Οι Αγγλοι κυνήγησαν το γκολ-φάντασμα

10:21 9/1/2016 - Πηγή: Protagon

Είναι μια ιστορία με ένα φάντασμα. Οχι τρομακτική. Είναι μια από αυτές τις ιστορίες με φαντάσματα που δίνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον σε μια παλιά υπόθεση. Πολύ παλιά υπόθεση, που μετρά πια 50 χρόνια.

Ηταν εκείνο το καλοκαίρι του 1966, σχεδόν μισό αιώνα πριν, όταν η Αγγλία μέσα σε γενική ευφορία κατακτούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο ποδόσφαιρο. Οι πατέρες του αθλήματος Εγγλέζοι νικούσαν τους Γερμανούς και σήκωναν το χρυσό τρόπαιο που είχαν φτιάξει οι Γάλλοι. Μόνο που αυτή τη λαμπερή στιγμή της αγγλικής ιστορίας

ήλθε να στοιχειώσει ένα φάντασμα. Για την ακρίβεια ένα γκολ-φάντασμα, όπως βάφτισε ο παγκόσμιος Τύπος το τρίτο τέρμα της Αγγλίας στον τελικό με τη Δυτική Γερμανία στο Γουέμπλεϊ.

Το τελικό σκορ, ύστερα από την παράταση, ήταν βέβαια 4-2 αλλά το αμφισβητούμενο τρίτο γκολ του Τζεφ Χερστ στο 101′ της αναμέτρησης ήρθε να ρίξει μια βαριά σκιά στην χωρίς προηγούμενο επιτυχία. Πέρασε τη γραμμή του Χανς Τιλκόφσκι η μπάλα, αφού χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι ή όχι; Το γκολ-φάντασμα δεν δίχασε Εγγλέζους και Γερμανούς, αλλά μαγνήτισε και ολόκληρη την υφήλιο, που χάρη και στην τηλεόραση παραδιδόταν πια αμαχητί στη σαγήνη του ποδοσφαίρου – μέρος αυτής της σαγήνης αναμφίβολα είναι και η «αδικία», η αμφισβητούμενη φάση, μια προβολή της σκληρής ζωής στο χορτάρι του γηπέδου.

Ο δυτικογερμανός γκολκίπερ Χανς Τιλκόφσκι στο έδαφος, η μπάλα αναπηδά. Πέρασε τη γραμμή ή όχι;

Στο μεταξύ η τηλεόραση προόδευσε. Και την περασμένη Δευτέρα το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ανακοίνωσε πως έχει αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την εγκυρότητα του γκολ – μια «μαχαιριά στην καρδιά» των γερμανών φιλάθλων, όπως σχολίασε η Bild. Αν και εδώ που τα λέμε για τους Γερμανούς το θέμα είναι ήσσονος σημασίας (κέρδισαν άλλωστε άλλα τρία Παγκόσμια Κύπελλα, το 1974, το 1990 και το 2014). Τους Αγγλους καίει ακόμα, μια που το «φάντασμα» στοιχειώνει τον μοναδικό θρίαμβό τους.

Στο πλαίσιο της δημοφιλούς εκπομπής «Monday Night Football», ο παρουσιαστής Εντ Τσάμπερλεϊν μαζί με τον παλαίμαχο αμυντικό Τζειμι Γκάραχερ επέλεξαν αυτήν την φορά – μεταξύ των αμφισβητούμενων φάσεων που συνήθως συζητούν κάθε Δευτέρα βράδυ, για την προηγούμενη αγωνιστική της Premier League – να σχολιάσουν και το γκολ-φάντασμα.

Είμαστε στο 101′ του τελικού της 30ης Ιουλίου 1966 το σκορ είναι 2-2. Ο Χερστ κεραυνοβολεί τον γερμανό τερματοφύλακα Χανς Τιλκόφσκι από κοντινή απόσταση. Η μπάλα χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια αναπηδά στο έδαφος και βγαίνει έξω από το τέρμα. «Γκολ!» φωνάζουν οι Αγγλοι. «Οχι» φωνάζουν οι Δυτικογερμανοί. Ο ελβετός διαιτητής Γκότφριεντ Ντινστ διακόπτει το ματς και τρέχει στον επόπτη γραμμής τον Σοβιετικό Τόφικ Μπαχράμοφ που μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο: η μπάλα είχε σκάσει μερικά εκατοστά μέσα στο τέρμα, άρα το γκολ ήταν έγκυρο, 3-2.

Fast forward: Μισό αιώνα μετά, ο Τζέιμι Γκάραχερ των 35 διεθνών συμμετοχών με το εθνόσημο της Αγγλίας ανακοινώνει από τη συχνότητα του Sky News: «Μπορούμε να τελειώσουμε σήμερα μια για πάντα τη συζήτηση του κατά πόσο ήταν γκολ η επί τόσα χρόνια αμφισβητούμενη φάση του Χερστ. Μπορεί ο επόπτης τότε να μην βρισκόταν στην πιο κατάλληλη θέση, ωστόσο η απόφαση του ήταν απολύτως σωστή. Οι Γερμανοί θα πρέπει πλέον να πάψουν να παραπονιούνται!»

Η ψηφιακή αναπαράσταση της επίμαχης φάσης από το βρετανικό Sky News. H μπάλα πέρασε τη γραμμή

Αμεση ήταν η αντίδραση του σκόρερ Τζεφ Χερστ ο οποίος μισό αιώνα μετά μπορεί πλέον να τουιτάρει: «Μόλις είδα την επίμαχη φάση στην εκπομπή. Η γυναίκα μου, που διάβαζε εφημερίδα, μου είπε: “Μα καλά, αυτή ήταν χιλιόμετρα μέσα!”»

Saw Sky TV Analysing the disputed goal , my wife chipped in from behind the newspaper "fool, it was miles over"

— Sir Geoff Hurst (@TheGeoffHurst) January 4, 2016

Μπορούν όμως να σβήσουν δια παντός οι αμφιβολίες δεκάδων ετών, μέσω της αναπαράστασης μιας φάσης από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, διερωτούνται ορισμένοι.

Η απάντηση των ειδικών του βρετανικού δικτύου συγκεκριμένη: «Βάλαμε στον υπολογιστή όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που υπήρχαν – τηλεοπτικές λήψεις, αποστάσεις και φωτογραφίες – και δημιουργήσαμε μια εικονική πραγματικότητα. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και όλα τα στοιχεία είναι πλέον αδιαμφισβήτητα» εξήγησε ο Στιούαρτ Μαχίνεϊ, ο ειδικός του Sky News στην Bild. Βέβαια, σημείωσε η γερμανική εφημερίδα, όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν και αναπαραστάσεις που έδειχναν το ακριβώς αντίθετο.

Δεν φεύγει έτσι εύκολα ένα φάντασμα…

The post Οι Αγγλοι κυνήγησαν το γκολ-φάντασμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα