Ο Τσίπρας για «την Ευρώπη που ονειρευόμαστε»
Την ημέρα της γιορτής των 60 χρόνων της ΕΕ, ημέρα που ορίστηκε η επανεκκίνησή της με την υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης για το μέλλον της Ενωσης των «27» ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε», κάλεσε σε αγώνα για την επανίδρυση του κοινωνικού μοντέλου, ενώ, παράλληλα, επιτέθηκε κατά των ελληνικών συνδικαλιστικών ενώσεων.
«Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε και θέλουμε, αλλά δεν υπάρχει
Οπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έθεσε το κρίσιμο ερώτημα αν ισχύει το κοινωνικό κεκτημένο για όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Πήρα καταφατική απάντηση αλλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. «Δεν μπορούμε να ονειρευτούμε το μέλλον της ΕΕ χωρίς τα κοινωνικά δικαιώματα. Απαραίτητη η επανίδρυση του κοινωνικού μοντέλου» είπε ο κ. Τσίπρας.
Υστερα επιτέθηκε κατά των συνδικαλιστικών ενώσεων κάνοντας λόγο για μία αντίφαση: «Είμαστε εδώ στην Ρώμη και δίνουμε μια μάχη για λογαριασμό των εργαζομένων, σε Ελλάδα και Ευρώπη, χωρίς την υποστήριξη από τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία αντί να είναι στην πρώτη γραμμή, έχουν παραμείνει στην οπισθοφυλακή».
Συνέχισε τονίζοντας: «Δίνουμε έναν αγώνα για την προστασία τόσο των ευρωπαϊκών αξίων, όσο και του κοινωνικού κεκτημένου και της πολιτικής αξιοπιστίας, αλλά και του συνδικαλισμού».
Τέλος, κάνοντας και μια σύνδεση με την 25η Μαρτίου που είναι η εθνική μας επέτειος, ο ίδιος είπε ότι «όπως το 1821, έτσι και σήμερα είναι κυρίαρχος ο αγώνας για την εθνική μας κυριαρχία».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο πρώτος εχθρός της EE είναι οι νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις που έχουμε πάρει τα τελευταία χρόνια». Τόνισε ότι «πρέπει να ξανασκεφτούμε και να επαναθεωρήσουμε τις ιδρυτικές μας αρχές, τα κοινωνικά δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να επανιδρύσουμε το κοινωνικό μοντέλο».
Και υπογράμμισε: «Ο λαϊκισμός της άκρας δεξιάς είναι το πιο επικίνδυνο».
Προβληματισμένος ο κ. Τσίπρας με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις τους (REUTERS/Tony Gentile)Απάντηση του Τουσκ στην επιστολή ΤσίπραΝωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την υπογραφή της Διακήρυξης, ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απάντησε και δημόσια στην επιστολή του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα εργασιακά. Σημείωσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι θέση που ασπάζονται όλοι στην ΕΕ.
«Ο έλληνας πρωθυπουργός, στην επιστολή του, μου ανέφερε ότι θεωρεί ότι ως κοινωνικοί εταίροι πρέπει να συνεχίσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και ότι τα εργασιακά δικαιώματα θα αφορούν όλη την Ευρώπη και θα εντάσσονται στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου. Αυτά συζητήθηκαν και αποτελεί θέση που μοιραζόμαστε όλοι», είπε χαρακτηριστικά.
Σχόλιο από κυβερνητικές πηγέςΟπως αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης, «με την επιστολή που απέστειλε (ο Πρωθυπουργός) στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και τους 26 αρχηγούς κρατών-μελών της ΕΕ , το επίμαχο ζήτημα ξαναμπήκε στην ατζέντα». Επισημαίνουν ότι ιδίως ο Ντόναλντ Τουσκ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιστολή για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «κύκλοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνιζαν πως η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού απέσπασε την υποστήριξη του Ντόναλντ Τουσκ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι αμφότεροι επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα της ευρωπαϊκής ηγεσίας να παραμείνει προτεραιότητα της Ευρώπης της επόμενης δεκαετίας το κοινωνικό κεκτημένο, κυρίως σε ό,τι αφορά στην προστασία των εργασιακών σχέσεων και υπογράμμιζαν ότι ο Τουσκ ήταν σε στενή επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του για υποστήριξη».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί μίλησαν στο τηλέφωνο την Τρίτη, οπότε ο κ. Τσίπρας έθεσε στον κ. Τουσκ το ζήτημα της κωλυσιεργίας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση με αιχμή τα εργασιακά και συγκεκριμένα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ακολούθησε η επιστολή του πρωθυπουργού και η σημερινή απάντηση του προέδρου Τουσκ.
Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι «το τελικό κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης έχει πολύ έντονες αναφορές στο κοινωνικό κεκτημένο, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία που απασχολούν τις χώρες του Νότου, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας και η προστασία του ρόλου των κοινωνικών εταίρων» και σημειώνει ότι «αυτές οι αναφορές ήρθαν ως αποτέλεσμα ολόκληρης της διεργασίας που ξεκίνησε στη Μπρατισλάβα τον περασμένο Σεπτέμβριο και του πολιτικού διαλόγου που ακολούθησε». Επιπλέον, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μια πιο συγκεκριμένη δέσμευση δεν ήταν δυνατό να υπάρξει λόγω «νομικών περιορισμών», καθώς σε ορισμένες χώρες τα κοινωνικά συστήματα δεν εμπίπτουν σε ευρωπαϊκή αρμοδιότητα.
The post Ο Τσίπρας για «την Ευρώπη που ονειρευόμαστε» appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Εγώ είμαι ο μανιακός δολοφόνος που επιτίθεται σε ταξιτζήδες»
- Ανατροπή στο θρίλερ του επιχειρηματία στη Θεσσαλονίκη: Η νέα μαρτυρία και οι έρευνες στον Αξιό
- Απίστευτο τρολάρισμα στον Λάμπρο Χούτο από το Γιάννη Βαρδή: Δείτε τι έγραψε
- Μπουτάρης: Να καταργηθεί τώρα αυτή η παρέλαση της 25ης Μαρτίου
- «Τρελάθηκαν» στον ΠΑΟ με Σκίμπε
- ΠΑΤΡΑ: Εκαψαν την μεγάλη σημαία στην Πλατεία Όλγας
- Πολύνεκρο ναυάγιο με νεκρούς και αγνοούμενους στο Αιγαίο
- Παραλίγο να καεί μέσα στην Πορσε ο Λιάγκας
- Ποια είναι η μοιραία γυναίκα του φονικού στο Μοσχάτο
- Τι κάνει η καφεΐνη στο σώμα και στον εγκέφαλο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon

- Τελευταία Νέα Protagon
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μπουτάρης: Να καταργηθεί η παρέλαση της 25η Μαρτίου
- Τι είδε ο Μάγος: Στον αστερισμό του 1821
- Στην παρέλαση με πανό διαμαρτυρίας για το αεροδρόμιο (Photo)
- Survivor: Παραμένει στον Άγιο Δομίνικο η Σόφη Πασχάλη [εικόνα]
- Υπεγράφη η Διακήρυξη της Ρώμης – Στήριξη της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην πρωτοβουλία Τσίπρα
- 23 Μαρτίου η Γιορτή της Μετεωρολογίας (video)
- Οι δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τα σπίτια που θα βγουν στο σφυρί
- Μπουτάρης: Να καταργηθεί η παρέλαση της 25ης Μαρτίου με τη σημερινή μορφή
- Ο Στίβεν Χόκινγκ έβγαλε ομιλία μέσω ολογράμματος στο Χονγκ Κονγκ