Ο «κύριος ΤΑΙΠΕΔ» και το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά

Για όποιον παρακολουθεί και γνωρίζει την πολιτική διαδρομή προσώπων και κομματικών σχηματισμών στον χώρο της Αριστεράς τα τελευταία 30 χρόνια, ενδεχομένως να είναι και ασυνήθιστα όσα υποστήριξε στην παρέμβασή του, το Σάββατο στα ΝΕΑ, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας. Εξέπληξε πολλούς, λένε, τόσο στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο «κύριος ΤΑΙΠΕΔ», όμως, μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν είναι σε αυτό το κομμάτι του πολιτικού φάσματος τις τελευταίες δεκαετίες. Εθιξε

ζητήματα ταμπού για τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς ενώ ανέδειξε τα διλήμματα πολιτικής στρατηγικής, ανοίγοντας με άλλα λόγια την ατζέντα για όλους και για όλα στη Κεντροαριστερά, με στόχο να δημιουργηθεί ένας μεγάλος πολιτικός πόλος απέναντι στη ΝΔ. Ασφαλώς στο πλαίσιο αυτό βλέπει και τον δικό του ρόλο είτε ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ είτε ως μέλος συλλογικότερης ηγεσίας εφόσον ευωδοθούν τα εν λόγω σενάρια.

Είναι γνωστό ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετακινηθεί και να αποτελέσει τον βασικό κορμό μιας κεντροαριστερής παράταξης. Υπό αυτήν την έννοια, η παρέμβαση του κ. Πιτσιόρλα διευκολύνει τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε κινήσεις ευρύτερων συνεργασιών με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, μολονότι δεν έχουν προκύψει ενδείξεις ότι η παρέμβαση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ στο σαββατιάτικο φύλλο των ΝΕΩΝ ήταν γνωστή και σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Πιτσιόρλας έθεσε ως βασική πολιτική δέσμευση ένα σχέδιο μεταρρυθμιστικών τομών, εκτιμώντας ότι σε αυτή την προοπτική ο κόσμος της Κεντροαριστεράς θα συνταχθεί ξανά. Θεωρεί ότι θα αλλάξουν οι όροι της συζήτησης, τόσο με το Ποτάμι όσο και με το ΠΑΣΟΚ εάν γίνει αυτό το πρώτο βήμα.

Στον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι απόψεις του κ. Πιτσιόρλα ερμηνεύονται κατ’ αρχάς ως μήνυμα του κ. Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για μετακίνησή τους προς τη Κεντροαριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία

Ωστόσο τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Πιτσιόρλας, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά να αποδεχθούν τις ιδιωτικοποιήσεις και να εγκαταλείψουν την αντίληψη του κρατισμού και το κράτος να έχει τον ρόλο του επόπτη και ελεγκτή της παραγωγικής δραστηριότητας και της νομιμότητας, είναι βέβαιο ότι «ενόχλησαν» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους «53». Γνώστες της εσωκομματικής κατάστασης στο κυβερνών κόμμα μάλιστα, υποστηρίζουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει απάντηση της πλευράς Τσακαλώτου τις επόμενες μέρες σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο.

Στον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι απόψεις του κ. Πιτσιόρλα ερμηνεύονται κατ’ αρχάς ως μήνυμα του κ. Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για μετακίνησή τους προς τη Κεντροαριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία, ενώ του αποδίδουν και προσωπικές φιλοδοξίες. Διατυπώνεται ωστόσο το ερώτημα: «Πώς συμβιβάζονται τα όσα λέει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις στην οικονομία και τον πολιτικό εκσυγχρονισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τα όσα εφαρμόζει η κυβέρνηση ακυρώνοντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών;»

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας εντάχθηκε στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς και μετά τη Μεταπολίτευση, ως δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη, διετέλεσε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού και στενός συνεργάτης του Λεωνίδα Κύρκου, τον οποίο ακολούθησε και στην ΕΑΡ, το 1986. Αφησε τη δικηγορία στα μέσα της δεκαετίας του ’80, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς όπου μαζί με τον Δημήτρη Καραγκουλέ από το ΚΚΕ είχαν την ευθύνη του συντονισμού της Πολιτικής Γραμματείας.

Με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο όταν ήταν πρόεδρος του Συνασπισμού (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μετά την εκλογική αποτυχία του Συνασπισμού το 1993 και την ανάδειξη του Νίκου Κωνταντόπουλου στην ηγεσία του , ο κ. Πιτσιόρλας ήταν ο στενότερος συνεργάτης του και διετέλεσε γραμματέας του μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’90. Επέστρεψε στη δικηγορία ως σύμβουλος επενδύσεων στον τουριστικό χώρο, χωρίς να διαρρήξει τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όμως και με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και τις κινήσεις της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Εχοντας στενή φιλία με τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Νίκο Παππά -μέσω του πατέρα του, Στέλιου Παππά διαχρονικού στελέχους της Αριστεράς- ανέλαβε την άνοιξη του 2015 το ΤΑΙΠΕΔ, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις επαφές του, για να προωθήσει το δύσκολο έργο των ιδιωτικοποιήσεων – πράγμα καθόλου εύκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά.

The post Ο «κύριος ΤΑΙΠΕΔ» και το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα