Ωρα μηδέν για την Ελλάδα στο Eurogroup

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται σήμερα, Πέμπτη, στο Eurogroup, το πρώτο του νέου έτους, για να ενημερώσει δια ζώσης τους ομολόγους του για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης – ως γνωστόν η επιστολή που έστειλε στους Θεσμούς δεν ανέφερε τίποτα άλλο παρά ένα μήνυμα του τύπου «θα τα πούμε από κοντά». Ωστόσο οι δανειστές έχουν ήδη στείλει τα μηνύματά τους προς την Αθήνα. Και κυρίως μια αυστηρή προειδοποίηση ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου (στο επόμενο Eurogroup δηλαδή) με

συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα θα κλείσει η ευκαιρία για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η οποία αξιολόγηση σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει το φθινόπωρο ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να είχε κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου αλλά αυτά έχουν ξεχαστεί πια…

Λίγες ώρες πριν από το σημερινό Eurogroup, ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας πριν από την έναρξη της εκλογικής περιόδου σε σημαντικά κράτη-μέλη, που αναμένεται αν δυσχεράνει τις διαπραγματεύσεις.

Τον Μάρτιο είναι προγραμματισμένες οι εκλογές στην Ολλανδία, Απρίλιο και Μάιο θα λάβουν χώρα οι δύο γύροι των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία ενώ το Σεπτέμβριο ακολουθούν οι κρίσιμες ομοσπονδιακές κάλπες στη Γερμανία.

Ο αξιωματούχος εκτίμησε πάντως ότι υπάρχει «καλή πιθανότητα» οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Ταμείου τουλάχιστον για συγκεκριμενοποίηση μέτρων βαθιάς ελάφρυνσης του χρέους. Οσον αφορά το χρέος, ο αξιωματούχος είπε πως δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, θα είναι όμως «στο πίσω μέρος του μυαλού» των μετεχόντων στην συνάντηση, στην οποία το Ταμείο θα εκπροσωπήσει ο Πόουλ Τόμσεν.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε την επιστολή Τσακαλώτου «καλό σημείο για έναρξη των συζητήσεων», ωστόσο επισήμανε ότι για να κλείσει η αξιολόγηση, η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσει σε «μέτρα για την αγορά εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών και άλλα».

Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να καθοριστούν οι προϋποθέσεις επιστροφής των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα. Σύμφωνα πάντως με την «Καθημερινή», η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου δεν θα επιστρέψει πριν τις αρχές Φεβρουαρίου.

Το θέμα είναι εξόχως πολιτικό για την ελληνική κυβέρνηση. Συμμετοχή του ΔΝΤ απαιτεί λήψη νέων μέτρων για το 2019, ενώ ο Αλ. Τσίπρας επιμένει στη συνθηματολογία ότι δεν παίρνει μέτρα ούτε για ένα ευρώ παραπάνω. Πώς θα καλύψει αυτήν την απόσταση η κυβέρνηση;

Süddeutsche Zeitung: Moνόδρομος η παραμονή του ΔΝΤ

Στο μεταξύ η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung περιγράφει σε ένα αναλυτικό άρθρο το πού βρίσκεται η χώρα μας στο θέμα της συμφωνίας.

Η εφημερίδα σχολιάζει το επίμαχο σημείο της συμφωνίας της 14ης Αυγούστου του 2015, όπου σημειώνεται πως το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ομως η απόφαση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και το ερώτημα, στο οποίο θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών να απαντήσουν είναι πότε θα εφαρμόσουν τη συμφωνία ή πότε θα την παραβιάσουν.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι εύκολη λύση στο δίλημμα δεν υπάρχει αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν δύο δυνατότητες. «Η μια είναι επιθυμητή, η άλλη ρεαλιστική. Εάν ήταν στο χέρι των συμμετεχόντων στο ελληνικό παζλ, τότε θα αντικαθιστούσαν το ΔΝΤ με ένα ευρωπαϊκό θεσμό ελέγχου, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας EMΣ. Από καθαρά οικονομικής άποψης οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζονται τα δισ. του Ταμείου, από τεχνικής ο EΜΣ στο μεταξύ θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου. Αλλά αυτό το σενάριο δυστυχώς δεν είναι ρεαλιστικό, τουλάχιστον όχι ακόμη», σημειώνει το άρθρο.

Στη συνέχεια γίνεται μια αναδρομή στο παρελθόν και υπενθυμίζεται ότι ο απαράβατος όρος συμμετοχής του ΔΝΤ δεν υπάρχει μόνο στο κείμενο της απόφασης του Αυγούστου 2015, αλλά τόσο το γερμανικό όσο και σε άλλα εθνικά κοινοβούλια ενέκριναν το πρόγραμμα με τη σταθερή πεποίθηση στη συμμετοχή του Ταμείου. Τυχόν αντικατάστασή του από το EΜΣ θα έπρεπε να περάσει από τη γερμανική βουλή, κάτι που θέλει να αποτρέψει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιας και η αναθέρμανση της ελληνικής κρίσης αποτελεί εσωτερικοπολιτική βόμβα, που θα έδινε στο λαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» μεγάλη χαρά. Εκτός αυτού υπάρχουν και οι εκλογές στην Ολλανδία με το κόμμα του λαϊκιστή Βίλντερς να έρχεται πρώτο.

Σαν συμπέρασμα, το άρθρο σημειώνει ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραμονή του ΔΝΤ. Και όποιος το επιθυμεί, πρέπει παράλληλα να δεχθεί και τους όρους του». Η εφημερίδα περιγράφει την όλη προβληματική, τις διαφορές απόψεων για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και τις γερμανικές απαιτήσεις για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και για άλλα δέκα χρόνια στο 3,5%.

«Οποια κι αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις. Στο τέλος θα μείνει μια πικρή αλήθεια, ότι η Ελλάδα είναι χώρα που οι άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτήν. Για γεωστρατηγικούς λόγους η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει. Την χρειάζεται ως αξιόπιστο εταίρο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και για την υπέρβαση της προσφυγικής κρίσης, που παρά τα προβλήματα η χώρα κινήθηκε πάντα στο πνεύμα ευρωπαϊκής ανάληψης ευθύνης τυχόν Grexit θα προσέθετε άλλη μια σοβαρή κρίση στη ήδη διχασμένη Ευρώπη. Καλά θα έκαναν λοιπόν οι υπουργοί Οικονομικών να υλοποιήσουν επιτέλους την σαφώς διατυπωμένη υπόσχεσή τους και να βάλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καλύτερα πριν τις εκλογές στην Ολλανδία», γράφει η SZ.

The post Ωρα μηδέν για την Ελλάδα στο Eurogroup appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα