Ο Γιάννος Παπαντωνίου ενώπιον της ανακρίτριας Διαφθοράς

Ενώπον της ανακρίτριας Διαφθοράς, Ηλιάνας Ζαμανίκα, και του επίκουρου ανακριτή, Γιώργου Ευαγγέλου, βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις αναφορικά με την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, συνολικού ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Οι δυο κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν νέα προθεσμία για τις 22 Οκτωβρίου (είχαν λάβει

ήδη μία από τον περασμένο Ιούλιο) καθώς ο όγκος της δικογραφίας που καλούνται να αντικρούσουν είναι τεράστιος.

Η επίμαχη σύμβαση, σύμφωνα με τη δικογραφία, είναι η 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το ποσό από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αγγίζει τα 2.800.000 ελβετικά φράγκα – ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε παράνομες πληρωμές που έλαβε ο κ. Παπαντωνίου προκειμένου να προωθήσει το 2003 συγκεκριμένη εταιρεία. Η ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από την σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, εκτιμάται ότι αγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε χρηματικά ποσά ως δώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του υποκατασκευαστή του έργου, Τhales Nederland B.V..

Ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα , οι οποίες «απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε» και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις αυτές.

Κατά την 800 σελίδων δικογραφία, κινήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά με τη διευκόλυνση που παρείχε μέσω εξωχώριων εταιρειών, συμφερόντων του αποβιώσαντος εκπροσώπου της THALES στην Ελλάδα Χαράλαμπου Μπεκατώρου.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα στοιχεία από τις ελβετικές τράπεζες, αλλά και από τις κυπριακές Αρχές που έχουν συγκεντρώσει οι δύο δικαστικοί λειτουργοί συντείνουν στο συμπέρασμα ότι το συνολικό ποσό που διακινήθηκε για την επίμαχη σύμβαση ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία των ανακριτών, οι κύριοι λογαριασμοί που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός για τη διακίνηση ύποπτων χρηματικών ποσών είναι στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse,Hypo Swiss Bank.

Από αυτούς τους λογαριασμούς χρησιμοποήθηκαν οι 35 συνδεόμενοι «υπολογοριασμοί» δια των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων, προκειμένου να «χάνεται» κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού.

Η χαρτογράφηση των κινήσεων αυτών φαίνεται να καταδεικνύει ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό, μέσω του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και εν τέλει, κατά τους ανακριτές, ο ίδιος ο Γιάννος Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών.

Η όλη διαδρομή των, κατά τους ανακριτές, παράνομων χρημάτων έχει κομβικό πρόσωπο, συγκεκριμένο επιχειρηματία που είναι συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού, ο οποίος μέσω δικών του λογαριασμών «διένειμε» τα ποσά.

Ο πρώην υπουργός από την αρχή αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει πως δεν εμπλέκεται σε καμία παράνομη δραστηριότητα. Έξω από το ανακριτικό γραφείο δεν θέλησε να προβεί σε κάποια δήλωση παραπέμποντας στη σχετική ανακοίνωση που έχει εκδώσει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη δήλωσή του ο κ. Παπαντωνίου κάνει λόγο για απέλπιδες προσπάθειες ενοχοποίησής του μέσω κατασκευασμένων εκτιμήσεων, οι οποίες υπηρετούν δόλιες σκοπιμότητες και είναι καταδικασμένες να καταρρεύσουν.

Το ίδιο, τονίζει, θα συμβεί «με την επιχειρούμενη κοινοβουλευτική ανακύκλωση αυτής της άθλιας μεθόδευσης, με επικέντρωση στην ανύπαρκτη δωροδοκία» και το κράτος δικαίου τελικά θα κατισχύσει».

Τα όσα αφορούν τη «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» είναι απολύτως ανυπόστατα δεδομένου ότι δεν αποδείχτηκε η ύπαρξη «παράνομης δραστηριότητας», ενώ οι αναφορές σε «πολύπλοκες τραπεζικές κινήσεις» και «δαιδαλώδεις διαδρομές» στερούνται αντικειμένου, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός και χαρακτηρίζει εξωφρενικό το συμπέρασμα ότι οι καταθέσεις μετρητών του φιλικού του προσώπου αποτελούν χρήματα αναλήψεων σε μετρητά του αντιπροσώπου της εμπλεκόμενης εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών διασφάλισε απολύτως το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου και ενίσχυσε την εθνική ασφάλεια.

«Η επιλογή που εισηγούνται οι διώκτες μου θα ζημίωνε το ελληνικό Δημόσιο, θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια», σημειώνει και προσθέτει:

«Χωρίς απόδειξη απιστίας, δεν υπάρχει παράνομη δραστηριότητα ούτε παράνομα έσοδα που πρέπει δήθεν να νομιμοποιηθούν. Όμως, ο σκόπελος αποφεύγεται με την επινόηση ‘παθητικής δωροδοκίας’».

Όπως υπογραμμίζει τέλος, «η διαδικασία ‘απόδειξης’ περιπλέκεται από το γεγονός ότι μετά από 15 χρόνια δικαστικών ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμιά απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας. Ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής, ενώ οι ελβετικοί λογαριασμοί, τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών, αποδείχτηκε μετά από ενδελεχή εξέταση ότι είναι πεντακάθαροι».

The post Ο Γιάννος Παπαντωνίου ενώπιον της ανακρίτριας Διαφθοράς appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα