Ο αρχιτέκτονας των φτωχών
Ο πρωτοπόρος έλληνας αρχιτέκτονας, Δημήτρης Πικιώνης, συνήθιζε να λέει ότι αυτό που καλούνται να κάνουν οι δημιουργοί είναι «να δείξουν λίγο περισσότερη ανθρωπιά, βαθύτερη νόηση και ψυχική ευαισθησία και αλλάζουν όλα: από την αρχική στάση ως τις λεπτομέρειες».
Ο Αλεχάντρο Αραβένα στα γραφεία της εταιρείας τουΟ χιλιανός αρχιτέκτονας, Αλεχάντρο Αραβένα, δεν είναι συγκαιρινός του Πικιώνη, δεν τον συνάντησε ποτέ και ενδεχόμενα να μην τον γνωρίζει καν. Κι όμως, η αισθητική του προσέγγιση στα κτίρια είναι ακριβώς η
Grande #alejandroaravena. Premio #priztker 2016!!! Seco! #architecture #arq #elemental #arquitectura #priztker2016
Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Pablo Vera (@pablops19) στις Ιαν 13, 2016, 9:11μμ PST
Ο Αραβένα έχει επικεντρωθεί στην κατασκευή κτιρίων που απευθύνονται σε ανθρώπους χαμηλού εισοδήματος και ανακατασκευής πόλεων έπειτα από φυσικές καταστροφές. Στο εμβριθές ρεπορτάζ της εφημερίδας Νew York Times, αναφέρεται πως είναι η πρώτη φορά που ένας αρχιτέκτονας από τη Χιλή φτάνει σε αυτό το ύπατο βραβείο, τη στιγμή που ομόλογοί του εστιάζουν την προσοχή τους στο σχεδιασμό κτιρίων με υλικά του κάθε τόπου.
Πρότζεκτ του Αραβένα για την ΜόσχαΟ Τομ Πρίτζκερ, πρόεδρος του Hyatt Foundation και χρηματοδότης του βραβείου που φέρει και το όνομά του, εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, τόνισε: «Η δουλειά του Αραβένα δίνει την οικονομική δυνατότητα σε λιγότερο προνομιούχους και μειώνει τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Είναι ένας συνδυασμός έμπνευσης και πρωτοπορίας και δείχνει πως η αρχιτεκτονική μπορεί να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων». Οντως, ο 48χρονος Αραβένα βλέπει την αρχιτεκτονική από τη σκοπιά της κοινωνικής χρησιμότητας και λιγότερο της αισθητικής απόλαυσης. Σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε επισημάνει: «Πολλές φορές η λύση είναι η δημιουργία ενός οικονομικού κτιρίου. Κάποιες άλλες φορές υπάρχει η ανάγκη να επικεντρώσεις τη φαντασία των ανθρώπων στην αρχιτεκτονική. Η μέγιστη πρόκληση είναι να αναλύσεις, με ψυχρό τρόπο, την εξίσωση και να δημιουργήσεις κάτι ενδιάμεσο».
Μια κατοικία στο Γιαλίσκο του ΜεξικούΚαίτοι ο Αλεχάντρο Αραβένα δεν θεωρείται «σταρ της αρχιτεκτονικής», έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια. Είναι ο διευθυντής της επόμενης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, ενώ το 2014 έκανε αίσθηση με μια ομιλία του στην TED. H εταιρεία του Αραβένα, Elemental, έχει έδρα στο Σαντιάγο και στηρίζεται στη θεωρία «σχεδόν ένα έτοιμο σπίτι». Μια πρωτοποριακή σκέψη που επιτρέπει στους κατοίκους να ολοκληρώσουν το σπίτι τους, σύμφωνα με τις ανάγκες τους λαμβάνοντας ενεργό ρόλο. Η εταιρεία προώθησε το σχέδιο το 2003 στη βόρεια Χιλή, χτίζοντας σπίτια για 100 οικογένειες έναντι μικρού τιμήματος (6.800 ευρώ), με την κυβέρνηση να προσφέρει επιδότηση για την κατασκευή τους. Η έμπνευση του Αραβένα έλκει την καταγωγή της από τις φαβέλες και την παραγκουπόλεις που «ανθούν» στη Λατινική Αμερική, με στόχο όμως αυτές οι μικρές οικίες να έχουν τη δυνατότητα επέκτασης σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων.
El arquitecto chileno Alejandro Aravena recibió el premio Pritzker, que podría ser como el Nobel de arquitectura. En http://www.plataformaarquitectura.cl pueden ver algunas de sus obras, como en Centro de innovación de la PUC. En la foto el “Parque bicentenario de la Infancia” en el @parquemet un súper panorama para las vacaciones. La foto es de los secos de @laderasur Grande #alejandroaravena !!! #premiopritzker #parquedelainfancia #elemental Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης La Gallina (@lagallina_) στις Ιαν 13, 2016, 2:56μμ PST
Ακολούθησε την ίδια στρατηγική και το 2010, έπειτα από τους σεισμούς που έπληξαν τη Χιλή. Η Elemental χρειάστηκε μόλις 100 ημέρες για να επεξεργαστεί ένα πλάνο που περιλάμβανε κτίρια και υποδομές με την αρωγή των κατοίκων της πόλης Κοστιτουσιόν που είχε πληγεί καίρια από τους σεισμούς και το τσουνάμι.
Ο Τομ Πρίτζκερ επιδαψιλεύει ουκ ολίγα εγκώμια στον Αραβένα: «Αντιλαμβάνεται τις δομές και τα υλικά, αλλά και τη σημασία της ποίησης με τη δύναμη της αρχιτεκτονικής έτσι ώστε να επικοινωνήσει με διαφορετικούς τρόπους».
O ganhador do prêmio Pritzker de 2016 é o chileno Alejandro Aravena! Confira, em breve, mais informações clicando no link da nossa bio! #arquitetura #pritzkerprize #pritzker #AlejandroAravena
Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Casa Vogue Brasil (@casavoguebrasil) στις Ιαν 13, 2016, 6:28πμ PST
Για πολλούς, η κατάκτηση ενός ύψιστου βραβείου γίνεται βάρος που δεν μπορούν να σηκώσουν. Ο Αραβένα αποκλείει αυτό το παράδοξο για τον εαυτό του: «Θεωρώ πως από εδώ και πέρα δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν. Αντίθετα, νιώθουμε περισσότερο ενθαρρυμένοι να εισέλθουμε σε πεδία που εμπεριέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποτυχίας. Αντί για ευθύνη ή βάρος, αυτό το βραβείο με κάνει να νιώθω ελαφρύτερος και να είμαι έτοιμος να ξεκινήσω τρέξιμο».
The post Ο αρχιτέκτονας των φτωχών appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πού και πότε θα χτυπήσει η νέα ψυχρή εισβολή
- Η ανακοίνωση του Πούτιν που έδωσε ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους: "Δημιουργήσαμε το εμβόλιο για..."
- Εξέλιξη σοκ: Τα ενεχυροδανειστήρια χρυσού «Ριχάρδος» αγοράζουν τις Σκουριές
- Τίτλοι τέλους για τον Internet Explorer
- Σπύρος Παπαδόπουλος: Αποκαλύπτει γιατί δεν θέλει καλεσμένο τον Πλούταρχο στην εκπομπή του!
- Την χτύπησε και μετά την έπνιξε
- 27 αιώνες χέρι-χέρι!
- Ποια Ελληνίδα ηθοποιός δήλωσε: «Σας την "έφερα" με την εγκυμοσύνη μου»;
- To φόρεμα που ξεπούλησε σε 58 λεπτά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Τελευταία Νέα Protagon
- Ο αρχιτέκτονας των φτωχών
- O Αίσωπος και το ευρώ
- 1200
- Εξέλιξη σοκ: Τα ενεχυροδανειστήρια χρυσού «Ριχάρδος» αγοράζουν τις Σκουριές
- Τίτλοι τέλους για τον Internet Explorer
- Τα μουσεία που θα ερωτευθούμε
- Η διαλεκτική του επικίνδυνου τίποτα
- Τραύμα και συμβολική θεραπεία στο τραγούδι του Καζαντζίδη
- 115
- Σωτήρια drones και ήρωες ρομπότ στη Λέσβο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε 59χρονος από μεταλλαγμένο ιό της γρίπης
- Τυνησία: Πέντε χρόνια από την έναρξη της «Αραβικής Άνοιξης»
- Horse burial discovered in the Faliro Delta
- Λάρισα: Πέθανε ο 59χρονος που είχε προσβληθεί από μεταλλαγμένο ιό γρίπης
- ICAP: Στο 21% το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που διευθύνεται από γυναίκες
- Ο Τσάρλι Σιν διέκοψε την θεραπεία για AIDS!
- Στήριξη στον Τριανταφυλλίδη.. δίνει ο Φορτσάκης
- Έναν χρόνο στον καταψύκτη το πτώμα του 65χρονου
- Ληστές έδεσαν μητέρα και γιο στο σπίτι τους
- Πρώτο κρας τεστ για το Ασφαλιστικό στο Eurogroup