Ο Τραμπ στον τόπο του (περιβαλλοντικού) εγκλήματος

Προεκλογικά δεν είχε κάποια πολύ καθαρή στάση ενώ μετεκλογικά αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συνθήκη του Παρισιού.

Για να το θέσουμε διακριτικά, ο Τραμπ είναι ένας σκεπτικιστής της κλιματικής αλλαγής –αν δεν είναι ένας επίμονος αρνητής αυτού που όλοι οι επιστήμονες υπογραμμίζουν, τη σύνδεση του ανθρώπινου παράγοντα με την αλλαγή στο κλίμα του πλανήτη και την έξαρση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν επισκέπτεται τώρα το Τέξας, το οποίο τις τελευταίες ημέρες δοκιμάζεται σκληρά από την

πρωτοφανούς έντασης τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ.

Το Χιούστον, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που οφείλει πολλά από την ευημερία της στο πετρέλαιο, αυτές τις ημέρες κατακλύζεται από νερά εξαιτίας του Χάρβεϊ.

Η εικόνα, σημειώνει ο Independent, δεν τιμά μια υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ: πάνω από 30.000 πολίτες έχουν άμεση ανάγκη από μετεγκατάσταση και γύρω στο μισό εκατομμύριο είναι αυτοί που επηρεάζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Η εντολή που δόθηκε στους πολίτες ήταν να προστατευτούν στις κατοικίες τους παρά να μετακινηθούν σε καταφύγια. Ο δήμαρχος της πόλης λέει ότι δεν θα μπορούσε να ζητήσει μια τέτοια επιχείρηση εκκένωσης γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα για μια τέτοια πόλη (που έχει 6,6 εκατ. κατοίκους).

Αν υπάρχει μια κάποια δικαιολογία είναι ότι ο Χάρβεϊ είναι μια από τις χειρότερες καταιγίδες των τελευταίων ετών, ακόμη και αν στην πορεία αποδυναμώθηκε σημαντικά. Από την άλλη είναι και δύσκολο να προβλέψει κανένας πόσο νερό θα πέσει.

Είναι όμως αυτά πραγματικά δικαιολογία;

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυτά που λέμε «ακραία φαινόμενα» θα γίνουν και πιο συχνά και ακόμα πιο ακραία.

Έτσι η επίσκεψη του προέδρου στο πλημμυρόπληκτο Τέξας θα γίνει ευκαιρία να έχει ο Τραμπ αυτό που οι συμπατριώτες του Αμερικανοί αποκαλούν «reality check». Η συνειδητοποίηση με άλλα λόγια του πώς έχει ο κόσμος μας, αυτή που διαλύει τις αυταπάτες μας.

Ο Τραμπ, σημειώνει η εφημερίδα, πρέπει να υποσχεθεί πολλά στους Τεξανούς: ομοσπονδιακή βοήθεια και υλοποίησή της όσο πιο γρήγορα.

Είναι όμως πιο ενδιαφέρον αν η επί τόπου παρουσία του και όσα θα δει εκεί θα αλλάξουν την αντίληψή του για την κλιματική αλλαγή. Γιατί η αντιμετώπιση με τα λόγια και τις πράξεις άμεσης ανακούφισης των πληγέντων είναι εύκολη, αλλά το πρόβλημα που συνιστά η κλιματική αλλαγή παραμένει, καταλήγει ο Independent.

The post Ο Τραμπ στον τόπο του (περιβαλλοντικού) εγκλήματος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα