Πορτραίτα Ιστορίας στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Mια ανθολογία από εικόνες δύο κορυφαίων φωτογράφων του 20ού αιώνα, της Βούλας Παπαϊωάννου και του Δημήτρη Χαρισιάδη, προβάλλει η έκθεση με τίτλο «Πορτραίτα Ιστορίας» που συνδιοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.
Στην έκθεση, που έχουν επιμεληθεί η Αλεξάνδρα Μόσχοβη και ο Μανώλης Σκούφιας, παρουσιάζονται περίπου 200 φωτογραφίες από τις ταραγμένες εποχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της ανασυγκρότησης στην Ελλάδα,
Η έκθεση παραβάλλει το βλέμμα των δύο φωτογράφων που κατέγραψαν συστηματικά μια περίοδο πολύ δύσκολη κοινωνικά, πολιτικά μεταβατική και οικονομικά αβέβαιη για την Ελλάδα. «Σχεδόν αυτοδίδακτοι στη φωτογραφία, η Βούλα Παπαϊωάννου και ο Δημήτρης Χαρισιάδης ωριμάζουν δημιουργικά κατά την εικοσαετία 1940-1960», αναφέρουν οι δύο επιμελητές. «Οι φωτογραφίες τους από τον πόλεμο και την περίοδο της ανασυγκρότησης αποτελούν κατεξοχήν δείγματα του φωτογραφικού μοντερνισμού στην Ελλάδα, όπως αυτός εκφράστηκε μέσα από δύο κυρίαρχες κατευθύνσεις: την ανάδειξη της «καθαρής» (ή «ανόθευτης» κατά τον Χαρισιάδη) φωτογραφίας, αλλά και την ανάπτυξη ενός νέου είδους ανθρωπιστικής φωτογραφίας κοινωνικής καταγραφής».
Δημήτρης Χαρισιάδης, Σίφνος, Μάιος 1956, © Μουσείο Μπενάκη-Φωτογραφικά ΑρχείαΙδρυτικά μέλη της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (1952) και οι δύο, χωρίς να απομακρύνονται πλήρως από τις αρχαιολογικές, λαογραφικές εμφάσεις και τον εν γένει συντηρητισμό της, καταφέρνουν να αναπτύξουν ένα ιδιαίτερο βλέμμα στο επαγγελματικό και προσωπικό τους έργο. H επαγγελματική τους δραστηριότητα στη μεταπολεμική περίοδο αποτελείται κατά βάση από αναθέσεις, αρχικά από διεθνείς οργανισμούς αρωγής και κατόπιν από εγχώριους κρατικούς οργανισμούς. Το προσωπικό τους έργο, όπως αυτό προβάλλεται σε εκδόσεις και εκθέσεις της εποχής, επικεντρώνεται σε σημεία ελληνικότητας, το εθνικό τοπίο, έθιμα και παραδόσεις, η ζωή στην ύπαιθρο, το ελληνικό πνεύμα.
Χρονικά, η έκθεση ξεκινά με φωτογραφίες από το Αλβανικό Μέτωπο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο.
Η Παπαϊωάννου χρησιμοποιεί τη δραματουργία του «ανθρώπινου ντοκουμέντου», είδος φωτογραφίας καταγραφής που εμφανίστηκε στην Αμερική τη δεκαετία του ’30, για να αποδώσει την τραγικότητα στο βλέμμα της μάνας που αποχωρίζεται τον γιο στην επιστράτευση, την καρτερικότητα αυτών που συνωστίζονται στα υπαίθρια συσσίτια, την απόγνωση των λιμοκτονούντων τον χειμώνα του 1941-42.
Από τις πρώτες φωτογραφίες του στο Αλβανικό Μέτωπο, ο Χαρισιάδης διατηρεί μια εξίσου άμεση αλλά πιο αποστασιοποιημένη προσέγγιση. Οι εικόνες του από το Ι.Κ.Α. Πειραιώς, για παράδειγμα, θυμίζουν ανθρωπομετρικές φωτογραφίες του προηγούμενου αιώνα, παρουσιάζοντας τους «οιδηματίες» γυμνούς, χωρίς συνθετική ή σκηνοθετική επιτήδευση.
Η αισθητική στροφή στο βλέμμα των δύο φωτογράφων γίνεται απτή στον κορμό της έκθεσης που εστιάζει στην ερμηνεία της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης της χώρας. Ως φωτογράφος της UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration), η Παπαϊωάννου θα καταγράψει όλες τις δράσεις του οργανισμού, από τις πρώτες αποστολές των προμηθειών, τη διακίνηση τροφίμων και ρουχισμού στις πόλεις και στην επαρχία, έως την εκπαίδευση του πληθυσμού σε νέες τεχνολογίες. Ταυτόχρονα, εικονογραφεί τη δραματική διάσταση του Εμφυλίου και της δύσκολης διαβίωσης στην ελληνική επαρχία: τα καμένα χωριά, τις βομβαρδισμένες υποδομές, τις μαυροφορεμένες γυναίκες, τα ρακένδυτα παιδιά στα υπαίθρια σχολεία.
Αντίθετα, κατ’ ανάθεση του υπουργείου Ανασυγκρότησης και διεθνών αποστολών, οι φωτογραφίες του νεοσύστατου φωτογραφικού πρακτορείου «Δ. Α. Χαρισιάδη» σκιαγραφούν την εικόνα μιας χώρας που μοιάζει να αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της. Βιομηχανικά κτίρια και κατασκευές δεσπόζουν στο τοπίο και χαρωποί εργάτες χειρίζονται μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας στα νέα εργοστάσια.
Βούλα Παπαϊωάννου, Καθρέφτης στην αυλή σχολείου, 1946 © Μουσείο Μπενάκη-Φωτογραφικά ΑρχείαΟι επαγγελματικές αναθέσεις των δύο φωτογράφων επέβαλαν ένα σαφές πλαίσιο αναφοράς το οποίο καθόριζε, όχι μόνο την οπτική ερμηνεία των γεγονότων, αλλά και την ίδια τη φωτογραφική πρακτική μετατοπίζοντας το βάρος από την «ανόθευτη» φωτογραφία σε μια ενορχηστρωμένη φωτογραφία καταγραφής. Ωστόσο, την ίδια περίοδο, οι φωτογράφοι δημιούργησαν σημαντικό προσωπικό έργο στο περιθώριο των προαναφερόμενων αναθέσεων.
Τα λευκώματα της Παπαϊωάννου Hellas (1949), La Grèce à ciel ouvert (1952) και Iles Grecques (1956) συνδυάζουν τη φωτογραφική απεικόνιση της αρχαίας και μεσαιωνικής κληρονομιάς με απόψεις της μεταπολεμικής Ελλάδας, που η φωτογράφος απαθανάτισε κατά την περιοδεία της στην επαρχία. Παράλληλα, με τις επαγγελματικές του αποστολές στην επικράτεια και ακολουθώντας το ευφορικό συναίσθημα της μεταπολεμικής ανθρωπιστικής φωτογραφίας, ο Χαρισιάδης σκιαγράφησε σε δεξιοτεχνικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες μια ρομαντική προ-βιομηχανική όψη της χώρας στα βουκολικά τοπία, στην τοπική αρχιτεκτονική, στα παραδοσιακά επαγγέλματα.
Οι σχέσεις που αναπόφευκτα αναπτύσσονται με την παραβολή των φωτογραφιών στην παρούσα έκθεση αναδεικνύουν, όχι μόνο τις διαφορετικές ερμηνείες της Ιστορίας, αλλά και τα μορφολογικά και οντολογικά στοιχεία που συνθέτουν τον μοντερνιστικό κανόνα στην ελληνική φωτογραφία στα μέσα του εικοστού αιώνα. Παρότι οι αντιλήψεις περί ρεαλιστικής απεικόνισης, εξιδανίκευσης και αληθοφάνειας είναι πολύ διαφορετικές σήμερα, ο τρόπος με τον οποίο οι δύο φωτογράφοι απεικόνισαν την κρίση και την ανασυγκρότηση μπορεί να προσφέρει ένα σημείο αναστοχασμού για τη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία.
Info
Πορτραίτα Ιστορίας, Βούλα Παπαϊωάννου – Δημήτρης ΧαρισιάδηςΈργα από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου ΜπενάκηΧώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι)Διάρκεια: 06.04.2017-10.09.2017Εγκαίνια: 06/04/2017, ώρα 20:00The post Πορτραίτα Ιστορίας στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ισχυρός σεισμός στην Πάτρα
- Προφητείες ΣΟΚ γερόντων της Ρωσίας! «Θα υπάρξει µία…»
- Σεισμός στην Πάτρα
- Σεισμός 4,6 ρίχτερ στην Πάτρα
- Πως «διαβάζουμε» το μυαλό του άλλου
- Σεισμός ΤΩΡΑ στην Πάτρα - Τι δείχνουν οι σεισμογράφοι
- Τόλης για DNA: Θέλω να σταματήσει η ταλαιπωρία μου
- Μαστίγωναν την έφηβη κόρη τους λόγω δυτικού τρόπου ζωής
- Τηλεθέαση: Ποιοι ήταν οι μεγάλοι νικητές της Τρίτης στη μάχη της AGB
- Έκτακτο: Σεισμός ΤΩΡΑ στο Ρίο - Αντίρριο – Ταρακουνήθηκε η Πάτρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Αγώνα για το (βρετανικό) Γιβραλτάρ θα δώσει η νέα δήμαρχος, πρώην Μις Υφήλιος
- Τελευταίο «αντίο» στον πρώην δήμαρχο Αθηναίων Νίκο Γιατράκο
- Προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας 43 χρόνια μετά…
- Αναφορά των ειδικών φρουρών στον Αρειο Πάγο για τον νόμο Παρασκευόπουλου
- Μητσοτάκης και Λεβέντης σε συμφωνία και… ασυμφωνία για εκλογές
- Αν ο Ακης άνοιγε το στόμα του…
- Olympic Air: Εισιτήρια από 19 ευρώ για 400.000 θέσεις
- Τοκίζοντας τη μιζέρια
- H Ιβάνκα Τραμπ δεν συμφωνεί πάντα με τον μπαμπά-και του το λέει
![Πορτραίτα Ιστορίας, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης,portraita istorias, mouseio fotografias thessalonikis](https://images32.inewsgr.com/2723/27236200/portraita-istorias-sto-mouseio-fotografias-thessalonikis-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Protagon
- Πορτραίτα Ιστορίας στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
- Τελευταίο «αντίο» στον πρώην δήμαρχο Αθηναίων Νίκο Γιατράκο
- Μητσοτάκης και Λεβέντης σε συμφωνία και… ασυμφωνία για εκλογές
- 1850
- Αγώνα για το (βρετανικό) Γιβραλτάρ θα δώσει η νέα δήμαρχος, πρώην Μις Υφήλιος
- Αναφορά των ειδικών φρουρών στον Αρειο Πάγο για τον νόμο Παρασκευόπουλου
- Τοκίζοντας τη μιζέρια
- H Ιβάνκα Τραμπ δεν συμφωνεί πάντα με τον μπαμπά-και του το λέει
- Προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας 43 χρόνια μετά…
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νίκησε στον «τελικό» ο Ηρακλής
- Στην εισαγγελία ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ
- Να επεκταθεί η διερεύνηση στην Εξεταστική για την Υγεία μέχρι σήμερα ζητά το ΚΚΕ
- Ιράκ: Πολύνεκρες επιθέσεις του ISIS στην πόλη Τικρίτ
- Τι λέει ο Άκης Τσελέντης για τον σεισμό στην Πάτρα
- Στις 11 Απριλίου η συνάντηση Τίλερσον-Λαβρόφ στη Μόσχα
- Το ζευγάρι που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο -Για ένα post πληρώνεται τουλάχιστον 3.000 ευρώ [εικόνες]
- Λαμία: Ανετράπη αυτοκίνητο της ΔΕΔΔΗΕ -Στο νοσοκομείο οι δύο τεχνικοί που επέβαιναν [εικόνες]
- Το Pink Star είναι το πιο ακριβό διαμάντι του κόσμου -Πωλήθηκε για 66 εκατ. ευρώ [εικόνες]
- Εντόπισαν φορτίο με επικίνδυνα χημικά στο λιμάνι του Ηρακλείου