Ολη η Αμοργός ένα Απέραντο Γαλάζιο – πώς μια ταινία άλλαξε για πάντα το νησί #2

Από το Απέραντο Γαλάζιο στο Authentic Big Blue 2017

Η εξέλιξή του Νίκου Βασσάλου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς κατάφεραν οι Αμοργιανοί μέσα σε μερικές δεκαετίες να μετατρέψουν τις απίθανες δυσκολίες της ζωής τους σε πλεονέκτημα και να αναπτύξουν τον τουρισμό της Αμοργού με πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Και φέτος η Βιβή Δρακά κατάφερε -μαζί με τους συνεργάτες της, τον Νίκο Δαδίτσιο, που ανέλαβε την διοργάνωση της γαστρονομικής εκδήλωσης, την Άννα Συνοδινού, την Ευαγγελία Ραφαέλα Ρούσσου,

και δεκάδες άλλους εθελοντές που δούλεψαν με αυταπάρνηση όλο το χρόνο αλλά και με την οικονομική στήριξη του Δήμου Αμοργού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πολλών χορηγών- να ενώσει όλα τα νήματα του νησιού, να φτιάξει ένα σπουδαίο μύθο για την Αμοργό και ένα νέο τουριστικό προϊόν.

Στο μπαρ «Le Grand Bleu» στα Κατάπολα προβάλλουν καθημερινά την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο»

Η καλή συνάδελφος (αθλητική δημοσιογράφος και πρώην παρουσιάστρια της ΕΡΤ) έπειτα από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε την περασμένη χρονιά αποφάσισε να πάρει τη ζωή της αλλιώς και κέρδισε το στοίχημα. Νύφη αμοργιανή -η Βιβή είναι παντρεμένη με τον αμοργιανό καρδιολόγο στο Ωνάσειο Γιώργο Χατζηγεωργίου, εξ ου και η αγάπη της για το νησί- αποφάσισε να διοργανώσει τις εκδηλώσεις Authentic Big Blue και παράλληλα το Amorgos Gastronomy Week, την Εβδομάδα Αμοργιανής Γαστρονομίας και να στείλει το όνομα της Αμοργού με τον ψίθυρο των δελφινιών στα πέρατα του κόσμου. Δεν θα το πιστέψετε αλλά έγινε κι αυτό. Δελφίνια εμφανίστηκαν λίγο πριν από το τέλος των αγώνων. Συναρπαστικό δεν είναι;

«Ο Θεός μάς το κράταγε για το τέλος. Την τελευταία ημέρα των αγώνων και στη τελευταία βουτιά δύτη, έκαναν την εμφάνιση τους τέσσερα δελφίνια. Όπως και πριν από 30 χρόνια στη ταινία. Συγκίνηση απερίγραπτη», μας είπε ο Γιώργος που πρόλαβε να τραβήξει ένα βίντεο με το κινητό του από τη βάρκα των γιατρών.

Η Βιβή Δρακά, ο Νίκος Δαδίτσιος και ο Τάσος Πικούνης του House of Wine στο καφενείο-ναυτιλιακό γραφείο-ταβέρνα Η Ναυτιλία του Πρέκα στα Κατάπολα (Facebook/Tassos Pikounis)

Στο Απέραντο Γαλάζιο ο Ζακ και ο Έντζο ξανασυναντιούνται για να αναμετρηθούν και πάλι, αν και αυτό δεν έγινε στην πραγματική ζωή των θρυλικών αθλητών. Και όμως αυτόν τον Σεπτέμβρη, η ζωή των ηθοποιών που τους υποδύθηκαν κύλησε γλυκά για μια εβδομάδα στο νησί.

Ο Ζαν Μαρκ Μπαρ (Ζακ Μαγιόλ) και ο Γκρέγκορι Φόρστνερ (ο μικρός Έντζο) συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη ζωή τους μετά από 31 χρόνια στο 1ο Τουρνουά Κατάδυσης της Αμοργού κι αυτό από μόνο του ήταν ένα πραγματικά συγκινητικό γεγονός.

Οι δύο καλλιτέχνες ήρθαν με τις οικογένειες τους και (μαζί με καμιά τριανταριά άλλους κορυφαίους αθλητές από διάφορα μέρη του κόσμου) βούτηξαν για άλλη μια φορά στα νερά της Αγίας Άννας κάτω από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, ανανέωσαν δεσμούς αγάπης με παλιούς φίλους, έκαναν νέους φίλους και μας υποσχέθηκαν ότι του χρόνου θα είναι και πάλι μαζί μας στην Αμοργό.

Κριτές της διεθνούς ομοσπονδίας Ελεύθερης Κατάδυσης AIDA International ανάμεσα στους Γκρέγκορι Φόρστνερ (αριστερά) και Ζαν-Μαρκ Μπαρ (δεξιά) [Authentic Big Blue / Facebook / Petar Bojobic «Δεν θα το έχανα με τίποτα», μου είπαν και οι δύο και μπόρεσα πολύ καλά να νιώσω το συναίσθημά τους, όχι μέσα στο νερό γιατί δεν βουτάω, αλλά μια νύχτα που κοιτάζαμε μαγεμένοι τον σκοτεινό ουρανό και τον υπέροχο γαλαξία πάνω από την ταβέρνα του Ασφονδυλίτη, εκεί που το ηλεκτρικό δεν έχει φτάσει ακόμα.

«Η ελεύθερη κατάδυση είναι κάτι πνευματικό», μου είπε ο Γκρέγκορι, «καθώς καταδύεσαι νιώθεις ελεύθερος αλλά και ταπεινός, καταλαβαίνεις πόσο μικρός είσαι μέσα στη φύση». Την δική τους ταπεινότητα τη νιώσαμε κι εμείς αυτές τις μέρες που ζήσαμε μαζί στο νησί.

Σήμερα ο Γκρέγκορι Φόρστνερ είναι ένας σπουδαίος ζωγράφος με σαφείς επιρροές από την Εκφυλισμένη Τέχνη του Μαξ Μπέκμαν, του Ότο Ντιξ και του Ερνστ Λούνβιχ Κίρχνερ, που μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στη Νέα Υόρκη, τη Νίκαια και το Βερολίνο.

Περάσαμε ωραία (και) στο καράβι επιστρέφοντας από την Αμοργό, με τον Τζουντ στην πλάτη του μπαμπά του, Ζαν Μαρκ Μπαρ και τον Γκρέγκορι Φόρστνερ (photo: Stéphane Labrousse)

Ο 57χρονος Ζαν-Μαρκ Μπαρ, που ζει ανάμεσα στο Παρίσι, τη Ρώμη και το Σαν Ντιέγκο, έγινε διάσημος χάρη στο Απέραντο Γαλάζιο (η πιο εμπορική ταινία του 1988 στη Γαλλία). Στη συνέχεια έπαιξε σε όλες τις ταινίες του Λαρς φον Τρίερ και στις αρχές του φετινού καλοκαιριού ήρθε άλλη μια φορά στην Αμοργό για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ με θέμα το «Απέραντο Γαλάζιο» και την επίδραση που είχε στους αθλητές της ελεύθερης κατάδυσης.

Συμπρωταγωνίστριά του είναι η Φρανσίν Κρέις, γαλλίδα πρωταθλήτρια της ελεύθερης κατάδυσης ενώ την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Ζερόμ Εσπλά. Το ντοκιμαντέρ θα κυκλοφορήσει το 2018 οπότε συμπληρώνονται 30 χρόνια από την πρώτη προβολή του «Απέραντου Γαλάζιου» του Λικ Μπεσόν.

Ο Μπαρ συμμετέχει και στο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρίτου «Dolphin Man» που ξετυλίγει την συναρπαστική ζωή του Ζακ Μαγιόλ, θα τον δούμε, όμως, και στον «Σπόρο» την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του βραβευμένου τούρκου σκηνοθέτη Σεμίχ Καπλάνογλου (γνωστός από τις ταινίες του «Γάλα» και «Μέλι»), που θα προβληθεί στο φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Η Αμοργός σημάδεψε τη ζωή τους και σίγουρα εκείνο το σημάδι δεν μπορούν να το ξεχάσουν. Και θα επιστρέφουν πάντα. Κι εμείς, όπως και όλοι όσοι βίωσαν την αμοργιανή εμπειρία.

The post Ολη η Αμοργός ένα Απέραντο Γαλάζιο – πώς μια ταινία άλλαξε για πάντα το νησί #2 appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα