Ο Κυριάκος, ο Σταύρος και το φάντασμα της λαϊκής Δεξιάς

Η επικοινωνία του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την εκλογή του τελευταίου στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, δεν περιορίστηκε στο συγχαρητήριο sms της πρώτης νύχτας της εκλογικής νίκης, ούτε στη συνάντηση της 21ης Ιανουαρίου. Οι δύο άνδρες μιλάνε μεταξύ τους. Συχνά. Οπως έκαναν και στο παρελθόν, έτσι και τώρα συνεχίζουν την αδιάλειπτη επικοινωνία. Απλά έχουν αλλάξει οι ρόλοι: είναι και οι δύο πλέον επικεφαλής κομμάτων. Το ερώτημα αν θα έπρεπε να περιμένουμε εκπλήξεις από τη συνάντηση των δυο αντρών μετά τη σημερινή συνάντηση

(Πέμπτη) έχει εύκολη απάντηση. Οχι, ακριβώς. Τα πάντα θα κριθούν οριστικά στο Συνέδριο του Ποταμιού. Ομως οι λέξεις που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν – κυρίως ο κ. Μητσοτάκης- έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Η συνάντηση των δυο πολιτικών αρχηγών στο γραφείο με τον αριθμό 069 της Βουλής (το οποίο βρίσκεται στη φάση της αλλαγής διακόσμησης για να είναι περισσότερο ταιριαστή με την αισθητική του νέου προέδρου, γεγονός που σχολίασε και ο κ. Θεοδωράκης) ξεκίνησε λίγο μετά τις 12.15 το πρωί. Με την εξίσωση της Σεβαστουπόλεως να είναι απλή και δεδομένη: το κόμμα έχει μια σαφή μεταρρυθμιστική ατζέντα (αλλαγή εκλογικού νόμου, σύμφωνο συμβίωσης, άρση μονιμοποίησης δημοσίων υπαλλήλων, Παιδεία). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως βουλευτής έκανε επιλογές απολύτως σύμφωνες με αυτή την ατζέντα. «Ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, όμως τι θα κάνει; Θα τηρήσει αυτή την ατζέντα; Και αν ναι, πως θα χειριστεί τη λαϊκή Δεξιά;», λένε στελέχη του Ποταμιού. Αυτή μοιάζει να είναι η κόκκινη γραμμή του κόμματος για πιθανή συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία: Η λαϊκή Δεξιά.

Εχει ενδιαφέρον ότι η λιτή δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση, μοιάζει να δίνει στον επικεφαλής του Ποταμιού την απάντηση που περίμενε. Είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε έναν διάλογο, οι φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου καθώς έχουμε πολύ δύσκολα θέματα απέναντί μας. Έχω αναγνωρίσει τη συνολική σου προσπάθεια για την αποστροφή στον λαϊκισμό και την έμφαση στον ορθό λόγο, κάτι στο οποίο θέλω και εγώ να σταθώ ιδιαίτερα».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε μια δήλωση που δεν επιδέχεται ιδιαίτερων αναγνώσεων και ερμηνειών. «Ο διάλογος είναι χρήσιμος όχι μόνο για να αισθανόμαστε εμείς καλά. Είναι για να αισθάνεται και μια ασφάλεια η κοινωνία, να ξέρει ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι αποφασισμένοι, παρά τις διαφορές τους, να συμπλεύσουν για κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στέλνουμε στον απογοητευμένο μας λαό που φοβάται ότι θα πηγαίνουμε από παρακμή σε παρακμή. Υπάρχει άλλος δρόμος. Υπάρχει ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων και θα συζητήσουμε για να δούμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις». Δεν στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα, ούτε «τρέφει» τις πολλές και διαφορετικές φωνές που ακούγονται εσχάτως στη Σεβαστουπόλεως -όπως η χθεσινοβραδυνή του Κυριάκου Χαρακίδη.

Η περίπτωση Χαρακίδη

Το Ποτάμι είναι «τρέντι». Ο,τι κι αν πει αυτή την εποχή κάποιο μέλος του, όποιο κι αν είναι, θα ακουστεί δυνατά. Αυτή είναι η διάθεση με την οποία στελέχη της Σεβαστουπόλεως αντιμετωπίζουν την επιστολή αποχώρησης του κ.Χαρακίδη από το κόμμα, το βράδυ της Τετάρτης. Ανασηκώνοντας τους ώμους λένε ότι από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου -οπότε δεν επανεξελέγη βουλευτής- ουσιαστικά δεν είχε εμφανιστεί ξανά στις εσωτερικές διαδικασίες, ενώ παρέμενε στον τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης σχεδόν από κεκτημένη ταχύτητα.

Η επιστολή του κ. Χαρακίδη πήρε τον δικό της χώρο στα μέσα ενημέρωσης, έναν χώρο που έχει αρχίσει και ανοίγει όλο και πιο πολύ με τις δηλώσεις, τους υπαινιγμούς και τους γρίφους στελεχών του κόμματος που κυρίως μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη νιώθουν περισσότερο παρά ποτέ την ανάγκη να εκφραστούν μεγαλόφωνα. Ο,τι κι αν σημαίνει αυτό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα και της δήλωσης του υπέρ της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωινή εκπομπή του ΜEGA.

Στη Σεβαστουπόλεως δεν κρύβουν τον απόλυτο αιφνιδιασμό τους. «Δεν ερωτήθη καν, δεν προκλήθηκε από τους δημοσιογράφους να τοποθετηθεί, δεν υπήρξε το σχετικό περιβάλλον. Είχε σχεδιάσει από μόνος του, προφανώς, να τοποθετηθεί με αυτόν τον τρόπο». Αναρωτιούνται γιατί δεν ένιωσε την αντίστοιχη ανάγκη έκφρασης στις τρεις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού που προηγήθηκαν της τηλεοπτιικής συνέντευξης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν επικοινώνησε μαζί του, λένε οι πληροφορίες, αμέσως μετά, παρά το σοκ της δήλωσης…

«Δεν φεύγει κανείς»

Το μοναδικό μήνυμα που επιλέγει να στείλει αυτή τη στιγμή ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι «δεν φεύγει κανείς από το κόμμα», επιμένοντας πως όλα θα συζητηθούν ανοιχτά και θα οδηγήσουν στην οριστική λήψη αποφάσεων στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Φεβρουαρίου. Το κεντρικό μήνυμα στην πορεία για το Συνέδριο φαίνεται πως θα είναι πως «το Ποτάμι θα αυτοπροσδιοριστεί, δεν θα ετεροπροσδιοριστεί». Στην ΚΟ του κόμματος την Τετάρτη, ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε από τους βουλευτές του να διατυπώνουν στο εξής τις απόψεις τους εντός των θεσμικών οργάνων και να μη δίνεται δημοσίως η εικόνα διάλυσης – κάτι που βρήκε σύμφωνους τους πάντες. Είναι, εντυπωσιακό ότι οι περισσότεροι βουλευτές μετά τη συνεδρίαση δήλωναν ανακουφισμένοι, συνομολογώντας ότι «έπρεπε κάποιοι να εκφράσουν δημοσίως την αγωνία τους για το μέλλον του Ποταμιού, για να αναγκαστούμε επιτέλους να συζητήσουμε ειλικρινά μεταξύ μας». Την Τετάρτη υπήρξε αντίδραση και από τον βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό που κάποια δημοσιεύματα τον έφερναν κοντά σε άλλο πολιτικό σχηματισμό. Ο κ. Ψαριανός εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία με σκωπτικό πνεύμα απέκρουσε τα σενάρια αποχώρησής του.

Με προβεβλημένα στελέχη του Ποταμιού, όμως, να κοιτούν προς την Κεντροαριστερά (Χάρης Θεοχάρης, Σπύρος Λυκούδης) και άλλα σαφώς προς την μεταρρυθμιστική Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη (Φωτήλας κ.α.), το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης θα κατορθώσει να συνεχίσει να κρατάει τα ζύγια και να υπερασπίζεται τον πολιτικό χώρο που κατέλαβε το Ποτάμι μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, ακριβώς έναν χρόνο πριν. Οι επόμενες 40 μέρες θα είναι οι πλέον καθοριστικές στην ιστορία του κόμματος.

The post Ο Κυριάκος, ο Σταύρος και το φάντασμα της λαϊκής Δεξιάς appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα