Οι «βετεράνοι» Ομπάμα και Μέρκελ αποχαιρετιούνται

Μετά την Αθήνα, το Βερολίνο. Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε πρώτα την Ελλάδα για να στείλει ένα μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης και υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους αλλά κυρίως για να παραχωρήσει μία ομιλία – ύμνο στη Δημοκρατία και να υπενθυμίσει τι αφήνει πίσω του φεύγοντας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τη Γερμανία την επισκέφθηκε για να συναντήσει την Ανγκελα

Μέρκελ, την ισχυρή πολιτικό της Ευρώπης. Μαζί άλλωστε κλήθηκαν να διαχειριστούν τα τελευταία χρόνια την παγκόσμια τρομοκρατική απειλή, την οικονομική κρίση, το Προσφυγικό, την κρίση στην Ουκρανία, τον πόλεμο στη Συρία και την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Οπως είπε ο κ. Ομπάμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, «η καγκελάριος Μέρκελ ήταν η μοναδική ηγέτης συμμάχων μας η οποία ήταν στην ηγεσία όταν μπήκα στο Λευκό Οίκο, οπότε είμαστε βετεράνοι».

Ηδη είχε επικροτήσει την καγκελάριο σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τονίζοντας ότι είναι μία «πολιτικός που τιμά τις αρχές της». Στη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η ίδια υπήρξε μία από τις πιο κοντινούς συμμάχους της κυβέρνησης, παρότι υπήρξαν ανά καιρούς διαφορές ανάμεσα στη Ουάσιγκτον και το Βερολίνο. Υπογράμμισε την προσήλωσή της στο συμφέρων των πολιτών της χώρας της, αλλά και στη αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων.«Αν θες ένα μοντέλο για το τι είναι δυνατόν, δες το Βερολίνο, δες τη Γερμάνια, την Ανγκελα Μέρκελ και την προσωπική της ιστορία. Είναι ενδεικτική για το τι έκαναν οι Γερμανοί και πρέπει να είναι περήφανοι γι’ αυτό», τόνισε ο κ. Ομπάμα επαναλαμβάνοντας δυο τρεις φορές ότι «είναι εκπληκτική».

Κι εκείνη, ανταποδίδοντας τα εύσημα, συγκίνησε τον συνομιλητή της, τονίζοντας ότι «ο αποχαιρετισμός με τον Μπαράκ Ομπάμα μου είναι δύσκολος, επειδή η συνεργασία ήταν πολύ καλή. Αλλά η Δημοκρατία ζει μέσω των αλλαγών». Πιάνοντας το νήμα που άφησε ο αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στην Αθήνα, έστειλε ένα μήνυμα κατά του απομονωτισμού: «Ο κόσμος δεν μπορεί να υποχωρήσει σε εποχές προ της παγκοσμιοποίησης», δήλωσε. Πλατφόρμα μας είναι «η Δημοκρατία, η ελευθερία, ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ειρηνική παγκόσμια τάξη», τόνισε δίνοντας βάρος στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και πετώντας μία σπόντα για την αλλαγή ρητορικής που παρατηρείται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το σημείο με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν ίσως οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τη Ρωσία και για τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν τηρήσει καθεμία από τις δύο κυβερνήσεις. Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι η Ρωσία είναι μία στρατιωτική δύναμη με επιρροή σε όλο τον κόσμο. Είπε ότι ο ίδιος «προσπάθησε να οικοδομήσει στενές σχέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση, όμως ως ρεαλιστής αναγνώρισε ότι οι δύο χώρες έχουν πολύ διαφορετική προσέγγιση σε διάφορα επίπεδα». Αξιοποίησε την ευκαιρία ώστε να καταδικάσει τις κυβερνοεπιθέσεις που έχουν δεχθεί οργανώσεις και θεσμοί στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ρωσική προέλευση και οι οποίες «ξεπερνούν τα όρια». Αλλά κατέληξε ότι «είναι στο συμφέρον μας να συνεργαστούμε μαζί με τη Ρωσία».

Σε αυτό το πνεύμα, ο κ. Ομπάμα έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τη Μόσχα στα χρόνια της θητείας του. Εκφράζοντας την ελπίδα του ότι ο κ. Τραμπ θα συνεχίσει την επιδίωξη εποικοδομητικών σχέσεων με τη Μόσχα τόνισε ότι ελπίζει ότι σε περίπτωση που η Μόσχα παραβιάσει αξίες ή διεθνείς κανονισμούς, ο διάδοχός της θα την αντιμετωπίσει.

Αναφερόμενη στις διεθνείς σχέσεις με τη Ρωσία η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι «από ευρωπαϊκή σκοπιά, η Ρωσία είναι γείτονάς μας και έχουμε συμφέρον καλών σχέσεων, όμως όταν υπάρχει διάσταση απόψεων πρέπει αυτό να τίθεται καθαρά». Σχετικά με τις προθέσεις της για τις γερμανικές εκλογές, είπε ότι θα εκφραστεί στην κατάλληλη χρονική στιγμή.

Τόνισε ότι η Γερμανία «χρωστά πολλά στις ΗΠΑ κατά τη μεταπολεμική εποχή, όχι μόνο αμέσως μετά τον πόλεμο αλλά και κατά τη διάρκεια της Επανένωσης» και επεσήμανε ότι «οι διεθνείς συνασπισμοί, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είναι καίριοι για εμάς». Μιλώντας και εκείνη για την αξία της Δημοκρατίας και τον κίνδυνο του λαϊκισμού, τόνισε ότι «χρέος της πολιτικής είναι να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις», επικρίνοντας το διχαστικό λόγο:«Δεν μπορεί η μία πλευρά να λέει «εμείς είμαστε ο λαός, κι οι άλλοι δεν είναι»».

Την Παρασκευή η κυρία Μέρκελ και ο κ. Ομπάμα θα συμμετέχουν σε μίνι σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της Βρετανίας, τη Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας.

The post Οι «βετεράνοι» Ομπάμα και Μέρκελ αποχαιρετιούνται appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα