Ο Νέος Δρόμος του Πεκίνου: Επένδυση δισεκατομμυρίων ή νεοαποικιοκρατία;
«Η ιδέα ανήκει στην Κίνα, αλλά η πρωτοβουλία ανήκει σε όλο τον κόσμο». Αυτό το μότο προωθεί η κινεζική κυβέρνηση σχετικά με τον νέο ανανεωμένο «Δρόμο του Μεταξιού» που ευελπιστεί να δημιουργήσει ενώνοντας πόλεις όλου του κόσμου. Και αυτό το μήνυμα θέλησε να περάσει το κινεζικό καθεστώς στους ηγέτες των 29 κρατών που συμμετείχαν στη διεθνή σύνοδο για την πρωτοβουλία «Μία ζώνη, Ενας δρόμος» που διεξήχθη αυτό το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ δεσμεύτηκε ότι θα επενδύσει 124 δισ. δολάρια (114 δισ. ευρώ) στην πρωτοβουλία που
«Το εμπόριο είναι η σημαντική μηχανή της οικονομικής ανάπτυξης», είπε ο ίδιος. Μέρος της τεράστιας αυτής επένδυσης, συγκεκριμένα τα 9 δισ. δολάρια (8,2 δισ. ευρώ), προορίζονται για την ενίσχυση αναπτυσσόμενων χωρών καθώς και διεθνών ινστιτούτων.
Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ καθησυχάζει τους παρευρισκόμενους αρχηγούς κρατών με διευκρινίσεις για την πρωτοβουλία του (Reuters)Στην ομιλία που απηύθυνε την Κυριακή προς τους πολιτικούς αρχηγούς που έσπευσαν με την παρουσία τους να στηρίξουν την πρωτοβουλία -ανάμεσά τους και ο Αλέξης Τσίπρας- ο Σι φρόντισε να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του δεν επιδιώκει να προωθήσει την κινεζική επιρροή της παγκοσμίως. «Δεν θα προβούμε στα παραδοσιακά παιχνίδια μεταξύ εχθρών. Αντιθέτως θα δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο συνεργασίας και αμοιβαίου κέρδους», τόνισε ο ίδιος.
«Πρέπει να χτίσουμε μία ανοικτή πλατφόρμα συνεργασίας και να προωθήσουμε μία ανοικτή παγκόσμια οικονομία» πρόσθεσε.
Στην πραγματικότητα βέβαια, μπορεί εκείνα τα 45 λεπτά της ομιλίας του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν να χειροκροτούσαν από την πρώτη σειρά, αλλά πολλές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν με καχυποψία την πρωτοβουλία του κινεζικού καθεστώτος. Οι ΗΠΑ για παράδειγμα απουσίαζαν. Αλλά πρώτες-πρώτες αντέδρασαν στο εγχείρημα η Ιαπωνία και η Ινδία, που υποπτεύονται ότι η πρόταση επενδύσεων της Κίνας κρύβει μία απόπειρα προώθησης στρατηγικών και γεωπολιτικών φιλοδοξιών.
Με νεράκι δροσίζει ένας Κινέζος το αριστούργημα που κοσμεί το τραπέζι για το δείπνο των αρχηγών κρατών στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού (REUTERS/Damir Sagolj)Η ινδική κυβέρνηση μάλιστα, η οποία θεωρεί ότι η πρωτοβουλία είναι «κάτι παραπάνω από μία αποικιακή επιχείρηση που θα αφήσει πίσω της χρέη και διαλυμένες κοινότητες», έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μποϊκοτάρει τις διαδικασίες. Μάλιστα, το Σάββατο, ενώ διεξάγονταν συνεδριάσεις στο Πεκίνο, το Νέο Δελχί εξέδωσε μία δήλωση προειδοποιώντας την Κίνα ότι «δεν πρέπει να προωθεί πρότζεκτ που θα δημιουργήσουν μη βιώσιμα χρέη, που θα καταστρέψουν το περιβάλλον και που θα παραβιάσουν την κυριαρχία κρατών», και ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να βασίζονται σε διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες, διαφάνεια και ισότητα».
Εργαζόμενες στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού καλωσορίζουν τους πολιτικούς ηγέτες με κρύα ροφήματα (REUTERS/Pool)Το Πεκίνο -μέσω των κρατικών πρακτορείων ειδήσεων- απάντησε άμεσα τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία που αποκάλυψε ο Σι για πρώτη φορά το 2013 «δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ νεοαποικιοκρατία».
Από τη σύνοδο ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνας δεν αναφέρθηκε στους απόντες. Αλλά καθησύχασε τους παρόντες. «Η Κίνα είναι πρόθυμη να μοιράσει την εμπειρία της στην ανάπτυξη με άλλες χώρες. Δεν θα επέμβουμε στα εσωτερικά ζητήματα άλλων κρατών». Οπως είπε, «είτε προέρχονται από την Ασία και την Ευρώπη, είτε από την Αφρική και την Αμερική, όλοι είναι συνεργάτες όσον αφορά τη δημιουργία της Ζώνης και του Δρόμου».
