Οι συγγραφείς που «σκότωσαν» τους εκδότες

Eφέτος ο Κιθ Χιούτον κατάφερε να αγοράσει ένα μεγάλο διαμέρισμα και το πλήρωσε με μετρητά, χρήματα που κέρδισε από την πώληση των βιβλίων του. Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο για έναν συγγραφέα, αλλά γίνεται ακόμα πιο περίεργο αν κανείς αναρωτηθεί: ποιος είναι ο Κιθ Χιούτον; Την απάντηση δίνει ο βρετανικός Guardian που παρουσιάζει την ιστορία του.

Ο Χιούτον ανήκει σε μία ειδική κατηγορία συγγραφέων «άγνωστων»

μπεστσέλερ. Εκδίδει ο ίδιος τα μυθιστορήματά του σε ψηφιακή μορφή ebook και οι πωλήσεις δεν εμφανίζονται σε καμία επίσημη λίστα. Είτε το πιστεύετε είτε όχι ο Χιούτον πούλησε τα τελευταία έξι χρόνια 500.000 αντίτυπα των βιβλίων του, όταν πολλοί γνωστότεροι συνάδελφοί του στη Βρετανία μετά βίας καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις 10.000.

Ο συγγραφέας Κιθ Χιούτον παρά την απόρριψη των παραδοσιακών εκδοτών βρήκε τον δρόμο προς την επιτυχία παίρνοντας την «παρακαμπτήριο» του Διαδικτύου. «Νιώθω σαν να κέρδισα το λότο» λέει πια |Facebook

«Μου φαίνεται σαν να κέρδισα στο λότο» λέει ό ίδιος. Στην πραγματικότητα η επιτυχία του δεν έχει να κάνει με την τύχη αλλά με την επιμονή και το ταλέντο. Προτού φτάσει στην επιτυχία αντιμετώπισε την απόρριψη περισσότερων από εκατό εκδοτών. Στη συνέχεια αποπειράθηκε να διαθέσει τα βιβλία του online, αρχικά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Η πλειονότητα των αναγνωστών δεν φάνηκε να πείθεται από αυτόν τον άγνωστο τεχνικό υπολογιστών από την επαρχία του Lancashire που γράφει ιστορίες που διαδραματίζονται στο Λος Αντζελες.

Τότε ο Χιούτον αποφάσισε να προσφέρει το βιβλίο του δωρεάν. Μέσα σε μία ημέρα το «Σκοτώνοντας την ελπίδα», κατέβηκε περισσότερες από 25.000 φορές. Αφού ξεπέρασε το σοκ της επιτυχίας το διέθεσε ξανά επί πληρωμή. Αυτή τη φορά μέσα σε τρεις μήνες κατάφερε να συγκεντρώσει εξαψήφιο ποσό. Ο δρόμος προς την επιτυχία (και το χρήμα) ήταν πια ανοιχτός.

Μία παρόμοια περίπτωση είναι της δικηγόρου LJ Ross. Ασχολήθηκε με το γράψιμο τυχαία κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας. Δεν υπέστη την ολοκληρωτική απόρριψη του Χιούτον: είχε δύο προτάσεις από εκδοτικούς οίκους αλλά οι όροι των συμβολαίων ήταν τόσο περιοριστικοί που ο σύζυγός της, της πρότεινε την ιδέα να εκδώσει μόνη της τα βιβλία της.

Είχε δίκιο: έχει ήδη πουλήσει πάνω από 900.000 αντίτυπα. Στα βιβλία που γράφει ανακατεύει μυστήριο, ρομαντισμό και κωμικά στοιχεία, ένα μείγμα που δεν έπεισε τους παραδοσιακούς εκδοτικούς οίκους. Οχι μόνο πέτυχε, αλλά το Kindle Direct, ο τομέας της Amazon που ασχολείται με τις εκδόσεις αποδίδει στον συγγραφέα το 70% της τιμής απέναντι στο σύνηθες 7,5% των παραδοσιακών εκδοτών.

Η Λίζι Κράμερ που εργάζεται ως ατζέντης πολλών συγγραφέων, επισημαίνει ότι η Amazon εντόπισε έγκαιρα το κενό που προκαλούσε η έλλειψη διάθεσης των εκδοτών να στηρίξουν εγχειρήματα που δεν μπαίνουν στα καλούπια της παραδοσιακής αγοράς βιβλίου. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ένας σημαντικός αριθμός καλών λογοτεχνικών έργων – που κατά τους εκδοτικούς οίκους δεν είχαν τα εχέγγυα για να εξασφαλίσουν μια ικανοποιητική ανταπόκριση στην αγορά – τώρα έχουν την ευκαιρία να ξεπεράσουν αυτόν τον περιορισμό και να φτάσουν στον αναγνώστη.

Οπως αντέδρασε παλαιότερα και το Χόλιγουντ απέναντι στις ανεξάρτητες παραγωγές έτσι και οι εκδότες επιτέθηκαν με σφοδρότητα στο νέο φαινόμενο χωρίς όμως επιτυχία. Οπως συνέβη και αλλού η εποχή του Διαδικτύου αλλάζει τους κανόνες και στην αγορά του βιβλίου. Η επιτυχία όμως παραμένει κυρίως υπόθεση ταλέντου.

The post Οι συγγραφείς που «σκότωσαν» τους εκδότες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα