Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την ακύρωση της συνάντησης Τραμπ – Κιμ

Η ακύρωση της συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ-ουν μπορεί να έγινε με τον συνήθη τρόπο του Τραμπ, ένα tweet (και μια επίσημη επιστολή), αλλά η προοπτική της συνάντησης δεν έχει ενταφιαστεί εντελώς. Και οι δύο πλευρές εμφανίζονται πρόθυμες να συναντηθούν στο μέλλον, αλλά για την ώρα είναι άγνωστα τα πάντα – και οι όροι της συνάντησης και οι προϋποθέσεις της και το ζητούμενό της.

Η δέσμευση της Βόρειας Κορέας για ειρήνη και σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο είναι δεδομένη, ανέφερε η Πιονγκγιάνγκ που εξέφρασε την απογοήτευσή

της για την ακύρωση των συνομιλιών. Διά του αντιπροέδρου της έδειξε πρόθυμη να υπάρξουν κάποια στιγμή εκ του σύνεγγυς συνομιλίες των δύο ηγετών. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, με τη διατύπωση που επέλεξε, επιρρίπτει την ευθύνη στις ΗΠΑ.

Η τακτική της Βόρειας Κορέας είναι εξάλλου να παρουσιάζει τον εαυτό της υπέρμαχο της σταθερότητας και της προόδου, έπειτα από δεκαετίες παγωμένων σχέσεων με τον Νότο. Η εικόνα του Τραμπ, που τη μία ημέρα λέει ότι θα συναντήσει τον Κιμ και την άλλη ακυρώνει τη συνάντηση, απλώς ενισχύει τη θέση του βορειοκορεάτη δικτάτορα.

Ο πρόεδρος Τραμπ επικαλέστηκε «τον τρομερό θυμό και την ανοιχτή εχθρότητα» των δηλώσεων της Πιονγκγιάνγκ. Αξιωματούχοι εξηγούσαν ότι οι Βορειοκορέατες δεν εμφανίζονταν στις συναντήσεις προετοιμασίας και δεν απαντούσαν στις κλήσεις.

Ωστόσο ούτε η Ουάσιγκτον έκλεισε εντελώς το παράθυρο ευκαιρίας για μια μελλοντική συνάντηση. «Αν και όταν ο Κιμ αποφασίσει να εμπλακεί σε διάλογο, εγώ περιμένω» είπε ο Τραμπ. Καθησύχασε δε τους πάντες, λέγοντας «μην ανησυχείτε, πρέπει να τα κάνουμε όλα σωστά».

Απογοήτευση υπάρχει και στη Νότια Κορέα, ο πρόεδρος της οποίας Μουν Τζάε-ιν είχε συναντηθεί με τον Κιμ στις 27 Απριλίου, σε μια αμοιβαία συμβολική μα και ουσιαστική κίνηση. Από την πλευρά της η Ιαπωνία επιμένει στον άμεσο τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας: ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Αμπε, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη ματαίωση της συνόδου, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να καταστεί εφικτή αυτή η συνάντηση – ωστόσο ο κ. Αμπε υποστήριξε ότι προέχει η αποπυρηνικοποίηση και η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Το πολιτικό ισοζύγιο του Τραμπ

Τις πρακτικές συνέπειες της βιαστικής ακύρωσης της συνάντησης εξετάζει ο Monde που κρίνει ότι ο αμερικανός πρόεδρος χωρίς αμφιβολία «απέφυγε τα χειρότερα».

Μέχρι σήμερα για τη συνάντηση είχαμε δει απλώς την αλλαγή στάσης μεταξύ των δύο ηγετών και κάποιες κινήσεις καλής θέλησης, αλλά τίποτα ουσιαστικό για το τι θα συζητηθεί και αν θα υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία.

Το Vox είναι περισσότερο οξύ. Η ακύρωση της συνάντησης είναι και αυτή το αποτέλεσμα της τακτικής του Τραμπ να υπόσχεται συνέχεια χωρίς να φέρνει αποτελέσματα. Τα ΜΜΕ είχαν πιστέψει τις υποσχέσεις ότι η συνάντηση θα έχει ιστορικής σημασίας αποτελέσματα, αλλά, μόλις φάνηκε ότι η Βόρεια Κορέα δεν πρόκειται να τηρήσει τις υποσχέσεις της για αποπυρηνικοποίηση, ο Τραμπ βρήκε την ευκαιρία να απεμπλακεί, γράφει.

Είναι τελικά θετικό που ο Τραμπ εγκατέλειψε τη συνάντηση και δεν πήγε σε αυτή με τη συνήθη υποσχεσιολογία του, καταλήγει το δημοσίευμα. Από την ακύρωση υπάρχουν μαθήματα για όλους.

The post Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την ακύρωση της συνάντησης Τραμπ – Κιμ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα