Ποιοι (δεν) ψήφισαν τα άρθρα κατά των διακρίσεων

Μια μέρα μετά το ομοφοβικό ξέσπασμα του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστα Κατσίκη που στη συζήτηση για το νομοσχέδιο κατά των διακρίσεων στην εργασία λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, χρώματος, φυλής, εθνότητας, θρησκείας, είχε αναρωτηθεί μεταξύ άλλων «αν ένας γκέι μπορεί να είναι μπέιμπι σίτερ», ήρθε η στιγμή της αλήθειας για τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας: στην Ολομέλεια έγινε την Παρασκευή ονομαστική ψηφοφορία μετά από πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού ώστε να αποτυπωθεί

η διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ στα άρθρα 1 έως και 4, που αποτελούν και βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου.

Τα συγκεκριμένα άρθρα ψηφίστηκαν τελικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων.

Κατά δήλωσαν η Χρυσή Αυγή και τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο κ. Κατσίκης και οι Δημήτρης Καμμένος και Μαρία Κόλλια.

«Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ. Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες «ναι» ψήφισαν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κωνσταντίνος Ζουράρις ενώ απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι Πάνος Καμμένος, Ελενα Κουντουρά, Γιώργος Λαζαρίδης, Βασίλης Κόκκαλης.

Υστερα από αυτήν την ψηφοφορία ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής ανακάλυψε ότι από τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας εκτέθηκαν τελικά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που την Πέμπτη και ενώ ο συμπολιτευόμενος βουλευτής προχωρούσε από το βήμα της Βουλής σε απίστευτους χαρακτηρισμούς κατά των ομοφυλόφιλων τον άκουγε ατάραχος.

Αλλά τώρα ο κ. Κοντονής είπε πως «δυσάρεστες εκπλήξεις για τους εμπνευστές του αιτήματος διενέργειας ονομαστικής ψηφοφορίας επεφύλαξε η σημερινή διαδικασία. Οχι μόνο τα υπό ψήφιση άρθρα 1, 2 3 και 4 του σχεδίου νόμου υπερψήφισαν βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποδεικνύοντας ότι κανένα πολιτικό ζήτημα δεν υφίσταται, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι τα καταψήφισε ο ανεξάρτητος κεντροαριστερός Λεωνίδας Γρηγοράκος. Είναι προφανές ότι τις αιτιάσεις οι εκπρόσωποι της Kεντροαριστεράς θα πρέπει να τις απευθύνουν και προς τον ομοϊδεάτη τους».

Ο κ. Κοντονής βρήκε στο πρόσωπο του κ. Γρηγοράκου έναν «αποστάτη» και τον βάφτισε Κεντροαριστερό για να βγάλει από πάνω του την ευθύνη της μη αντίδρασης του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο αγορητής των ΑΝΕΛ προέβαινε σε αυτούς τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Για να είμαστε δίκαιοι υπήρξαν μια δυο εξαιρέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής Χρήστος Κατσίκης για παράδειγμα καταδίκασε τα όσα είπε ο κ. Κατσίκης, καταλογίζοντάς του ότι «υιοθετεί τη ρητορική μίσους, ρατσισμού και δικαιολόγησης των επιθέσεων σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, την οποία χρησιμοποιούν οι ναζιστές και οι φασίστες». Ο ίδιος την Παρασκευή, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε προσβεβλημένος από τέτοιες δηλώσεις σαν του κ. Κατσίκη, που αποτελούν, όπως είπε, «πυρήνα του ρατσιστικού λόγου.

Αλλά η γενική εικόνα ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε και αυτό το παραλήρημα βουλευτή των ΑΝΕΛ – άλλωστε ανακοίνωση από την Κουμονδούρου δεν υπήρξε.

Aπό την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε στο Twitter: «Βουλευτές ΑΝΕΛ μαζί με Χρυσή Αυγή καταψήφισαν τις ευρωπαϊκές διατάξεις για ίση μεταχείριση στην εργασία. Ο κ. Τσίπρας κοιτούσε χαμογελαστός».

Βουλευτές ΑΝΕΛ μαζί με Χρυσή Αυγή καταψήφισαν τις ευρωπαϊκές διατάξεις για ίση μεταχείριση στην εργασία. Ο κ.Τσίπρας κοιτούσε χαμογελαστός.

— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) December 2, 2016

Η αλήθεια είναι ότι στα θέματα δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και πάλι καταγράφηκε στη Βουλή ένας διχασμός που διατρέχει πολλές κοινοβουλευτικές ομάδες, πλην ίσως αυτών του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων που δεν είναι όμως και πολυάριθμες και φυσικά της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ που πάντα είναι μπλοκ.

«Διχοτομημένη» για παράδειγμα εμφανίστηκε η ΝΔ, με τους μισούς περίπου βουλευτές του κόμματος και συγκεκριμένα 35 να απουσιάζουν από την ψηφοφορία. Μια βολική απουσία που τους έβγαλε από μια δύσκολη θέση να ψηφίσουν άρθρα που δίνουν στα ζευγάρια που έχουν συνάψει Σύμφωνο Συμβίωσης (δηλαδή και σε ομόφυλα ζευγάρια) δικαιώματα στον χώρο εργασίας, σε επιδόματα κλπ. Οσοι πάντως από τη ΝΔ συμμετείχαν στην ψηφοφορία ακολούθησαν τη γραμμή της υπερψήφισης των συγκεκριμένων άρθρων που είχε χαράξει ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ηχηρές απουσίες καταγράφηκαν κι από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτές της Ολγας Γεροβασίλη και του Πάνου Σκουρλέτη, οι οποίοι ωστόσο είχαν εκφράσει πρόθεση ψήφου μέσω επιστολής.

Τι ορίζουν τα άρθρα

Με τα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία ορίζεται η προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και η καταπολέμηση των διακρίσεων στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας (στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα) σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες.

Επανακαθορίζεται – διευρύνεται η έννοια των διακρίσεων (έμμεση και άμεση) και του όρου «παρενόχληση» και εισάγονται νέοι ορισμοί (διάκριση λόγω σχέσης, διάκριση λόγω νομιζόμενων χαρακτηριστικών, πολλαπλή διάκριση, εύλογες προσαρμογές). Μεταξύ άλλων προστίθενται ως λόγοι απαγορευμένων διακρίσεων η εθνική καταγωγή, οι γενεαλογικές καταβολές, η χρόνια πάθηση, η οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά του φύλου.

Ορίζεται ότι η αρχή της ίσης μεταχείρισης εφαρμόζεται σε όλα τα πρόσωπα, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν θίγει τις διατάξεις και τις προϋποθέσεις του νομικού καθεστώτος των υπηκόων τρίτων χωρών εκτός ΕΕ.

Επίσης καθορίζονται εκ νέου οι περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται η δικαιολογημένη διαφορετική μεταχείριση λόγω ειδικών επαγγελματικών απαιτήσεων.

The post Ποιοι (δεν) ψήφισαν τα άρθρα κατά των διακρίσεων appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα