Ο Σαλάχ, το Ραμαζάνι και οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ που θα γίνουν… μουσουλμάνοι

Ο μεγάλος τελικός του Champions League ενδέχεται να κριθεί σε μόλις 52 λεπτά. Οχι κατά τη διάρκεια αλλά πριν από τον πολυαναμενόμενο αγώνα. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα από τις 20:53 του Σαββάτου 26 Μαΐου, όταν ο ήλιος στο στάδιο του Κιέβου δύσει, έως τις 21:45, ώρα έναρξης της μεγάλης αναμέτρησης ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Λίβερπουλ. Λιγότερο από μία ώρα, οπότε, θα έχει στη διάθεσή του ο Μοχάμεντ Σαλάχ

για να ξεκινήσει να τρώει και να πίνει έπειτα από μια ημέρα απόλυτης νηστείας που θα τηρήσει, σύμφωνα με όλα όσα ορίζει η θρησκεία του, έως και λίγα λεπτά πριν από τον πιο σημαντικό, έως σήμερα, αγώνα της καριέρας του.

Ο αιγύπτιος άσος της Λίβερπουλ, πέρα από ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από τα ευρωπαϊκά γήπεδα, είναι επίσης ένας πιστός μουσουλμάνος. Αυτό σημαίνει ότι από χθες ο «Momo» δεν μπορεί να φάει ούτε να πιει από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου. Γιατί χθες, δέκα ημέρες προτού η ομάδα του διεκδικήσει, έπειτα από έντεκα χρόνια, τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης από την κραταιά Ρεάλ που επιδιώκει να στεφθεί βασίλισσα ακόμη μία φορά, τρίτη συνεχόμενη και 13η συνολικά, ξεκίνησε το Ραμαζάνι. Και 15 ώρες την ημέρα δίχως φαγητό ούτε νερό αποτελεί μια δύσκολη αποστολή, ακόμα και για κάποιον που έχει περίσσευμα πίστης (και στον εαυτό του, πέρα από τον Αλλάχ) όπως ο Σαλάχ.

Ο Μο Φάρα, ανέβαλε τη νηστεία, πήρε δύο χρυσά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Πήρε και τον τίτλο του Sir… (φωτό: REUTERS/ Paul Childs)

Σίγουρα, ενώπιον μιας τόσο σημαντικής ημέρας, πολλοί μουσουλμάνοι αθλητές θα ανέβαλαν τη νηστεία. Οπως επέλεξε να κάνει, δίχως να προκαλέσει αντιδράσεις, ο βρετανός δρομέας μεγάλων αποστάσεων Μοχάμεντ Μο Φάρα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Και μάλλον έπραξε σωστά δεδομένου ότι κέρδισε, πέρα από δύο χρυσά μετάλλια, και τον τίτλο του Sir. Σχετική άδεια έλαβαν και τα μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αιγύπτου από τον Μεγάλο Μουφτή του Καΐρου ενόψει του Μουντιάλ που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Ρωσίας. Οι Αιγύπτιοι, τελευταία φορά στην τελική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου συμμετείχαν πριν από 28 χρόνια ενώ φέτος κατάφεραν να προκριθούν χάρη σε ένα πέναλτι που εκτέλεσε στο 95ο λεπτό ο Σαλάχ, κάνοντας όλη την Αίγυπτο να αναφωνήσει «Αλλάχ ου άκμπαρ» (ο Θεός είναι μεγάλος). «Οι παίκτες θα νηστεύσουν όταν επιστρέψουν» αποφάνθηκε ο Σαούκι Αλάμ.

Ακόμα και το Κοράνι επιτρέπει την αναβολή της νηστείας για όσους, μεταξύ και άλλων, ταξιδεύουν. Αλλά αποτελεί γεγονός, αναφέρουν ανήσυχα τα βρετανικά Μέσα και υπερήφανα εκείνα της Αιγύπτου, ότι ο Σαλάχ δεν σκοπεύει να παραβεί όλα όσα ορίζει η σαρία, ο ισλαμικός νόμος, ένα από τα πέντε θεμέλια του οποίου είναι η νηστεία κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανίου. Παραβλέποντας ότι ο «Momo» κατάφερε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο να αναδειχτεί σε απόλυτο πρωταγωνιστή της Premier League, σημειώνοντας 32 τέρματα σε 38 αγώνες, και φτάνοντας, έτσι, στην ηλικία των 25 ετών να διεκδικεί τη Χρυσή Μπάλα, έπειτα από δέκα χρόνια απόλυτης κυριαρχίας του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο. Μια νίκη στον τελικό του Κιέβου θα ήταν αρκετή για να αναδειχτεί και επίσημα καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς, αλλά ο Σαλάχ κινδυνεύει να αγωνιστεί όντας εξαντλημένος.

Ο θρυλικός σέντερ των Χιούστον Ρόκετς, Χακίμ Ολάζουον (αριστερά) στους τελικούς του ΝΒΑ το 1995. Αισθανόταν «ελαφρύς και γεμάτος ενέργεια» παρά τη νηστεία. Κατάφερε μάλιστα να νικήσει κατά κράτος τον θηριώδη Σακίλ Ο Νιλ των Ορλάντο Μάτζικ (φωτό: Allspor/Getty Images?Ideal Image)

Σε κάθε περίπτωση θα ήταν σίγουρα καλύτερο να μη διαβάσει όλα όσα είπε ο ίδιος για τον εαυτό του την περίοδο που έπαιζε (λίγο και όχι καλά) στην Τσέλσι, όταν δήλωσε ότι «το Ραμαζάνι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας με καταπόνησε», πείθοντας, έτσι, τον Μουρίνιο να τον δανείσει στη Φιορεντίνα. Ενδεχομένως να πρέπει να διαβάσει, αναφέρει η Corriere della Sera, την ιστορία του θρυλικού Χακίμ «The Dream» Ολάζουον, ενός από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες στην ιστορία του NBA. Τον Φεβρουάριο του 1995, ο γίγαντας με ύψος 2.13 από τη Νιγηρία επέλεξε να νηστέψει κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, την περίοδο, μάλιστα, που διεξάγονταν οι αγώνες για τα playoff. Πολλοί φοβόντουσαν πως θα κατέρρεε αλλά εκείνος σκόραρε κατά μέσο όρο 30 πόντους σε κάθε παιχνίδι. «Όταν νηστεύεις αισθάνεσαι ελαφρύς και γεμάτος ενέργεια, τουλάχιστον έτσι αισθανόμουν εγώ. Θα μπορούσα να συνεχίσω για όλη τη χρονιά», σημείωσε ο ίδιος μετά από χρόνια.

Πάντως είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Σαλάχ είναι τόσο δημοφιλής και αγαπητός που δεν φοβάται την κριτική. Ούτε από τα «αδέλφια» του στην Αίγυπτο ούτε από τους πιστούς οπαδούς της Λίβερπουλ οι οποίοι πλέον τραγουδούν «If he scores another few, then I’ll be a muslim too» (αν σκοράρει μερικά ακόμα, τότε θα γίνω μουσουλμάνος και εγώ).

The post Ο Σαλάχ, το Ραμαζάνι και οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ που θα γίνουν… μουσουλμάνοι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα