Οταν ο Τσακαλώτος θύμισε Αλογοσκούφη με το «θωρακισμένη ελληνική οικονομία»

19:46 3/6/2018 - Πηγή: Protagon

Μνήμες… Αλογοσκούφη ξύπνησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη διαβεβαίωσή του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η ελληνική είναι θωρακισμένη έναντι των εξωτερικών κρίσεων.

Όλοι άλλωστε θυμούνται τις αντίστοιχες δηλώσεις του προκατόχου του στο υπουργείο Οικονομικών επί κυβέρνησης Καραμανλή, αρχές του 2008, όταν και καθησύχαζε τον ελληνικό λαό ότι η οικονομία της χώρας είναι θωρακισμένη μπροστά στις «αβεβαιότητες που υπάρχουν στην παγκόσμια οικονομία». Λίγους μήνες μετά και παρά τις διαβεβαιώσεις, ήρθε η κατάρρευση…

Με φανερή την

ανακούφιση που έστω και την τελευταία στιγμή, αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπος με μία πρόωρη περικοπή του αφορολόγητου, ο υπουργός Οικονομικών έφθασε μάλιστα να μιλά στη συνέντευξή του ακόμα και για… δημιουργία «δημοσιονομικού χώρου» που θα επιτρέψει και φοροελαφρύνσεις/αύξηση δαπανών (ή ένα μείγμα αυτών) «για κάθε χρόνο ανάμεσα στο 2019 και το 2022».

Υποσχέσεις για «μόνιμες μειώσεις» φόρων από το 2019

Θέλοντας να πείσει τους καθημαγμένους από τη εξοντωντική φορολογία (έμμεση και άμεση) πολίτες, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε -σε μία απάντησή του με έντονα προεκλογικό χαρακτήρα- ότι «πέρα από τα 700 εκατ. που θα κατευθυνθούν σε μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2019, θα υπάρχει επιπλέον χώρος για μόνιμες παρεμβάσεις και τα επόμενα χρόνια, ο οποίος μάλιστα θα διευρύνεται κάθε χρόνο»!

Με πιο απλή γλώσσα δηλ., μετά την αφαίμαξη, ανέξοδες και γενικόλογες υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις…

Ο υπουργός όμως επιμένει και υποστηρίζει ότι στις εκλογές του 2019 (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει) ο κόσμος θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ του «συνολικού και συγκεκριμένου (!) προγράμματος» της κυβέρνησης που περιλαμβάνει όλα τα κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας, και του προγράμματος της ΝΔ, «το οποίο είναι ένα άθροισμα γενικοτήτων (για να είμαι -όπως λέει- επιεικής) όπου όλα γυρίζουν γύρω από μειώσεις φόρων, οι οποίες υποτίθεται ότι θα είναι εφικτές γιατί θα υπάρχουν εξαιρετικά υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης». Γιατί όπως σχολιάζει δηκτικά, «το μόνο σημείο που ο κ. Μητσοτάκης γίνεται σαφής, είναι όταν μιλάει για το πόσο καταστροφικά θεωρεί τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Ξύπνησε ο Αλογοσκούφης μέσα του

Εκεί όμως που προκάλεσε…. ρίγος ήταν κατά την αναφορά του στη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας υπό τη σκιά των τελευταίων διεθνών εξελίξεων (βλ. Ιταλία). «Η Ελλάδα», είπε θυμίζοντας τη φρασεολογία Αλογοσκούφη, «είναι πιο θωρακισμένη από εξωτερικές κρίσεις, κάτι που προκύπτει και από την απόφαση του Ιουνίου του 2017, στην οποία προβλέπεται το «μαξιλάρι» αποθεματικών που θα μας καλύπτει και σε περιστασιακές αναταράξεις των αγορών».

Η δήλωση Αλογοσκούφη μετά τη συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή στο Μαξίμου τον Ιανουάριο του 2008:

«Όπως γνωρίζετε, το 2008 είναι μια κρίσιμη χρονιά για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, λόγω και των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν στην παγκόσμια οικονομία. Η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη και με τα μέτρα πολιτικής τα οποία εφαρμόζει η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, και με τον Προϋπολογισμό ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή. Θα συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα και για την εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για την ανάπτυξη και για την απασχόληση»

Η Γερμανία κινεί τα νήματα για το χρέος, αλλά…

Για το ζήτημα του χρέους, παραδέχεται ότι αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα βασικός παράγοντας παραμένει η Γερμανία, αλλά, όπως λέει, υπάρχει η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, στην οποία αποτυπώνεται το γενικό πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους, ενώ κρίνει ως ιδιαίτερης σημασίας τη ρητή αναφορά ότι πρέπει η Ελλάδα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές. «Αν προσθέσουμε σε αυτό το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης κοιτάζουν με ιδιαίτερη προσοχή τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε -τονίζει- καταλαβαίνουμε γιατί λέω ότι, ενώ η Γερμανία έχει σημαντικό ρόλο, αυτός ο ρόλος είναι εντός ενός περιορισμένου πλαισίου».

«Ποτέ δεν έφθασα σε παραίτηση – Τα βρίσκουμε με τον Αλέξη»

Στο ερώτημα αν θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών μετά τον Αύγουστο ή θα βοηθήσει από άλλον ρόλο στην κυβέρνηση Τσίπρα, ο κ. Τσακαλώτος απαντά πως δεν υπάρχει ούτε ο χώρος ούτε ο χρόνος για προσωπικούς σχεδιασμούς. Ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει υποβάλει ποτέ την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, αν και παραδέχεται πως έχουν υπάρξει διαφωνίες, αλλά όπως λέει, είναι «πράγμα φυσιολογικό και εποικοδομητικό» και «ο Αλέξης, να τού το αναγνωρίσουμε, δεν είναι ούτε αυταρχικός ούτε εγωπαθής… (οπότε) τα βρίσκουμε».

Η κριτική των 53+ κάνει καλό

Όσον αφορά τέλος την Κίνηση των 53+ της οποίας ηγείται, σημειώνει ότι πρόκειται για ένα ιδεολογικό και κριτικό ρεύμα στο καταστατικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και μ’ αυτή την έννοια δεν μιλά μόνο για τη δημοκρατία στο κόμμα και τη λειτουργία των οργάνων, αλλά εντοπίζει και τις αστοχίες στην άσκηση της πολιτικής. Καλύπτοντας έτσι όλες τις παρεμβάσεις των 53+, ο υπουργός σπεύδει να επισημάνει πως η δημόσια άσκηση κριτικής είναι δημοκρατία σε ένα κόμμα.

The post Οταν ο Τσακαλώτος θύμισε Αλογοσκούφη με το «θωρακισμένη ελληνική οικονομία» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα