Ο πόλεμος Ντράγκι-Βερολίνου συνεχίζεται

15:11 4/5/2016 - Πηγή: Protagon

Ούτε 15 μέρες δεν πέρασαν. Ούτε 15 μέρες από την ώρα που ο Μάριο Ντράγκι άκουσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τον κατηγορεί για την άνοδο της Ακρας Δεξιάς στη Γερμανία, εξαιτίας της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (θυμηθείτε εδώ).

Και η απάντηση από τον ιταλό κεντρικό τραπεζίτη μπορεί να μην ήταν άμεση (εσκεμμένα), αλλά ήταν σκληρή (επίσης εσκεμμένα).

Ο Ντράγκι πέρασε στην αντεπίθεση απέναντι

στη γερμανική κριτική για τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια στην ευρωζώνη, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ να τονίζει πως δεν είναι η πολιτική αυτή που ευθύνεται για τα σημερινά προβλήματα που εμφανίζονται στις εθνικές οικονομίες των κρατών-μελών της ΕΕ και της ευρωζώνης (εδώ ολόκληρη η ομιλία του). Τι ευθύνεται, με βάση το σκεπτικό του Ντράγκι; «Η υπερσυσσώρευση αποταμιεύσεων». Και εκεί έγινε το… έλα να δεις. Γιατί ο ιταλός παράγοντας δεν μίλησε μόνο για τον υπερβολικό όγκο αποταμιεύσεων, αλλά φρόντισε να βάλει στο κάδρο και το Βερολίνο, προσθέτοντας πως η πολιτική που ασκεί η Ανγκελα Μέρκελ, επηρεασμένη από τον Σόιμπλε, είναι αυτή που κάνει πολίτες και επιχειρήσεις να κρατούν τα χρήματά τους στις τραπεζικές θυρίδες.

Ο ιταλός τραπεζίτης ήταν πολύ προσεκτικός. Δεν κατακρεούργησε τη Γερμανία, την «έσφαξε με το γάντι», όμως. Είπε πως «εν μέρει έχει ευθύνη για την υπερσυσσώρευση αποταμιεύσεων». «Εχουμε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών που υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και η μεγαλύτερη οικονομία μας, η Γερμανία, έχει πλεόνασμα πάνω από το 5% του ΑΕΠ για σχεδόν μία δεκαετία», συμπλήρωσε με νόημα ο κεντρικός τραπεζίτης του ευρώ.

Ε, δεν χρειάζεται και πολύ για να καταλάβουν οι γνωρίζοντες τις αγορές τι εννοούσε…

Σημείωσε, επίσης, ότι οι γερμανοί πολίτες μπορούν να έχουν «ικανοποιητικά» κέρδη αν κατανείμουν τα χρήματά τους σε μεγαλύτερη ποικιλία ευκαιριών, αντί απλώς να τα αποταμιεύουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς με χαμηλά επιτόκια. Ενδεικτικά, ο Ντράκι ανέφερε ότι το μέσο νοικοκυριό στις ΗΠΑ επενδύει περίπου το ένα τρίτο του εισοδήματός του σε τίτλους και κρατά μόλις το 15% σε μετρητά ή καταθέσεις. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι σχεδόν 40%. Με άλλα λόγια, ο Ντράγκι φρόντισε να μπει στα χωράφια του Σόιμπλε και να μιλήσει όπως θα μιλούσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Απευθύνθηκε στους πολίτες μιας χώρας, λέγοντάς τους τι είναι καλύτερο για τους ίδιους και τις επενδύσεις του. Βέβαια, κάτι αντίστοιχο είχε κάνει ο Σόιμπλε, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι σχέσεις Ντράγκι-Μέρκελ (αριστερά) δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, πλέον / photo: Kai Pfaffenbach@REUTERS

Και η πολιτική στη μέση

Αλλά ο Μάριο Ντράγκι δεν έμεινε μόνο στα τεχνικά ζητήματα. Δεν στάθηκε απλώς στα όσα αφορούν τα επιτόκια και τις λεπτομέρειες που ελάχιστοι πολίτες μπορούν να κατανοήσουν χωρίς επεξήγηση. Πέρασε στα χωράφια και της πολιτικής, κάτι που φαίνεται να ξαφνιάζει αρκετούς αναλυτές, αφού είναι κάτι που δεν το συνηθίζει, αφενός, και, αφετέρου, δεν περιλαμβάνεται και στο πακέτο αρμοδιοτήτων του. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ διαμήνυσε πως τα πραγματικά επιτόκια θα αυξηθούν μόνο όταν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης υλοποιήσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν μία καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην αποταμίευση και την επένδυση. «Για όλους αυτούς που θέλουν να δουν επιστροφή σε πιο φυσιολογικά επίπεδα επιτοκίων αυτό είναι κρίσιμο μέρος της λύσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα αυτά γίνονται στον απόηχο της πρόσκλησης από το γερμανικό κοινοβούλιο προς τον ιταλό παράγοντα να καταθέσει υπόμνημα με το οποίο θα επεξηγεί τους λόγους που τον κάνουν να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο στον τομέα της νομισματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεσμών του γερμανικού κοινοβουλίου απηύθυνε «πρόσκληση και όχι κλήτευση» -όπως τόνισε ο πρόεδρός της, Γκούντερ Κριχμπάουμ- στον Ντράγκι.

Σας φαίνεται ασυνήθιστο για πρόεδρο της ΕΚΤ να δίνει απαντήσεις σε εθνικό κοινοβούλιο; Ε, είναι. Εχει να συμβεί από το 2012.

The post Ο πόλεμος Ντράγκι-Βερολίνου συνεχίζεται appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα