύνη και αναπάντητα ερωτήματα στο μνημόσυνο των θυμάτων στο Μάτι
- Θεοδωράκης: «Πρέπει να ηττηθεί το πολιτικό πρότυπο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ»
- Ολα τα πυρόπληκτα παιδιά της Αττικής θα πάρουν voucher για παιδικούς σταθμούς
- Πάιατ: «Μια ισχυρή Ελλάδα είναι φυσικός εταίρος για τις ΗΠΑ»
- Τελευταία Νέα Protagon
- Ο «απαγωγέας της θάλασσας» στην υπηρεσία της επιστήμης
- Εχουμε μόνο 45 ημέρες για να σωθεί το Opportunity – πριν το καταπιεί η σκόνη του Αρη
- Οδύνη και αναπάντητα ερωτήματα στο μνημόσυνο των θυμάτων στο Μάτι
- Πάιατ: «Μια ισχυρή Ελλάδα είναι φυσικός εταίρος για τις ΗΠΑ»
- Θεοδωράκης: «Πρέπει να ηττηθεί το πολιτικό πρότυπο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ»
- Ολα τα πυρόπληκτα παιδιά της Αττικής θα πάρουν voucher για παιδικούς σταθμούς
- Η κατάθεση του Παπαδόπουλου «καίει» τον Τραμπ για τη συνάντηση με τον Πούτιν
- Ο Σκουρλέτης και η «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ
- «Μου ζήτησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ όλες τις ομιλίες του Ανδρέα» αποκάλυψε ο Νίκος Παπανδρέου
- ΝΔ: «Χυδαία συκοφαντία κατά Μητσοτάκη, με ηθικό αυτουργό τον Τσίπρα»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ολυμπιακός: Έφτασε στην Ελλάδα ο Τουρέ (photos)
- Ρεκόρ Γκίνες στη Νάξο: Τηγάνισαν 625 κιλά πατάτες! (pics+vid)
- Γεννηματά: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά
- Βρετανία: Σχέδιο ανατροπής της Τερέζα Μέι από τον Μπόρις Τζόνσον αποκαλύπτουν τα ΜΜΕ!
- Τελευταία διορία ζωής δίνει η NASA στο Opportunity στον Άρη
- Νέα μόδα: Swinger διακοπές με ιστιοφόρα στη Ρόδο και τα γύρω νησιά!
- Ρωσία: Χιλιάδες στους δρόμους κατά της μεταρρύθμισης Πούτιν για το συνταξιοδοτικό [εικόνες]
- Μαζικές διαδηλώσεις στη Ρωσία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
- Για επισκευή το «Ελ. Βενιζέλος» μετά την απομάκρυνση οχημάτων
- Νέα σχολική χρονιά: Συμβουλές για μια ... αγέρωχη πλάτη