Ο Μπερλουσκόνι υπέκυψε και πουλά τη Μίλαν σε Κινέζους

Το θέμα βγήκε στον αφρό της επικαιρότητας πριν από δύο εβδομάδες, αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα-θρύλος του Μιλάνου και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εμφανιζόταν να διεκδικείται από κινέζους επιχειρηματίες – επτά Κύπελλα Πρωταθλητριών είναι αυτά. Αρχικά οι περισσότεροι ήταν δύσπιστοι, αλλά τώρα τα ιταλικά ΜΜΕ είναι βέβαια πως οι συζητήσεις όχι μόνο συνεχίζονται αλλά βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ. Η Corriere dello Sport, η οποία πρώτη αποκάλυψε

το θέμα, ανέφερε τη Μ. Πέμπτη ότι ο «Καβαλιέρε» αποφάσισε να πει «ναι» στους Κινέζους. Αλλά ποιους Κινέζους;

Μέχρι και το απόγευμα της Μ. Πέμπτης κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά ποιοι είναι αυτοί οι γαλαντόμοι κινέζοι επενδυτές που κινούνται τόσο δυναμικά για την απόκτηση των μετοχών των Ροσονέρι. Αρχικά κυκλοφόρησε το όνομα του Ρόμπιν Λι, μετά εμφανίστηκε αυτό του Τζακ Μα της Alibaba και έπειτα η Gazzetta dello Sport υποστήριξε δεν είναι μία αλλά δύο οι προτάσεις από τη Κίνα: Η μία από την εταιρία Alibaba – η οποία έχει μετοχές και της κινέζικης Γκουάνγκζου Εβεργκρεϊντ – και η άλλη από την εταιρεία Hutchinson Whampoa, στην οποία ιδιοκτήτης είναι ο Λι Κα Σινγκ. Αντίστοιχα, η Tuttosport ανέφερε πως μοναδικός υποψήφιος επενδυτής είναι ο Ρόμπιν Λι, έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Οι περισσότεροι, πάντως, συνηγορούσαν ότι ο πιο πιθανός αγοραστής είναι η περίφημη Alibaba.

Η Alibaba αποτελεί έναν συνδυασμό Amazon και eBay (για ορισμένους και της Google, του Groupon και του PayPal) στην αχανή αγορά της Λαϊκής Κίνας, καθώς διευκολύνει τους αγοραστές και τους πωλητές αγαθών, χωρίς όμως να χρησιμοποιεί το μοντέλο της δημοπρασίας. Ο ιστότοπος, που ιδρύθηκε από τον Μα και κάποιους φίλους του το 1999, είναι ο κυρίαρχος του κινεζικού ηλεκτρονικού εμπορίου, συνδέοντας τις αμέτρητες και άκρως παραγωγικες κινεζικές επιχειρήσεις με τις αντίστοιχες του εξωτερικού.

O Τζακ Μα της Alibaba, μια μάλλον εκκεντρική φιγούρα (Reuters)

Η εφημερίδα Financial Times εξήγησε πως η πρωτοφανής επιτυχία της Αlibaba οφείλεται στο ότι ο Μα έχει καταφέρει να εμφυσήσει στους εργαζομένους του μια σχεδόν παλαιοκομμουνιστική νοοτροπία που βασίζεται στην αφοσίωσή τους στο όραμα επέκτασης της εταιρείας. Οι Κινέζοι, βέβαια, βλέπουν μπροστά τους, απλώς, το αξιοσημείωτο success story ενός αυτοδημιούργητου παιδιού της μαοϊκής επανάστασης.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν, αντίστοιχα, όλα τα ιταλικά ρεπορτάζ, είναι ότι η πρόταση προς τον Μπερλουσκόνι αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ για να πουλήσει όλες τις μετοχές του (99,9%, το 0,1% ανήκει στους οπαδούς) και ότι τα παιδιά τού «Καβαλιέρε» και ειδικά η Μαρίνα και ο Πιερσίλβιο (η Μπάρμπαρα δεν έχει πάρει θέση) πιέζουν για να κλείσει το ντιλ και να σταματήσει η χρηματοδότηση της Μίλαν από τη Fininvest, την οικογενειακή επιχείρηση.

BREAKING: Silvio #Berlusconi has agreed to sell @acmilan for €700m. Investor identity unconfirmed. (via tuttosport) pic.twitter.com/t1sp7sRJt7

— Lega Serie A (@SerieAchannel) April 27, 2016

Η συμφωνία έχει και αρκετά… ψιλά γράμματα. Σύμφωνα με αυτά, οι Κινέζοι θα αποκτήσουν το 70% των μετοχών του ιταλικού συλλόγου και το υπόλοιπο 30% θα περιέλθει στην κατοχή τους σε έναν χρόνο, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι νομικές και άλλες διαδικασίες για την πώληση. Θα είναι, άραγε, η Alibaba ο νέος ιδιοκτήτης;

Ουδείς μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Το σίγουρο και το δεδομένο εντοπίζεται στις ανάμεικτες αντιδράσεις των οπαδών του συλλόγου. Υπάρχουν αυτοί που ήθελαν τον σύλλογο σε ιταλικά χέρια, αλλά και εκείνοι που πιστεύουν πως αυτή η (κινέζικη) συμφωνία θα είναι ο μόνος δρόμος για να παραμείνει η ομάδα σε τροχιά τίτλων.

BREAKING: @CorSport reports Berlusconi has given his go ahead to the sale of @acmilan. #ACMilan pic.twitter.com/LFoltXwyxk

— SempreMilan (@SempreMilancom) April 27, 2016

Αλλαγή θα έχουμε πιθανότατα και στον πάγκο της Μίλαν, εάν χαθεί το Κύπελλο Ιταλίας. Ο Κρίστιαν Μπρόκι θα μείνει μόνο στην περίπτωση που η Μίλαν νικήσει την πρωταθλήτρια Γιουβέντους και κατακτήσει το τρόπαιο, διαφορετικά ο θρύλος Μαρτσέλο Λίπι φαίνεται να είναι προ των θυρών…

Τη Μεγάλη Πέμπτη, πάντως, οι Ροσονέρι ετοιμάζονταν για την προγραμματισμένη γενική συνέλευση μετόχων, στην οποία είχε προεξοφληθεί η ανακοίνωση ότι και η φετινή σεζόν θα φύγει με ζημίες – οι οποίες μάλιστα ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ. Αρα, αν και για εκείνους έχει περάσει το Πάσχα, θα είναι κάτι σαν… Μεγάλη Παρασκευή.

Η χασούρα αυτή δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ποδοσφαιρικές οιμωγές. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις αρχές της νέας εβδομάδας θα έχει επικυρωθεί η συμφωνία και θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Θα είναι η στιγμή που ακόμα ένας σύλλογος σύμβολο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα περνάει σε χέρια ξένων. Είχαν προηγηθεί τόσες ομάδες από την Αγγλία – μεταξύ άλλων η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε Αμερικανούς, η Τσέλσι σε Ρώσο, η Μάντσεστερ Σίτι σε Αραβες -, από τη Γαλλία – η Μονακό σε Ρώσο, η Παρί Σεν Ζερμέν σε Αραβες. Τώρα είναι η σειρά του καμπιονάτο να δει τη μεγάλη Μίλαν να μιλάει κινεζικά…

The post Ο Μπερλουσκόνι υπέκυψε και πουλά τη Μίλαν σε Κινέζους appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα