Οι υπολογισμοί του Μαξίμου: Ποιοι (και πόσοι) βουλευτές θα ψηφίσουν συμφωνία με τα Σκόπια
Το αφήγημα του Μαξίμου ότι οι ΑΝΕΛ ναι μεν δεν θα ψηφίσουν μια λύση που θα φέρει ο Αλέξης Τσίπρας για το Σκοπιανό, αλλά δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, πάσχει σε δύο σημεία. Το ένα είναι η δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι οι Ανεξ. Ελληνες θα κάνουν «ό,τι μπορούν»
Διότι ακόμα και αν προσπεράσει κανείς τη δήλωση του κ. Καμμένου –καθώς ο υπουργός Αμυνας συνηθίζει τα πομπώδη και τα βαρύγδουπα χωρίς να έχει τελικά και πολλή σημασία τι λέει– υπάρχει ακόμα η δύσκολη αναζήτηση και καταμέτρηση βουλευτών που θα συμπαραταχθούν με τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ για να πουν ένα πολιτικά δύσκολο «ναι» σε λύση με το όνομα «Μακεδονία».
Από τη στιγμή που καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ και με δεδομένη (;) την άρνηση του Βασίλη Λεβέντη να ψηφίσει (μολονότι έχει δηλώσει ότι η συμφωνία είναι στη σωστή κατεύθυνση δύσκολα θα διακινδυνεύσει τα ισχυρά ερείσματά του στη Βόρεια Ελλάδα που του χάρισαν την είσοδο στη Βουλή), στο Μαξίμου αναζητούν μια άλλη δεξαμενή για να περάσει η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ.
Οι εξελίξεις είναι προς το παρόν γραμμικές. Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε αισιόδοξος ενώ ξεκινά ένας νέος γύρος επαφών του Νίκου Κοτζιά στα Βαλκάνια: σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται το Κοσσυφοπέδιο και το Βελιγράδι και την Πέμπτη, στην Οχρίδα, θα έχει νέα συνάντηση με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ.
Το θετικό timing είναι εμφανές. Το ζήτημα όμως είναι τι κλίμα υπάρχει στην Αθήνα, μεταξύ όσων θα κληθούν να αγνοήσουν τα συλλαλητήρια και τις απειλές για να ψηφίσουν μια συμφωνία.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης είπε την Τρίτη στον ΣΚΑΪ ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να αρνηθεί μια λύση για την οποία μιλούσαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Κώστας Σημίτης και μπορεί να φέρει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας.
Δύσκολα μπορεί να απευθυνθεί στη Νέα Δημοκρατία, η οποία μολονότι είχε εισηγηθεί, το 2008 στο Βουκουρέστι, τη λύση για σύνθετη ονομασία erga omnes, κρατά για τον εαυτό της μια επαμφοτερίζουσα στάση και καταφεύγει στο πολιτικά «ασφαλές» αίτημα για ολιστική λύση, ενώ ξέρει ότι τέτοια είναι απίθανο να υπάρξει στην παρούσα φάση.
Ως πρώτος δέκτης των μηνυμάτων του πρωθυπουργικού επιτελείου εμφανίζεται να είναι το Ποτάμι –δεν είναι τυχαία η επίσκεψη τον περασμένο μήνα του Σταύρου Θεοδωράκη στο Μαξίμου όπου συζήτησε με τον κ. Τσίπρα το θέμα της δημιουργίας Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Το Ποτάμι αριθμεί πλέον έξι βουλευτές, όσοι ακριβώς απαιτούνται για μια οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από τους (βορειοελλαδίτες) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Μακεδονικό: Κάντε το όπως ο Ντε Γκολ και ο ΑντενάουερΠρόσφατα, πάντως, ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι προαπαιτούμενο για την ψήφο του είναι «συγκεκριμένες νομικές δεσμεύσεις από τους γείτονές μας για την απαλοιφή των αλυτρωτικών τους διαθέσεων από το Σύνταγμά τους και από τα σχολικά τους βιβλία». Αλλά ακόμα και έτσι υπάρχει ένα πρόβλημα: πρόκειται για την περίπτωση του Γιώργου Αμυρά (ο οποίος εξελέγη με το Ποτάμι αλλά μόλις το 2014 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ) που θέτει ως πρόσθετο και απαράβατο όρο τη μη παραχώρηση της μακεδονικής ταυτότητας στους Σκοπιανούς.
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη περιμένουν να δουν την τελική πρόταση για να τοποθετηθούν. Η απόφασή τους θα ληφθεί επί τη βάσει όσων αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο (σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των συμφωνηθέντων). Οπως αναφέρουν στο σχετικό ρεπορτάζ τους τα «Νέα», τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά και τα περιθώρια ελιγμών της διευκολύνει το γεγονός ότι οι αρνητές της λύσης στο Σκοπιανό και «μακεδονομάχοι» εν γένει δεν είναι βουλευτές της ΔΗΣΥ.
Τα «Νέα» μάλιστα θυμίζουν ότι δύο από τους συνολικά 20 βουλευτές της ΔΗΣΥ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, είναι ένα βήμα πιο κοντά στην κυβερνητική γραμμή όσον αφορά την ονοματολογία της ΠΓΔΜ. Η ΔΗΜΑΡ επιθυμεί «σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων και δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν τον αλυτρωτισμό μέσω Ενιαίας Διεθνούς Συνθήκης», ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επισημάνει ότι «οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και όχι οι κανόνες του συνταγματικού δικαίου της ΠΓΔΜ κατοχυρώνουν την Ελλάδα έναντι τυχόν αλυτρωτικών διατυπώσεων».
Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν προεξοφλεί τη στάση του για το Σκοπιανό, οι άλλοι ωστόσο προεξοφλούν ότι θα καταψηφίσει. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά και του Νίκου Δένδια. Η ΝΔ εκτός από το ονοματολογικό κομμάτι εστιάζει ιδιαίτερα και στο ζήτημα του Συντάγματος, κυρίως στα σημεία που αφορούν τον αλυτρωτισμό και την ταυτότητα των γειτόνων μας.
Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ μιας λύσης που θα προβλέπει σύνθετη ονομασία, υπό την προϋπόθεση ότι ο όρος Μακεδονία θα αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό. Ζητά επίσης να σταματήσουν οποιεσδήποτε αλυτρωτικές αντιλήψεις και οι δύο χώρες να συμφωνήσουν ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής συνόρων. Στον Περισσό δεν εμφανίζονται ούτε αρνητικοί ούτε θετικοί, θα τοποθετηθούν όταν δουν συνολικά την πρόταση.
The post Οι υπολογισμοί του Μαξίμου: Ποιοι (και πόσοι) βουλευτές θα ψηφίσουν συμφωνία με τα Σκόπια appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι πέντε ελληνικές πόλεις που θα σας πάρουν τα μυαλα! Δεν είναι ούτε η Αθήνα ούτε η Θεσσαλονίκη στη λίστα!
- Καλό ταξίδι Βαγγέλη …
- Πάτρα: Εζησαν και «έφυγαν» μαζί – Νεκρό ζευγάρι Πατρινών ηλικιωμένων σε τροχαίο - Οδηγούσε ο γιος
- Τρόμος για νεαρό ζευγάρι στο λόφο του Φιλοπάππου
- Η νέα γιαπωνέζικη τρέλα με τις μπάλες-αλουμινόχαρτα
- Τουρκικό μνημόσυνο στα Δαρδανέλια
- Aυτά τα τρία ζώδια ανακουφίστηκαν τώρα που πέρασε το Πάσχα
- Πέντε άτομα επιτέθηκαν με μαχαίρι σε δυο τουρίστες στην Ακρόπολη
- Στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ τα παλτά, στην ΑΕΚ οι παικταράδες - Σκάνε BOMBEΣ από Μελισσανίδη
- Οικογενειακή τραγωδία στην Κακιά Σκάλα: Νεκρό ζευγάρι σε τροχαίο - Οδηγούσε ο γιος τους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Τελευταία Νέα Protagon
- Οι υπολογισμοί του Μαξίμου: Ποιοι (και πόσοι) βουλευτές θα ψηφίσουν συμφωνία με τα Σκόπια
- Φυγάδευσαν σε ασφαλές σημείο τη Γιούλια Σκριπάλ μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο
- Οι Κάννες απαγορεύουν τις selfies στο κόκκινο χαλί
- Ο «μνημονιακός» Μαρτίνς στον πάγκο του Ολυμπιακού
- Ελεος πια, με τις «άγιες» παρεμβάσεις!
- Τραμπ: «Πολύ σύντομα» η απόφαση για την επέμβαση στη Συρία
- O Σι Τζινπίνγκ απαντά στην «αλαζονεία» Τραμπ και υπόσχεται εισαγωγές από την ΕΕ
- Αντιδράσεις για την απόφαση του ΣτΕ για κατάργηση του ΕΦΚΑ
- Ο Τσακαλώτος βάφτισε την έξοδο «πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης»
- Η απολογία του Ζάκερμπεργκ στο Κογκρέσο: Συγγνώμη, αλλά κάνουμε καλό στον κόσμο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προετοιμασία της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί στις 16 Απριλίου
- Aράχνη έκοβε βόλτες στον ώμο Γερμανίδας δημοσιογράφου... on air
- To Audi e-Tron Vision Gran Turismo «βγαίνει» στους δρόμους
- 5 Προσλήψεις στο Kέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας
- Facebook: Πώς θα διαπιστώσετε αν είστε θύμα του σκανδάλου Cambridge Analytica
- Η τουρκική λίρα καταρρέει αποκαλύπτει η Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt
- Τουρκικό μνημόσυνο στα Δαρδανέλια
- Τουρκικό ελικόπτερο στα 200 μέτρα από τη Ρω -Πυρά στον αέρα από την ελληνική φρουρά
- Tούρκικες μυστικές υπηρεσίες: Απήγαγαν τρεις γκιουλενιστές στη Γκαμπόν
- ΟΑΕΔ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις παιδικές κατασκηνώσεις!!!