Ο εκλογικός νόμος, ο ΣΥΡΙΖΑ και η «νέα Κεντροαριστερά»
Οι βασικές σκέψεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος, που έγιναν γνωστές την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, παρουσία του Πρωθυπουργού, αλλά και με τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, δίνουν σαφώς το στίγμα και το πλαίσιο στο οποίο επιδιώκεται από το κυβερνών
Πρόκειται σαφώς για μια προσπάθεια να εγκλωβιστούν τα υπόλοιπα κόμματα, ενόψει και της δυσκολότερης δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο, με στόχο αφενός να δυσκολέψει αρκετά τη δυνατότητα της ΝΔ να κυβερνήσει, αφού οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν να προηγείται με αισθητή διαφορά (Kapa Research) και αφετέρου να μην επιτραπεί στα κόμματα του μεσαίου χώρου να συμπράξουν σ΄ έναν ενιαίο πολιτικό φορέα, γιατί απλούστατα, εφόσον συμβεί, θα περιορίσει σημαντικά τον πολιτικό χώρο και τους ελιγμούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεπώς το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς αντιμετωπίζουν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και οι υπόλοιπες κινήσεις που έχουν μπει στον διάλογο συνεργασίας, μέσω της Επιτροπής Διαλόγου, τα σχέδια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ; Το ερώτημα γίνεται επιτακτικότερο καθότι η βούλησή τους, όπως λένε, δεν είναι μόνο να αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά και να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε η «νέα Κεντροαριστερά» που θέλουν να σχηματίσουν να κατισχύσει του ηττημένου στις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει ο αντιδεξιός πόλος.
Από την μέχρι τώρα πορεία των συζητήσεων ανάμεσα στα κόμματα και στο επίπεδο της Επιτροπής Διαλόγου, η αισιοδοξία για την έκβαση των διαβουλεύσεων δεν είναι ισχυρή και θα χρειαστεί να «φάνε πολλά καρβέλια» ακόμη.
Διαφαίνονται καθαρά οι διαφορετικές προσεγγίσεις. Του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τη μία, που θέλουν το εγχείρημα να πάρει χαρακτήρα ομοσπονδίας κομμάτων υπό νέα ηγεσία αναδεικνυόμενη από τη βάση, και από την άλλη του Ποταμιού, προσωπικοτήτων του χώρου (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης κ.α) και μεμονωμένων κινήσεων, που προκρίνουν την συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα .
Ούτε το ένα είναι εύκολο, ούτε το άλλο. Σε καθοριστικό παράγοντα αναδεικνύονται οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη μεν Δημοκρατική Συμπαράξη να κινείται στα εκλογικά της επίπεδα (5% κατά την Kapa Research), το δε Ποτάμι να μένει εκτός Βουλής (2%) και οι αποχωρούντες από τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνονται στο πλέον του 30% της αδιευκρίνιστης ψήφου.
Τούτα τα δεδομένα βάζουν σε δεύτερες σκέψεις τις κομματικές ηγεσίες. Ούτε εκπληρώνεται η φιλοδοξία μιας ευρύτερης δυναμικής που θέλει η Φώφη Γεννηματά και οι σύμμαχοί της στη Δημοκρατική Συμπαράταξη -χαρακτηριστική η δήλωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ πως «δεν αρκεί το 6%»- ούτε διευκολύνεται ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος επιμένει στον σχηματισμό μιας «εκσυγχρονιστικής μεταρρυθμιστικής παράταξης» (συνέντευξη στο ΑΠΕ). Πάντως, κοινό σημείο ταύτισης των δύο αρχηγών είναι ο αποκλεισμός του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου ο προβληματισμός όλων ήταν εμφανής. Παρά τα θετικά σημάδια που καταγράφηκαν η πρώτη εκδήλωση, την περασμένη εβδομάδα στο Γκάζι, ήταν κατώτερη των προσδοκιών. «Δεν έδειξε το πράγμα να παίρνει τη δυναμική που απαιτείται», ήταν η βασική διαπίστωση.
Μέλη της Επιτροπής Διαλόγου επισημαίνουν ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οι κομματικές ηγεσίες να πάρουν τις αποφάσεις τους για τα επόμενα βήματα. Παράγοντες που έχουν γνώση των πολύωρων συζητήσεων σε όλα τα επίπεδα θεωρούν ότι «στο προγραμματικό πλαίσιο θα επιτευχθεί και θα διατυπωθούν τολμηρές εκσυγχρονιστικές προτάσεις στα περισσότερα θέματα. Το ζήτημα είναι οι κομματικές και προσωπικές στρατηγικές όλων να συγκλίνουν. Κι αυτό είναι θέμα πολιτικής τους απόφασης».
Η Επιτροπή Διάλογου, πάντως, πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεση να γίνει σε μια δημόσια εκδήλωση η οποία θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω κοινή πορεία. «Έχουμε περίπου ένα μήνα. Όλα θα τελειώσουν μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Και είτε θα προχωρήσουμε όλοι μαζί κι ακόμη περισσότεροι σε ενιαίο φορέα είτε η προσπάθεια θα αποτύχει κι ο καθένας θα πάρει τον δρόμο του», παρατήρησε μέλος της Επιτροπής Διαλόγου.
Εν αναμονή λοιπόν των καθοριστικών αποφάσεων.
The post Ο εκλογικός νόμος, ο ΣΥΡΙΖΑ και η «νέα Κεντροαριστερά» appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΣΟΚ! Ξαφνικά είδε στο Facebook πως ο αδερφός της...
- Μάθετε ποιες ώρες δεν θα κινούνται τρένα και προαστιακός από την Τρίτη
- Απεργίες και στάσεις στα ΜΜΜ για 2 εβδομάδες
- Άγριο ξύλο στην τηλεόραση! Δυο δημοτικοί σύμβουλοι πιάστηκαν στα χέρια και άρχισαν τις μπουνιές [video]
- Ο θείος του 14χρονου μιλάει για τις διαφωνίες που είχαν τα δύο παιδιά
- Ελευθερία Αγραφιώτου: Αποκάλυψη με το άτομο που έκλεινε το κινητό της
- Φόνος 14χρονου: Μάλωσαν για τα τρακτέρ και τον μαχαίρωσε
- Είδε τον νεκρό 21χρονο αδερφό της μέσα στο φέρετρο ανεβασμένο στο Facebook
- Ιδιαίτερα επικίνδυνο το φαγητό στο αλουμινόχαρτο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon

- Τελευταία Νέα Protagon
- Ο εκλογικός νόμος, ο ΣΥΡΙΖΑ και η «νέα Κεντροαριστερά»
- Το αριστερό καλσόν της αλαζονείας
- Εσείς θα πληρώνατε 1.000 ευρώ για το λεύκωμα της Ζιζέλ;
- Ποιοι βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια στο Euro 2016
- 1220
- Για το τρακτέρ του μπαμπά του…
- Ανταλλάσσοντας μηνύματα με έναν μελλοθάνατο
- 1135
- Μετά το μακελειό στο Ορλάντο: «Είμαστε όλοι στόχος»
- Ψηφίδες της επικαιρότητας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δέκα άτομα δικάζονται για τα βίαια επεισόδια στη Μασσαλία
- Σεμινάριο με θέμα «Sports Management – Η συνταγή της επιτυχίας»
- H Microsoft εξαγοράζει το LinkedIn για 26,2 δισ. δολάρια
- Η Microsoft εξαγοράζει το LinkedIn έναντι 26,2 δισ. δολ.
- Φίλης: Το "παραιτηθείτε" είναι το Σχέδιο Β' της ΝΔ
- Ιδιαίτερα επικίνδυνο το φαγητό στο αλουμινόχαρτο
- Κορυφαία Ευρωπαϊκή διάκριση για την εταιρεία WATT Α.Ε