Πώς είναι τα γενέθλια κάθε τέσσερα χρόνια

Ποιο παιδί δεν περιμένει πώς και πώς τα γενέθλιά του, για την τούρτα, το πάρτι και τα δώρα. Εβδομάδες και μήνες περιμένουν, εξάλλου, τη μεγάλη ώρα. Και πώς να δικαιολογήσεις στο παιδί που γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου ότι αυτό θα γίνεται μία φορά στα τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνοι, δεν θα εξηγήσει ο γονιός σε ένα παιδί ότι για μαθηματικούς και αστρονομικούς λόγους δεν μπορεί να γιορτάζει κάθε χρόνο.

Από μια άλλη πλευρά αν το δει κανένας, όπως σημειώνει ρεπορτάζ του Quartz, είναι σπάνιο προνόμιο να έχει γεννηθεί κανένας τη μία επιπλέον

ημέρα του Φεβρουαρίου. Είναι μέλος μια σχετικά σπάνιας κοινότητας που είναι όμως και αρκετή μεγάλη για κάνεις πάρτι – ή group therapy, αν χρειαστεί.

Το όχι και τόσο αποκλειστικό κλαμπ των δίσεκτων υπολογίζεται ότι αριθμεί γύρω στα πέντε εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Η Ρένελ Ντον, συνιδρύτρια της Εταιρείας για τα Μωρά Γεννημένα σε Δίσεκτη Ημέρα, λέει ότι οι πιθανότητες να γεννηθείς τέτοια ημέρα είναι μία στις 1.461 – θεωρεί δηλαδή ότι δεν είναι μια ειδική ημέρα, εξάλλου τρία χρόνια συν ένα δίσεκτο έχουν 1.461 ημέρες.

Για να το δούμε με τα ελληνικά δεδομένα, αν ισχύει η στατιστική και αν σε κάθε χώρα η αναλογία είναι σταθερή, στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν περίπου 7.000 άνθρωποι που έχουν γενέθλια αυτή την ημέρα.

Ενα από τα περισσότερο αναγνωρίσιμα πρόσωπα -και στην Ελλάδα και έξω από αυτή- που έχουν σαν σήμερα είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που γεννήθηκε στην Ιμβρο το 1940. Την ίδια ημέρα το 1980, σύμφωνα με τη Wikipedia, γεννήθηκε ο ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο, Μιχάλης Μουρούτσος.

Εχετε γεννηθεί στις 29 Φεβρουαρίου, θέλετε να γνωρίσετε ανθρώπους με την ίδια σπάνια τύχη και τα ίδια προβλήματα με εσάς; Στις ΗΠΑ υπάρχει η σχετική ένωση!

Περισσότερο πρακτικοί στις ΗΠΑ, όχι μόνο διοργανώνουν ένα μικρό φεστιβάλ στο Αντονι του Τέξας, την παγκόσμια πρωτεύουσα δίσεκτου έτους που συγκεντρώνει αυτήν την ημέρα ανθρώπους από όλο τον κόσμο, αλλά συζητούν σε δικτυακό φόρουμ τη σπάνια τύχη τους και τα πρακτικά προβλήματα της ζωής.

Ενα από αυτά είναι αν θα πρέπει να γιορτάζει κανένας ελαφρά ετεροχρονισμένα. Τα μέλη, όπως γράφει το Quartz, είναι μοιρασμένα στο αν θα πρέπει να το κάνουν με το επιπλέον δίλημμα αν η σωστή ημέρα είναι στις 28 Φεβρουαρίου ή την 1 Μαρτίου.

Τα γραφειοκρατικά προβλήματα είναι τα πιο δύσκολα, ειδικά αν αφορούν προθεσμίες και ημερομηνίες ενηλικίωσης. Οποια δίσεκτη χρονιά και αν έχει γεννηθεί κανένας, είναι αδύνατον τα 18α γενέθλια να συμπέσουν με δίσεκτο έτος. Μία ημέρα πάνω ή κάτω δεν έχει ενδεχομένως σοβαρές πρακτικές επιπτώσεις, αρκεί να μην χαλάνε την διάθεση.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και τι να εξηγήσετε στο παιδί σας αν έχει την τύχη να γιορτάζει γενέθλια σήμερα:

Η επιπλέον ημέρα στο τέλος του Φεβρουαρίου είναι ένας συμβιβασμός για να λειτουργεί σωστά το χρόνο το ημερολόγιο. Επειδή έχει 365 ημέρες, αλλά η Γη συμπληρώνει μία περιφορά γύρω από τον Ηλιο σε 365 ημέρες και κάτι παραπάνω από έξι ώρες, το κενό θα συσσωρεύονταν. Η λύση που προτάθηκε ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια, συνεχίζει το Quartz, είναι να προστεθεί μία επιπλέον ημέρα κάθε τέσσερα χρόνια. Αλλά επειδή και αυτή ήταν ατελής, το 1582 άλλαξε ξανά το ημερολόγιο και υιοθετήθηκε το γρηγοριανό που διόρθωσε το λάθος.

Ή, έστω, γιορτάστε τα γενέθλια του παιδιού μία μέρα πριν ή μετά.

The post Πώς είναι τα γενέθλια κάθε τέσσερα χρόνια appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα