Οταν τα ιντερνετικά ρομπότ τσακώνονται για τον… Μέγα Αλέξανδρο!

Πόλεμος ρομπότ στο Internet; Ακούγεται σαν σενάριο βιβλίου ή ταινίας επιστημονικής φαντασίας, όμως δεν είναι. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι τα bots;

Το bot είναι ένας τύπος λογισμικού που είναι σχεδιασμένο να επιτελεί ένα συγκεκριμένο έργο με αυτοματοποιημένο τρόπο, χωρίς να χρειαστεί ο άνθρωπος να κάνει κάτι. Για παράδειγμα η Google έχει δημιουργήσει το δικό της bot, το google

bot. Η Google αντί να έχει ανθρώπους που θα ανακαλύπτουν καινούριες ιστοσελίδες ή και αλλαγές σε ήδη υπάρχουσες ιστοσελίδες και στην συνέχεια να τις καταχωρίζουν κάπου για να φαίνονται στα αποτελέσματα, αποφάσισε όλα αυτά να τα κάνει ένα πρόγραμμα: το bot. Το gοogle bot είναι προγραμματισμένο ώστε να κάνει κυριολεκτικά τα πάντα. Διαβάζει το περιεχόμενο, ακολουθεί συνδέσμους προς υποσέλιδα ή άλλες σελίδες, διαβάζει όλες τις πληροφορίες από τις εικόνες, τους συνδέσμους, κ.λπ., κρίνει το περιεχόμενο, αξιολογεί πόσο καλή είναι η ιστοσελίδα και τελικά καταχωρίζει όλα αυτά στην μηχανή αναζήτησης της Google.

Το ίδιο κάνει και η Wikipedia. Χρησιμοποιεί bots για να βελτιώνει το περιεχόμενο της. Τα bots προστατεύουν τα λήμματα από επιθέσεις, διορθώνουν λάθη, εισάγουν νέες πληροφορίες, εντοπίζουν παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας κ.α.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και κάποιοι που χρησιμοποιούν τα bots με όχι και πολύ αγαθές προθέσεις. Τα τελευταία χρόνια χάκερ εξαπολύουν bots στον κυβερνοχώρο με στόχο είτε να υποκλέψουν δεδομένα, είτε υποκλέψουν εύρος ζώνης (bandwith) για να αυξήσουν την ισχύ του δικού τους συστήματος είτε για να επιτεθούν σε ιστοσελίδες.

Ο πόλεμος των λημμάτων

Ερευνητές του Ινστιτούτου για το Διαδίκτυο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου Αλαν Τούρινγκ μελέτησαν τη συμπεριφορά bots και πώς αυτά αλληλεπιδρούν, είτε λόγω αρχικού σχεδιασμού, είτε από δική τους πρωτοβουλία χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη τους. Οι ερευνητές επικέντρωσαν την έρευνα τους στα bots της Wikipedia και δημοσίευσαν τα ευρήματα τους στον επιθεώρηση PLoS ONE. Η μελέτη που φέρει τον τίτλο «Ακόμη και τα καλά bots τσακώνονται» συμπεριέλαβε εκδόσεις της Wikipedia σε 13 γλώσσες σε βάθος δεκαετίας.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι, παρόλο που τα bots δεν είναι φτιαγμένα από κακόβουλους δημιουργούς, όχι απλώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά μπλέκονται σε χρόνιες διαφωνίες με απρόβλεπτες συνέπειες, αλλάζοντας π.χ. το ένα το περιεχόμενο που το άλλο έχει προσθέσει σε κάποιο λήμμα ή τους συνδέσμους (links) κάτω από τα λήμματα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η γερμανική έκδοση της Wikipedia είναι αυτή με τις λιγότερες συγκρούσεις μεταξύ bots, ενώ η πορτογαλική αυτή με τις περισσότερες, με την αγγλική κάπου στη μέση. Τα θέματα των πολέμων μεταξύ bots είναι ποικίλα, από την αραβική γλώσσα έως τον κβαντικό φυσικό Νιλς Μπορ και τον Aρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Δείτε και ένα βίντεο για τον πόλεμο των bots στο Διαδίκτυο:

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian μία από τις πιο σκληρές μάχες ανάμεσα σε bots διεξήχθη μεταξύ του 2009-2010. Το Xqbot και το Darknessbot άρχισαν μια μάχη η οποία αφορούσε 3.629 διαφορετικά λήμματα, από τον Μέγα Αλέξανδρο έως τη βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα Αστον Βίλα. Το Xqbot έσβησε πάνω από 2.000 διορθώσεις που είχε κάνει το Darknessbot και το τελευταίο αντεπιτέθηκε σβήνοντας πάνω από 1.700 αλλαγές που είχε επιφέρει το πρώτο στο περιεχόμενο της Wikipedia.

«Eπειδή τα bots δημιουργούνται από ανθρώπους διαφορετικών χωρών και πολιτισμών, όταν συναντιούνται στο Διαδίκτυο μόνα τους, υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν αναπάντεχες παρεξηγήσεις και εν συνεχεία συγκρούσεις. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ οι διαμάχες μεταξύ των ανθρώπων θα καταλαγιάσουν ύστερα από λίγες ημέρες, μεταξύ των bots μπορεί να συνεχισθούν για χρόνια», αναφέρει ο Τάχα Γιασέρι του Ινστιτούτου για το Διαδίκτυο και μέλος της ερευνητικής ομάδας. Τα ευρήματα της μελέτης είναι σύμφωνα με τους ερευνητές ένα σοβαρό σήμα προειδοποίησης για όσους δημιουργούν αλλά και όσους χρησιμοποιούν τεχνολογίες και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Τέτοια συστήματα αναπτύσσονται για χρήση στα αυτόνομα οχήματα, σε αυτόνομα συστήματα κυβερνοασφάλειας κ.α. Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο online κόσμος τείνει να μετατραπεί σε ένα «οικοσύστημα των bots», αλλά οι γνώσεις μας για αυτό είναι ακόμα φτωχές. Οπότε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα αν και ποιες παρενέργειες μπορεί να εμφανισθούν στα παντός είδους συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μπαίνουν δυναμικά στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

The post Οταν τα ιντερνετικά ρομπότ τσακώνονται για τον… Μέγα Αλέξανδρο! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα