Ο Ρέντσι επιστρέφει: «Europa si, ma non cosi!»*

«Ναι στην Ευρώπη, αλλά όχι έτσι»*. Τα λόγια αυτά δεν ανήκουν ούτε στην Aνγκελα Μέρκελ ούτε στον Εμανουέλ Μακρόν αλλά στον Ματέο Ρέντσι, τον πολλά υποσχόμενο πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρώην επίδοξο αναμορφωτή, όχι μόνον της χώρας του, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Την γνώμη του αυτή την είχε εκφράσει τον Απρίλιο του 2017. Αλλά σχεδόν έναν χρόνο μετά, έπειτα από την κατάρρευση του δικού του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στα χέρια των λαϊκιστικών και εθνικιστικών δυνάμεων της Ιταλίας στις εκλογές

του περασμένου Μαρτίου, όλα έδειχναν πως ο 43χρονος πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας θα αποσυρόταν οριστικά από την πολιτική.

Αυτές τις ημέρες, όμως, ο Ρέντσι επέστρεψε στο προσκήνιο. «Θα πάω στα σχολεία, στις τηλεοράσεις. Νομίζουν πως απαλλάχτηκαν από εμένα, αλλά κάνουν λάθος», προειδοποίησε, μιλώντας την περασμένη Κυριακή σε κομματική εκδήλωση στη Φλωρεντία. «Δεν αγωνιώ να επιστρέψω κάπου», έσπευσε επίσης να ξεκαθαρίσει, τονίζοντας, ωστόσο, αμέσως μετά: «Αγωνιώ να μην αφήσουμε την πολιτική σε όσους πιστεύουν πως αποτελεί μια προέκταση του Facebook». Με λίγα λόγια, ο Ρέντσι υπονόησε ότι εάν ήταν στο χέρι του, ο ίδιος πιθανώς να επέλεγε να ιδιωτεύσει αλλά υπάρχει «αυτή η κυβέρνηση της Ιταλίας», εξήγησε, «που μας αναγκάζει να σταματήσουμε να παραιτούμαστε και να ξεκινήσουμε ξανά».

Μια- δυο ημέρες μετά, όμως, ο Ρέντσι μετέβη στο Μιλάνο, οι πολίτες του οποίου στις εκλογές του Μαρτίου στήριξαν στην πλειοψηφία τους την Κεντροαριστερά. Παρότι η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας αποτελεί, πέρα από επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της Ιταλίας, την έδρα της ακροδεξιάς, εθνικιστικής και συγκυβερνώσας Λέγκας του Βορρά, του έτερου Ματέο (Σαλβίνι) που φιλοδοξεί, εξίσου με τον συνονόματό του, να μεταλλάξει την Ιταλία αλλά και την Ευρώπη.

Αλλά αυτήν τη φορά ο Ρέντσι θέλησε να επισημάνει κάτι άλλο. Και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να ξεχάσουν τη σκιαμαχία – αναφέρουν οι Financial Times – που εκτυλίσσεται στο εσωτερικό της εθνικολαϊκιστικής κυβέρνησης της Ιταλίας για τον νέο προϋπολογισμό, και να στρέψουν την προσοχή τους στις Βρυξέλλες. Γιατί εκεί υπάρχει ένας άλλος κίνδυνος.

«Δεν ανησυχώ για την ψήφιση του προϋπολογισμού, ανησυχώ για τις ευρωεκλογές την επόμενη χρονιά», αποκάλυψε ο πρώην επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος που ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να έχουμε μια επανάσταση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς…η Ευρώπη αποτελεί ένα τεράστιο πολύπλοκο χάος», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως για να αναχαιτίσουν το κύμα του λαϊκισμού, τα κεντρώα κόμματα της ΕΕ θα πρέπει να μιλήσουν στους πολίτες «με νούμερα και πάθος». Επέκρινε επίσης την (πρώην σύμμαχό του) Ανγκελα Μέρκελ για τη στήριξή της προς τον συντηρητικό Βαυαρό Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην προσπάθεια του να κερδίσει την προεδρία της Κομισιόν την επόμενη χρονιά μετά την αποχώρηση του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

«Θεωρώ πως ο Βέμπερ θα μπορούσε να ωφελήσει τον Σαλβίνι. Νομίζω πως αυτός που κινεί τα νήματα του λαϊκισμού στην Ευρώπη είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η θέση της Ιταλίας είναι με τη Γαλλία και τη Γερμανία, όχι με το Βίζεγκραντ», υπογράμμισε, παραβλέποντας, όμως, ότι ο ιταλικός λαός στράφηκε μαζικά προς τους λαϊκιστές του Κινήματος 5 Αστέρων και τους εθνικιστές της Λέγκας (αμφότεροι είναι και ευρωσκεπτικιστές) καταδικάζοντας τους κεντροαριστερούς Δημοκράτες της Ιταλίας στο 18,7%. Πριν από μια τετραετία, στις ευρωεκλογές του 2014, το Δημοκρατικό Κόμμα με ηγέτη τον Ρέντσι είχε λάβει το 40,8% των ψήφων, «ποσοστό στο οποίο δεν έχει φτάσει κανένας από το 1959 και μετά», όπως δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ο ίδιος στους Ιταλούς.

Φημολογείται πως ο Ρέντσι προετοιμάζει την επιστροφή του στην ιταλική και ευρωπαϊκή πολιτική μέσω της απομάκρυνσής του από το Δημοκρατικό Κόμμα και της ίδρυσης ενός νέου κεντρώου πολιτικού σχηματισμού, κατά το πρότυπο του En Marche!, του κινήματος που οδήγησε τον Εμανουέλ Μακρόν (έναν άλλον επίδοξο αναμορφωτή της Ευρώπης, πέραν της πατρίδας του) στη γαλλική προεδρία.

Την ώρα, όμως, που ο Ρέντσι λέει τα δικά του και η πλειονότητα των Γάλλων έχουν αρνητική γνώμη για τον ηγέτη τους, το TIME αφιερώνει το πρωτοσέλιδό του στον Ματέο Σαλβίνι, «το νέο πρόσωπο της Ευρώπης», τον «τσάρο της μετανάστευσης της Ιταλίας, αποστολή του οποίου είναι να διαλύσει την ΕΕ».

The post Ο Ρέντσι επιστρέφει: «Europa si, ma non cosi!»* appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα