Πέθανε η θεατρική συγγραφέας Λούλα Αναγνωστάκη

Μία από τις κορυφαίες ελληνίδες θεατρικές συγγραφείς, η Λούλα Αναγνωστάκη, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 83 ετών.

Γεννήθηκε το 1934 στη Θεσσαλονίκη όπου και έζησε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια. Ηταν αδελφή του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη.

Μετά τις σπουδές στη Νομική, εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 στο θέατρο με τρία μονόπρακτα που ανέβηκαν το 1965.

Είχε πάει η ίδια στο

υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης» στην Πλάκα να δώσει δύο έργα στον Κάρολο Κουν – αυτός της σύστησε να γράψει και ένα τρίτο για να συγκροτήσουν μια παράσταση.

H Λούλα Αναγνωστάκη με τον Κάρολο Κουν

Το τρίτο, όπως έλεγε αργότερα η ίδια, ήταν «Η παρέλαση» που γράφτηκε σε μια νύχτα. Το έργο είχε αφορμή τη φυλάκιση του αδελφού της Μανόλη στο Γεντί Κουλέ και την καταδίκη του σε θάνατο μετά τον εμφύλιο, πριν απελευθερωθεί με γενική αμνηστία.

Ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, «Η νίκη» το 1972, ο «Ήχος του όπλου» το 1987 και το «Διαμάντια και μπλουζ» το 1990, με τα τελευταία να είναι από τα πιο γνωστά έργα της. Το 1998 παρουσίασε το μονόπρακτο «Ο κόκκινος ουρανός» και το 2003 το «Σ’εσάς που με ακούτε». Το τελευταίο της έργο ήταν «Ο Γιώργος ως Αμλετ».

Τα μόλις 12 θεατρικά που έγραψε ανέβηκαν στο θέατρο από σκηνοθέτες όπως ο Κάρολος Κουν ή ο Λευτέρης Βογιατζής, με ερμηνείες, μεταξύ άλλων, του Γιώργου Αρμένη, της Ρένης Πιττακή και της Βέρας Ζαβιτσιάνου.

Η Αναγνωστάκη ήταν σύζυγος του συγγραφέα και ψυχιάτρου Γιώργου Χειμωνά και μητέρα του επίσης συγγραφέα Θανάση Χειμωνά. Ο τελευταίος είπε ότι ο δραστήριος λογαριασμός του στο Facebook θα μείνει ανενεργός για λίγες ημέρες…

Η νεκρώσιμος ακολουθία της θα τελεστεί την Τρίτη, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Η κηδεία της Λούλας Αναγνωστάκη θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Ο πολιτικός κόσμος για την απώλεια

Στην απώλεια μιας «διανοούμενης και σημαντικής μορφής του θεάτρου» αναφέρεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Έφυγε σήμερα η Λούλα Αναγνωστάκη, μια διανοούμενη, μια σημαντική μορφή του θεάτρου. Συλλυπητήρια στην οικογένειά της. pic.twitter.com/ZiPIfYkI0M

— Alexis Tsipras (@atsipras) October 8, 2017

Τα θερμά συλλυπητήριά του για το θάνατο της Λούλας Αναγνωστάκη εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης:

«Μία σπουδαία θεατρική συγγραφέας, μία σπουδαία γυναίκα, η Λούλα Αναγνωστάκη έφυγε σήμερα από τη ζωή, προκαλώντας θλίψη στον κόσμο της τέχνης και καθιστώντας φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα.

» Η Λούλα Αναγνωστάκη υπήρξε από τις κορυφαίες γυναικείες μορφές της τέχνης. Η διαπραγμάτευση ψυχολογικών θεμάτων, όπως η μοναξιά και η ενοχή ενταγμένα στο κοινωνικό και ιστορικό γίγνεσθαι άγγιξαν τις ψυχές και το νου θεατών και αναγνωστών. Τα θεατρικά της, που αναδείχθηκαν κυρίως από το Θέατρο Τέχνης και το Εθνικό Θέατρο, σφράγισαν το σύγχρονο ελληνικό θέατρο και βρήκαν απήχηση και στο εκτός συνόρων θεατρόφιλο κοινό».

«Η Λούλα Αναγνωστάκη μπήκε στο θεατρικό στίβο ώριμη, ήδη, από το πρώτο της κείμενο. Με μια όμως ωριμότητα που δεν θα την εμποδίσει να αλλάζει από έργο σε έργο», επισημαίνει στο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Προσθέτει ότι «μαζί με τους υπόλοιπους θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς της κατάφεραν να ευθυγραμμίσουν το ελληνικό θέατρο με τις σύγχρονες θεατρικές εξελίξεις και να δημιουργήσουν ένα συλλογικό λογοτεχνικό αποτέλεσμα.

» Στα θεατρικά της έργα η Αναγνωστάκη συνδύασε αρμονικά τα επιτεύγματα του μοντερνιστικού θεατρικού λόγου, του θεάτρου του Παραλόγου, του υπαρξιακού θεάτρου, ακόμα και του θεάτρου-ντοκουμέντο με μια προβληματική για τις σύγχρονες κοινωνίες και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα σε αυτές.

» Κατάφερε να μιλήσει για την περιρρέουσα ελληνική ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα για την κάθε δυτική κοινωνία. Ελληνικοί και συνάμα παγκόσμιοι, οι ήρωες που δημιούργησε υπάρχουν ως αυτοτελείς χαρακτήρες αλλά και ως ενσαρκώσεις της εποχής και του περιβάλλοντός τους, ως φορείς συλλογικών υπαρξιακών προβλημάτων και αδιεξόδων. Το τραύμα, η μοναξιά, η ήττα είναι ορατά τόσο ως στιγμές της βιογραφίας των ηρώων όσο και ως αποτελέσματα της επίδρασης της ίδιας της Ιστορίας, πάνω τους και πάνω μας.

» Μέσα από τον έναν θεατρικό λόγο με ιδιαίτερο βάρος στην μουσικότητα, αφαιρετικό αλλά ποτέ αφηρημένο, με ρεαλιστικό περίγραμμα αλλά ποιητικό βάθος, η Αναγνωστάκη θα μας εξιστορήσει την μεταπολεμική περίοδο, την μεταπολίτευση, τον καιρό της κατανάλωσης και των κοινωνικών αδιεξόδων. Έργο μιας εποχής, το θέατρο της Λούλας Αναγνωστάκη παρουσιασμένο σε εμβληματικές παραστάσεις , πολυμεταφρασμένο και παιγμένο εκτός συνόρων, θα αφήσει για πάντα ανεξίτηλο το ίχνος του στην εξελιξη της θεατρικής γραφής κι έκφρασης.

» Θα ήθελα να εκφράσω τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

«Η απώλεια της Λούλας Αναγνωστάκη αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο ελληνικό θέατρο, το έργο της ωστόσο, αγέραστο και πάντα μοντέρνο, θα είναι πάντα εδώ, θα ζει για πάντα στο σανίδι της σκηνής», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει απευθύνει τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στον γιο της, τον συγγραφέα Θανάση Χειμωνά, και σε όλους τους οικείους της.

«Πλάι στις ισχυρότατες λογοτεχνικές παρουσίες του αδελφού της Μανόλη Αναγνωστάκη και του συζύγου της, συγγραφέα και ψυχίατρου Γιώργου Χειμωνά, η Αναγνωστάκη πέτυχε να διατηρήσει την αυθεντικότητα της δικής της φωνής, την ξεχωριστή ματιά της στον κόσμο, τον ιδιαίτερο τρόπο της να προσεγγίζει τα πρόσωπα των έργων της».

«Μια σπουδαία προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών έφυγε σήμερα από τη ζωή. Η Λούλα Αναγνωστάκη αποτύπωσε στα έργα της με τον πιο διεισδυτικό τρόπο μια ολόκληρη περίοδο της μεταπολεμικής Ελλάδας», επισημαίνει στο μήνυμά της η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Ολγα Κεφαλογιάννη.

«Από σήμερα το ελληνικό θέατρο γίνεται φτωχότερο. Στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και την αγάπη μας στο γιο της Θανάση», αναφέρουν οι τομείς Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο της Λούλας Αναγνωστάκη.

«Ο λόγος της», σημειώνεται μεταξύ άλλων, «ζωντανός, άμεσος, ρεαλιστικός που τον διαπερνά μια ανεπαίσθητη ποιητική αύρα και τα πρόσωπα της ομιχλώδη, εγκλωβισμένα, μοναχικά με έναν ιδιαίτερο ψυχισμό. Πραγματεύτηκε τα σημαντικότερα θέματα της μεταπολεμικής Ελλάδας χρησιμοποιώντας μικρές στιγμές από την καθημερινή ζωή, κατάφερε να συνθέσει τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας».

To Ποτάμι ανέφερε για την απώλεια της Λούλας Αναγνωστάκη:

«Στη Λούλα Αναγνωστάκη, που έφυγε σήμερα, δεν θα άρεσαν ούτε οι αποχαιρετισμοί, ούτε οι αποτιμήσεις. Αντί για αντίο, δυο λέξεις που έγραψε ο Νίκος Μπακόλας στο αφιέρωμα της “Λέξης“ τον Ιούνιο του 1987, στη μέση περίπου του δημιουργικού της κύκλου:

“Μέσα από τα δράματά της η Αναγνωστάκη πετυχαίνει να είναι ένας από τους πιο καίριους και έντιμους εκφραστές της ελληνικής περιπέτειας ή της περιπέτειας των Ελλήνων μεταπολεμικά“.

Για όλα τα άλλα, όπως και για τον Γιώργο, τον Μανόλη, τη Νόρα, τους ανθρώπους της που έφυγαν νωρίτερα, είχε μιλήσει η ίδια. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στον Θανάση Χειμωνά».

The post Πέθανε η θεατρική συγγραφέας Λούλα Αναγνωστάκη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
πεθανε, αλέξης τσίπρας, θεσσαλονικη, θεατρο, μπλουζ, αμλετ, facebook, αθηνα, κηδεία, τσιπρας, συλλυπητήρια, twitter, tsipras, october, βουλη, θλίψη, γίγνεσθαι, εξελιξη, συριζα, ελλαδα, ολγα, protagon, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, παρελαση θεσσαλονικη, Καλή Χρονιά, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, tsipras, october, θλίψη, γυναικα, εθνικο θεατρο, ηττα, ιχνος, καθημερινη, λυδια, μητερα, protagon, αγαπη, αμνηστια, απηχηση, απωλεια, ατμοσφαιρα, αυρα, αφορμη, βογιατζης, γινει, γινεται, γίγνεσθαι, γεντι κουλε, δωσει, δυτικη, ειπε, εργα, εξελιξη, ετων, εφυγε, ζωη, κηδεία, ιδια, ηλικια, ηρωες, ιστορικο, κειμενο, λυδια κονιορδου, λογο, ματια, μοναξια, μορφη, νυχτα, νομικη, νορα, παντα, οικογενεια, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ωριμοτητα, παιδικα, πλακα, συλλυπητήρια, σκηνοθετες, συγχρονο, τρια, τριτη, ελληνικα, εθνικο, ιδιαιτερο, κυριακη, λεξεις, μεινει, νεκροταφειο, protagon.gr, θεματα, ψυχες
Τυχαία Θέματα