Είναι αρκετά νωρίς για να αξιολογήσουν οι αναλυτές την πρωτοβουλία και τους σκοπούς του Πεκίνου. Αλλά όλοι συμφωνούν ότι ανάμεσα στους σκοπούς της κυβέρνησης βρίσκεται και η ανάδειξή της ως νέα υπερδύναμη της σύγχρονης πραγματικότητας.
«Οι δύο μεγαλύτεροι νικητές της παγκοσμιοποίησης, Βρετανία και ΗΠΑ, υποχωρούν -είτε κυριολεκτικά είτε συμβολικά- από τη δέσμευσή τους στην παγκοσμιοποίηση. Και αυτό δίνει μία στρατηγική ευκαιρία στην Κίνα να παρουσιάσει τον εαυτό της ως τον νέο πρωταθλητή της παγκοσμιοποίησης», σχολιάζει στον Guardian ο Πίτερ Κάρι, από το Lowy Ινστιτούτο της Αυστραλίας.
The post Ο Νέος Δρόμος του Πεκίνου: Επένδυση δισεκατομμυρίων ή νεοαποικιοκρατία; appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- “Δεν πρόλαβα να σε χορτάσω, καρδιά μου”! Σπαράζει η αρραβωνιαστικιά του 32χρονου που σκοτώθηκε
- Έκτακτο Δελτίο Ειδήσεων (video)
- Τρεις οι νεκροί από τον εκτροχιασμό του τρένου στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης
- Eurovision: Πήρε η Ελλάδα τη θέση που της άξιζε;
- 10 διαφημίσεις που αποδείχθηκαν απόλυτη... καταστροφή! (pics)
- Με πάνω από 260 χλμ έτρεχε η μοιραία Porsche
- Έκτακτο δελτίο ειδήσεων (video)
- Πρώην σύμβουλος του Βαρουφάκη: "Στις 24 Φεβρουαρίου κρέμασε τη χώρα"
- Το λείψανο της Αγίας Ελένης στην Αθήνα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Νευρικότητα από τον νέο πύραυλο που εκτόξευσε ο Κιμ – Βαριές κυρώσεις θέλει ο Τραμπ
- Τι είπαν για το χρέος (χωρίς τον Σόιμπλε) Λαγκάρντ και Τσίπρας στο Πεκίνο
- Ο Νέος Δρόμος του Πεκίνου: Επένδυση δισεκατομμυρίων ή νεοαποικιοκρατία;
- 13 όχι και τόσο συνηθισμένες φωτογραφίες του 33χρονου Ζάκερμπεργκ
- Προβάδισμα 10% για το CDU της Μέρκελ έναντι του SPD του Σουλτς
- Ο Μακρόν: «Ο κόσμος χρειάζεται τη Γαλλία περισσότερο από ποτέ»
- Τελευταία Νέα Protagon
- Ο Νέος Δρόμος του Πεκίνου: Επένδυση δισεκατομμυρίων ή νεοαποικιοκρατία;
- 13 όχι και τόσο συνηθισμένες φωτογραφίες του 33χρονου Ζάκερμπεργκ
- Νευρικότητα από τον νέο πύραυλο που εκτόξευσε ο Κιμ – Βαριές κυρώσεις θέλει ο Τραμπ
- Προβάδισμα 10% για το CDU της Μέρκελ έναντι του SPD του Σουλτς
- Ο Μακρόν: «Ο κόσμος χρειάζεται τη Γαλλία περισσότερο από ποτέ»
- Τι είπαν για το χρέος (χωρίς τον Σόιμπλε) Λαγκάρντ και Τσίπρας στο Πεκίνο
- Οκτάπους με κελύφη σαλιγκαριού (ριγέ), αχ!
- 0640
- Πώς είναι να είσαι (νέα) μαμά σήμερα;
- Mαμά δέκα χιλιάδων Volt
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Α.Κυπριανού: Πολύ σημαντική η επόμενη συνάντηση των ηγετών
- Αυστρία: Ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, το φθινόπωρο
- Εξτρέμ από την Γαλλία εξετάζει ο Ολυμπιακός
- Ψώρα ή ψωρίαση; Πώς θα καταλάβετε τι είναι – Οι διαφορές στα συμπτώματα
- Τραγωδία στο Άδενδρο: Θρήνος για τους τρεις νεκρούς (pics)
- Εκτροχιασμός τρένου - Τρεις οι νεκροί (pics + video) (upd)
- Το Κυπριακό επί τάπητος στη συνάντηση Τσίπρα – Γκουτέρες (εικόνα)
- Έως την Παρασκευή το πόρισμα για την τραγωδία με το τρένο
- Αυστρία: Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο
- ΚΚΕ: Να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος