Οι ξύλινοι ουρανοξύστες μπορούν να σώσουν τον πλανήτη;

Πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι ο χρόνος που απομένει στην ανθρωπότητα να αναλάβει δράση προκειμένου να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή είναι πλέον ελάχιστη. Εχουμε μόνο δύο χρόνια είπε, πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες.

Θα μπορούσε άραγε να αντιστραφεί η πορεία και να αποφευχθεί ο κίνδυνος; Επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι σε διάφορα μέρη του κόσμου δουλεύουν εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση και κάνουν τις προτάσεις τους με στόχο δραστικές

αλλαγές.

Στη Βρετανία, για παράδειγμα, η Royal Society και η Royal Academy of Engineering ανακοίνωσαν ότι η οικοδόμηση ξύλινων 18ώροφων κτιρίων θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει τους στόχους της για την αλλαγή του κλίματος.

Η 18 ορόφων ξύλινη φοιτητική εστία του Βανκούβερ χτίστηκε σε 70 ημέρες (photo: Michael Elkan / Acton Ostry Architects)

Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, σε μελέτη που ανέθεσε η βρετανική κυβέρνηση σε μηχανικούς και περιβαλλοντικούς εμπειρογνώμονες αναφέρεται ότι η κατασκευή σπιτιών, γραφείων, ακόμη και γεφυρών από ξυλεία αντί σκυροδέματος και χάλυβα θα μπορούσε να μειώσει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέχρι και κατά 4 εκατ. τόνους ετησίως.

Τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα καθώς μεγαλώνουν και η φύτευση μέχρι και 500 εκατ. περισσότερων δέντρων στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2050 θα μπορούσε να είναι ένας από τους φθηνότερους και αποτελεσματικότερους τρόπους αντιστάθμισης των εκπομπών, αναφέρει η μελέτη.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να αναπτύξει περαιτέρω τρόπους μείωσης των αερίων θερμοκηπίου, μερικοί από τους οποίους χρειάζεται να παρουσιαστούν σε κλίμακα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται μηχανές για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα και για την καύση βιομάζας σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τη δέσμευση του άνθρακα και την υπόγεια ταφή του.

Το ξύλινο κτίριο «Murray Grove» στο Χάκνεϊ του Λονδίνου (photo: Waugh Thistleton Architects)

Μέθοδοι όπως η οικοδόμηση με ξύλο και η φύτευση δέντρων είναι διαθέσιμες σήμερα. Υπάρχει ήδη το παράδειγμα της 18 ορόφων φοιτητικής εστίας στο Βανκούβερ, η οποία χτίστηκε σε 70 ημέρες από προκατασκευασμένα ξύλινα δομικά στοιχεία και ολοκληρώθηκε το 2017.

Ακόμη, το 9ώροφο κτίριο «Murray Grove» στο Χάκνεϊ, στο Ανατολικό Λονδίνο, χτίστηκε με σταυρωτή κολλητή ξυλεία (Cross-Laminated Timber – CLT), η οποία έχει προκαλέσει επανάσταση στην κατασκευή ψηλών κτιρίων καθώς δίνει στο ξύλο σταθερότητα και αντοχή παρόμοια με εκείνη του χάλυβα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, εξάλλου, η Sumitomo Forestry δημοσίευσε τα σχέδιά της για την κατασκευή στο Τόκιο ενός ξύλινου ουρανοξύστη 70 ορόφων και ύψους 350 μέτρων, που θα είναι έτοιμος το 2041 οπότε η ιαπωνική εταιρεία θα γιορτάσει τα 350 χρόνια από την ίδρυσή της το 1691. Ο ουρανοξύστης «W350 Project», θα είναι το υψηλότερο ξύλινο κτίριο του κόσμου και θα κατασκευαστεί κατά 90% από ξύλο γύρω από ένα χαλύβδινο πλαίσιο μετατρέποντας «την πόλη σε δάσος», όπως είναι ο στόχος των δημιουργών του.

Μακέτα ξύλινου ουρανοξύστη 34 ορόφων στο κέντρο της Στοκχόλμης (photo: C.F. Møller Architects)

Επίσης οι αρχιτέκτονες του σουηδικού γραφείου C.F. Møller Architects σχεδίασαν ένα ξύλινο κτίριο 34 ορόφων στο κέντρο της Στοκχόλμης με το οποίο θα συμμετάσχουν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό HSB της Στοκχόλμης το 2023.

Ο Νίλεϊ Σαχ, ένας από τους συγγραφείς της βρετανικής έρευνας και διευθυντής του Centre for Process Systems Engineering στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η χρήση ξύλου έχει διπλό όφελος επειδή η παραγωγή σκυροδέματος και χάλυβα εκπέμπει μεγάλες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου.

Σήμερα μόνο το 22% των νέων σπιτιών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατασκευάζονται από ξύλο και οι ακαδημαϊκοί προτείνουν ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σε 90%. Είπαν επίσης ότι το ταχέως αναπτυσσόμενο μπαμπού θα μπορούσε με ειδική επεξεργασία να μετατραπεί σε πάνελ ως εναλλακτική λύση στη συμβατική ξυλεία.

Κοινόχρηστος χώρος της ξύλινης φοιτητικής εστίας του Βανκούβερ (photo: Michael Elkan / Acton Ostry Architects)

«Οι ξύλινες κατασκευές δημιουργούν προκλήσεις αλλά οι κατασκευαστές αναζητούν όλο και περισσότερο τεχνολογίες για να αυξήσουν την παραγωγή», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κατοικιών. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση φωτιάς;

Η βρετανική έκθεση επισημαίνει σχετικά ότι χρειάζεται να γίνει έρευνα «για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα ξύλινα κτίρια μεγάλης κλίμακας συμπεριφέρονται διαφορετικά σε περίπτωση πυρκαγιάς σε σχέση με μη εύφλεκτες κατασκευές, πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η επίστρωση της ξυλείας ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη αντοχή και πώς θα μπορούσε να διασφαλιστεί η δομική ακεραιότητα κάτω από διάφορες κλιματολογικές, γεωλογικές και δονητικές συνθήκες».

The post Οι ξύλινοι ουρανοξύστες μπορούν να σώσουν τον πλανήτη; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι ξύλινοι ουρανοξύστες μπορούν να σώσουν τον πλανήτη;,