Ο «πόλεμος» για την επιστροφή της Σαράποβα

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν κατάλαβε, για ποιο λόγο το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) χάρισε στην καλλονή του τένις εννέα μήνες ποινής. Αν έκρινε ότι η Μαρία Σαράποβα πήρε meldonium γνωρίζοντας πως είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες, έπρεπε να απορρίψει την έφεσή της. Αν πείστηκε πως δεν ήταν ενήμερη -όπως ισχυρίστηκε η ίδια- όφειλε να την αθωώσει.

Ούτε από το σκεπτικό της απόφασης, η οποία εκτείνεται σε 28 σελίδες, βγαίνει άκρη. Σε αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η διάσημη ρωσίδα τενίστρια υπέπεσε σε παράβαση των κανόνων κατά του ντόπινγκ

φέροντας κάποιο βαθμό ευθύνης, «για την οποία ένας αποκλεισμός 15 μηνών είναι κατάλληλη ποινή». Τα δυο χρόνια που της είχε «ρίξει» η διεθνής ομοσπονδία τένις, ήταν πολλά. Αν και η προσφυγή της στη Λωζάνη δεν καθάρισε τον λεκέ στη φήμη της, όπως ήλπιζε, η 29χρονη πρωταθλήτρια δήλωσε ευτυχισμένη. «Μετράω μία μία τις μέρες, μέχρι να επιστρέψω στο γήπεδο». Το ίδιο και οι χορηγοί της. Ακόμη κι αυτοί που την είχαν εγκαταλείψει, δεν βλέπουν -πια- κανένα λόγο να μην τη συνοδεύουν στα courts. Λες και τους είχε διώξει από κοντά της το μέγεθος της τιμωρίας, κι όχι το ίδιο το αμάρτημά της.

Η Tag Heuer δήλωσε «ενθουσιασμένη για τη Μαρία», και έτοιμη να συμπορευτούν ξανά. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί της», ήταν η τοποθέτηση της Nike, ενώ παρομοίως αντέδρασαν η Evian (μεταλλικό νερό) και η Head (κατασκευάζει ρακέτες του τένις).

«Είμαστε περήφανοι που σταθήκαμε στο πλευρό της Μαρίας για τους σωστούς λόγους, αυτές τις δύσκολες στιγμές», έγραψε στο twitter η εταιρεία ειδών τένις, αλλά η συγκεκριμένη ανάρτηση εξόργισε μερίδα των φίλων του σπορ. «Ντροπή», «λυπηρό», «γελοίο», ήταν οι πιο κομψοί χαρακτηρισμοί στα σχόλια που ανέβασαν στον λογαριασμό της. Στον πρόεδρο και CEO της Head, Johan Eliasch, ο οποίος την είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή, έσουραν τα περισσότερα. «Επομένως, το αφεντικό δεν έχει πρόβλημα με τις απαγορευμένες ουσίες. Κάτι τέτοιοι χορηγοί χάλασαν το τένις», έγραψε ένας από τους αγανακτισμένους.

Η Σαράποβα μπορεί να επιστρέψει στους αγώνες στις 26 Απριλίου 2017. Σύμφωνα με το καλεντάρι θα χάσει το Οπεν της Αυστραλίας, το πρώτο μεγάλο γεγονός του τένις κάθε χρόνο, όμως είναι ελεύθερη να κάνει την επανεμφάνισή της στο δεύτερο «γκραν σλαμ» της σεζόν, το Ρολάν Γκαρός, στα μέσα Μαΐου. Δεν θα είναι τόσο απλό.

Πλέον, η Μαρία δεν θα προκρίνεται απευθείας στα μεγάλα τουρνουά. Θα πρέπει να δίνει εξετάσεις στους προκριματικούς γύρους. Το άλλοτε «νούμερο ένα» της παγκόσμιας κατάταξης έχει πέσει -πλέον- στην 95η θέση, και η κατηφόρα συνεχίζεται. Η κατάταξη είναι αποτέλεσμα των επιδόσεων του αθλητή κατά τους 12 προηγούμενους μήνες. Χωρίς αγώνες δεν παίρνεις νίκες – και χωρίς νίκες δεν παίρνεις πόντους. Για να κερδίσει αυτομάτως τη συμμετοχή της, θα πρέπει να βρίσκεται στο ranking 104 και πάνω, έξι εβδομάδες πριν από την έναρξη κάθε τουρνουά. Αδύνατον.

Υπάρχουν, βεβαίως, και οι συμμετέχοντες… εκ προσωπικοτήτων, με τις λεγόμενες «wild cards». Οι διοργανωτές συνηθίζουν να προσκαλούν στα τουρνουά έναν πρώην Νο 1 αθλητή, όμως οι ιθύνοντες του Ρολάν Γκαρός ή του Ουΐμπλεντον δεν θα τολμήσουν να δώσουν αυτό το προνόμιο σε μια αθλήτρια που καταδικάστηκε για ντόπινγκ. Στην ουσία, η Μαρία θα αρχίσει πάλι από το «μηδέν». Πιθανότατα από τα τουρνουά του Ραμπάτ (Μαρόκο) ή της Πράγας.

Στα πρώτα της γκραν σλαμ στο Παρίσι ή στο Λονδίνο -εφόσον προκριθεί- θα της επιφυλάξει εχθρική υποδοχή και μερίδα του κοινού. Ιδίως οι οπαδοί της Σερένα Ουίλιαμς. Αυτοί είναι -κυρίως- που έχουν επαναστατήσει, θεωρώντας οτι η εντυπωσιακή εμφάνιση της Σαράποβα, της πρόσφερε αυτή την απαράδεκτη επιείκεια. Οπως -στο παρελθόν- έκανε τους χορηγούς να στρώνουν στα πόδια της εκατομμύρια, αν και δεν υπήρξε πιο επιτυχημένη αθλήτρια από τη Σερένα.

Οταν το Forbes ανέδειξε τη Σαράποβα ως την πιο καλοπληρωμένη αθλήτρια στον κόσμο, με ετήσιο εισόδημα 29,7 εκατ. δολαρίων το 2015, οι «σερενικοί» υποστήριζαν οτι οι εταιρείες είναι… large με τη ρωσίδα, επειδή τα αφεντικά τους ονειρεύονται να πλαγιάσουν μαζί της. Τώρα, υπονοούν το ίδιο για τους δικαστές. Μια περιήγηση στους πιο δημοφιλείς ιστοτόπους του σπορ αποκαλύπτει πως αυτή η «αιώνια» διαμάχη έχει… ξεφύγει, με τους θαυμαστές της Μαρίας να ανταποδίδουν πιο βαριά πυρά.

«Τα χέρια δεν λένε ψέματα, η Σερένα έχει γεννηθεί άντρας. Ο δεξιός παράμεσος του άντρα είναι μεγαλύτερος από τον δείκτη, ενώ της γυναίκας είναι μικρότερος».

«Τα αδέρφια (brothers) Ουίλιαμς είναι τρομακτικά να τα βλέπεις».

«Η Σερένα είναι ερμαφρόδιτη. Ο σκελετός της, η λεκάνη της, οι γοφοί της, δεν θυμίζουν γυναίκα».

«Είναι πολύ πιο αρρενωπή από οποιονδήποτε άντρα στο Γαλλικό Οπεν. Προκαλεί αηδία».

«Οταν βλέπω τη Σερένα να παίζει, αισθάνομαι λιγότερο άντρας».

Αρθρα στον διεθνή Τύπο, σχόλια στα social media, ακόμη και επώνυμες δηλώσεις (για παράδειγμα, του προέδρου της ρωσικής ομοσπονδίας τένις), έχουν επιδοθεί σε ένα απαράμιλλο bullying της σπουδαίας αντιπάλου της Μαρίας, η οποία ποτέ δεν συνελήφθη ντοπαρισμένη αλλά «δεν μπορεί να μην είναι». Η ετυμηγορία του CAS απέδειξε οτι… χούλιγκανς υπάρχουν και στο ευγενές σπορ του τένις. Η Σαράποβα θα επιστρέψει στα courts μόλις στα 29 της. Οι αδελφές Ουΐλιαμς παραμένουν σε top επίπεδο, παρά τα 35-36 τους χρόνια. Το νέο «νούμερο ένα» στον κόσμο, η Αντζελίκ Κέρμπερ, είναι 28. Και το κοινό της γυναικείας ρακέτας, πιο φανατισμένο παρά ποτέ.

The post Ο «πόλεμος» για την επιστροφή της Σαράποβα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα